bwojtek 20.06.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 A może tak "przypadkowo" go koparką? Najlepiej na całej długości działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.06.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 A może tak "przypadkowo" go koparką? Najlepiej na całej długości działki i odłączysz od respiratorów setkę małych dzieci, które trafiły do stodoły za górką po wypadku gimbusa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.06.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 chcecie zabić koparkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 20.06.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Kiedyś jeden jegomość siekierą próbował preciąć, jak p.....eło to tylko toporzysko (trzonek) został. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 20.06.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 A może tak "przypadkowo" go koparką? Najlepiej na całej długości działki i odłączysz od respiratorów setkę małych dzieci, które trafiły do stodoły za górką po wypadku gimbusa? Barbossa jak widzę daje przykład w sytylu: A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był. To wy byście staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka! A tak na poważnie to może to być jakiś poradziecki kabel komunikacyjny - ich nie było na mapach. Sprawdź na początek czy jest pod napięciem (czujnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.06.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 no właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.06.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Supertajny, międzykontynentalny kabel światłowodowy. Nie ruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 20.06.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Teraz nie ma innego wyjścia jak zawiesić łopaty na kołku i czekać na reakcję ZE. Jakky zallał teraz kabel który sam ujawnił to nadzór budowlany wstrzyma mu budowę na ładnych kilka miesięcy zanim sprawe powyjaśniają. Trza najpierw było pisać na forum a potem lecieć do ZE. Zawezwałbyś teraz elektryka obejrzałby sytuację zrobiłby przekładkę za parę stówek aby ominąć dom ,ubilibyścię ziemię i budowali dalej. To ,że kabla nie było na mapie jeszcze nic nie znaczy. Bo zapewne na mapie jest klauzula : W terenie mogą znajdować się inne urządzeniapodziemne nie wykazane na mapie. Więc energetyka wcale nie będzie zwijać w pośpiechu tego kabla. Będąudowadniać ,że jest tsam legalnie a jak im się to nie uda to w nieskończoność będą przeciągać sprawę. Jak przyznają się ,że to ich kabel to sam go nie możesz ot tak uciąć bo zniszczyłbyś mienie ZE ,naraziłbyś intere społeczny i td i masz sprawę w sądzie. Więc pewnie dostaniesz warunki usunięcia kolizji , opracujesz sobie projekcik, znajdziesz wykonawcę , zinwentaryzujesz powkonawczo . Potem pewnie będziesz dopiero starał się o odszkodowanie czy zrot kosztów pewnie w sądzie. Nie wiem z jakiego rejonu jesteś ale może są jacyś ludzcy ludzie u ciebie w ZE i wyślą chłopaków niby do awarii tego kabla wtedy mogli by zrobić z nim porządek (oczywiście nadal pozostaje na twej działce). Ale to mało prawdopodobne bo oni nie chcą się narażać w obawie o stołki a na lewo nic nie zrobia jak oficjalnie zostało zgłoszone. Żeby ci ę pocieszyć to powiem ci ,że jest szansa ,że to jakiś umartwiony kabel leżący sobie spokojnie. Takie kable można potkać np po jakichś prowizorycznych zasilaniach. Nie zawze opłaca się kabel odkopywać i zostaje w ziemi ucięty na obu końcach. Prawdziwy kabel powinien mieć co 10m założone oznaczniki na których są zawarte podstawowe informacje więc odkop go na długości jakieś 15 m i zobaczysz czy coś takiego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_b 20.06.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Jeśli jest przykryty czerwoną folią to prawdopodobnie jest to kabel średniego napięcia .Żółta - gaz , niebieska - energetyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.06.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 jakie oznaczniki? Do kogo należy kabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 20.06.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 typ kabla, do kogo należy, skąd dokąd, kto go układał i kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 20.06.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 a my "przerwaliśmy" taki jeden kabel co go na mapie nie było... szybciutko wojsko przyjechało, okazało się że to telefoniczna linia wojskow-tajna oczywiście z czasów socjalizmu, ale widac funkcjonuje nadal skoro sie zjawili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kretiq 20.06.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Witam. Ja buduję domek koło Suwałk. Działkę kupiłam w zeszłym roku od gminy na przetargu, a jesienią ZE robił przyłącza prądu do każdej działki, nie zaglądałam wtedy na budowę, więc dopiero wiosną jak zaczęłam ogradzać plac budowy przypadkiem natknęłam się na kabel średniego napięcia, który zamiast w gminnej drodze był wkopany na mojej działce, z naruszeniem granic, dokładnie w miejscu gdzie ma być podjazd z kostki brukowej i ogrodzenie na podmurówce Poszłam do Starostwa Powiatowego i urzędniczka (bardzo miła) znalazła odpowiednie pozwolenie na budowę wydane ZE na budowę tej sieci, dostałam numery ich pozwolenia i inne potrzebne informacje. Ponieważ kabel nie miał prawa iść w mojej działce tzn zostały prace wykonane niezgodnie z wydanym pozwoleniem poszłam do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego i uzyskałam informacje, że ZE nie ma jeszcze odebranej tej roboty i umówiłam się z Paniami, że pójdę po dobroci załatwić sprawę z ZE, a jak nie da rady to Panie po prostu nie zrobią im odbioru póki nie przełożą kabla. Zaznaczyły sobie na mapach o co chodzi. Ustaliłam firmę, która była podwykonawcą ZE i rozmawiałam z kierownikiem robót, najpierw się wyparli wszystkiego i gadali w stylu: że mam działkę źle wytyczoną, ale jak powiedziałam, że złożę skargę to wyjęli mapy z geodezyjną ewidencją powykonawczą i tam był naniesiony kabel na moim gruncie Obiecali że za miesiąc kabel przełożą zgodnie z projektem. I tak terminy się zmieniały, a kabel leżał. Poszłam więc do ZE i tam jakiś Pan się wygadał, że w między czasie odebrali robotę od podwykonawcy . I znowu się zaczęło, że pewnie źle sprawdziłam, mój geodeta się pomylił itd, a Pan odpowiedzialny jest na urlopie i mam przyjść o 7 rano kiedyśtam. Wkurzyłam się i zostawiłam im wredne pisemko z informacją co i jak i że powiadamiam Inspektorat Budowlany. Do Inspektoratu złożyłam oficjalne pismo. Teraz muszę czekać aż ZE przyjdzie zgłosić zakończenie robót i wtedy zmuszą ZE do przełożenia kabla. Niestety to pewnie trochę potrwa. I tak mam szczęście,bo gdyby mieli już zgłoszenie robót,to musiałabym się sądzić z ZE za bezprawne naruszenie granic z powództwa cywilnego, a sąd zazwyczaj zasądza groszowe odszkodowanie, a ja mam kłopot na zawsze w postaci kabla pod płotem. Wiem, że moja sytuacja bardzo różni się od tej tu opisanej, ale zawsze może choć trochę pomogę Na razie z niecierpliwością czekam na rozstrzygnięcie się mojej sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 20.06.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Jest owinięty folią jakąś taką lekko różową, najprawdopodobniej jest to kabelek 15kV , chyba że chłopaki kładąc go nie mieli niebieskiej folii. Ja bym na niego nawet nie patrzył PS: muszą go mieć w planach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 20.06.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Obstawiałbym jednak cosik wojskowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.06.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 20.06.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Jest to zapewne fragment instalacji laczacej tarcze antyrakietowa w Polsce i Czechach. Po przecieciu masz wojsko USA na dzialce jak w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 20.06.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Skąd wiadomo, że to kabel energetyczny, a nie np. telefoniczny ? owinięte czerwoną taśmą - z tego co kojarzę średnie napięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 20.06.2007 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Uff! Na szczęście sprawa rozwiązana pozytywnie. Panika skończona! Przyszli już dziś rano panowie z ZE i stwierdzili, że kabel jest martwy,nie jest pod prądem. Jest chyba sprzed około 30 lat i nie wiadomo skąd się wziął ani dokąd prowadzi. Nie jest nigdzie zaznaczony. Chyba ktoś coś kombinował i później odłączył zostawiając go w ziemi. Pan z ZE przeciął go ręką własną nożem (po uprzednich pomiarach, że nie jest pod napięciem). Więc spokojnie zalewamy ławy! Mieliśmy farta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.06.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Dobre.. Nie wiadomo skąd i dokad prowadzi, więc na wszelki wypadekprzeciął. Nożem. A dlaczego właściwie przeciąl ? A jak kiedyś komuś gdzieśna drugim końcu tego kabla przyjdzie do głowy, żeby podłączyć prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts