joogjan 05.07.2003 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Zamontowano dzisiaj okna.Pozornie wszystko jest OK, ale stojac pod pewnym kątem, patrząc na okna, widoczne są teczowe przeparwienia-poświaty w kolorze teczy.Zjawisko to występuje jednak nie na wszystkich oknach.Firma która dostarczyła okna od producenta twierdzi ,że jest to normalne zjawisko.Jakoś ich wyjasnienia nie trafiają do mnie. Dlaczego na pozostałych nie ma takich cudów. Czy ktoś z Was spotkał sie z czymś takim i czy jest to wystarczający powód do reklamacji.Czekam na wasze opine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 05.07.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Czy masz na tych oknach jakieś warstwy antyodbiciowe, etc? Takie efekty interferencyjne mogą wystąpić, gdy na powierzchni szyby znajduje się cienka warstwa (grubości rzędu mikrometrów) czegoś (np. tluszczu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 05.07.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 A może te efekty występują na śladach po przyssawkach od transportu szyb. Co prawda u siebie nie zauważyłam akurat takiego efektu ale sporo się napracowałam, żeby usunąć kółka od przyssawek - były widoczne gdy pod pewnym tylko kątem i przy promieniach słónca padających na szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joogjan 05.07.2003 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Szyby w moich oknach, nie są jakieś ponadstandartowe.Typowa ramka 4-16-4 ( ponoć z wypełnieniem argonem) Firma zapewnia ,że wszystko jest w w granicach normy PN. Jutro dobiorę się Polskich Norm - dotyczących szkła budowlanego. {Patrząc po oszkleniach innych jakoś nie widzę efektu ,,świętosci w oknie' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts