Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W projekcie mam normalnie: ocieplenie polaci dachowych (duzy dach

dwuspadowy) i sufit k/g podwieszany (nie mam lanego stropu nad parterem, dom

parterowy). Z innych byc moze waznych informacji - dom ma wentylacje

mechaniczna.

Wykowca zasugerowal zrobienie ministropu drewnianego i ocieplenie budynku w

tym miejscu a dopiero pod tym zrobic sufit g/k - sprobowalem przeniesc jego

propozycje na "papier" - prosze zerknac i powiedziec mi co o tym myslicie:

http://www.kane.pl/dach.jpg

Plusy rozwiazania:

- mniej powierzchni do ocieplenia,

-moge ocieplic styropianem (mam zabukowany po dobrej cenie, wrecz z tamtego

roku, lezy i czeka na uzycie)

-wg wykonawcy rozwiazuje to calkowicie sprawe wentylacji polaci dachowych -

jako ze nie ma ocieplenia na polaciach to nie musze kombinowac z zadnym

deskowaniem, foliami, szczelinami wentylacyjnymi.

-jest mozliwosc wykorzystania tego stropu jako poddasza (jakies kartony itp,

male obciazenie) - przestrzen o wysokosci 2-2,5 (spad dachu) mialaby ponad

40 metrow kwadratowych.

- za samo ulozenie owych desek czy legarow(patrz rysunek) nie bierze

dodatkowo za robocizne

Minusy (o nich nie mowil to moje)

- trzeba kupic wiecej drewna (jeszcze nie wiem ile bo nie wiem jak gesto

maja byc legary i jakie, ew czy moga byc same deski (patrz rysunek)) - ma to

policzyc ale chcialbym takze Waszej opini o ile sa tu praktycy tematu

- sadze ze i tak gdzies bedzie trzeba polozyc paroizolacje - nie wiem gdzie,

wykonawca twierdzi ze nie trzeba

- dach ma 24stopnie pochylenia, nie wiem czy nie bedzie problemu z nawianym

sniegiem/woda przez dachowke (brass cementowa)

Podzielcie sie ze mna swoimi opiniami nt propozycji wykonawcy, architekt

powiedzial ze jesli chodzi o wytrzymalosc konstrukcji to moge to zrobic acz

jeszcze to przeliczy.

Pozdrowienia,

Kane

https://forum.murator.pl/topic/81193-ocieplenie-stropu-poddasze-nieuzytkowe/

trochę tu namieszane

(jakiś link do projektu?)

do czego ten sufit podwieszany?

pewnie do belek "stropowych", czyli jakaś konstrukcja jest przewidziana

a wtedy od dołu:

-płyta gk

-paroizolacja (lub nie, zależy jaka sytuacja w przestrzeni dachowej, pomieszczenia mokre - obowiązkowo)

i-zolacja: wełna (nie spotkałem się z mieszaniem drewna ze styro) bo na styro para się wykropli, nawet ta z powietrza na poddaszu)

-jeżeli dachówka cem lub ceram, to rzeczywiście można pominąć izolacje połaci dachowej

strefa poddasza powinna być wentylowana

co do trzymania kartonów - rozlezą Ci się od wilgoci w szybkim czasie, innym gratom też może nie służyć

lepiej wykonać wszystko po połaci

40m2 nie w kij dmuchał, kiedyś się przyda, a wcześniej wtedy będziesz mógł trzymać te kartony bez obawy że się rozlecą

policz powierzchnie połaci i porównaj o ile więcej trzeba izolacji od powierzchni netto chałupy (tyle mniej więcej będzie izolacji poziomo)

https://forum.murator.pl/topic/81193-ocieplenie-stropu-poddasze-nieuzytkowe/#findComment-1841762

Sufit podwieszany do belek stropowych - tyle ze chodzi o to ze nie zostaly przewidziane w projekcie i musze je dopiero dodac. Nie wiem jak architekt nawiedzony wyobrazil sobie montaz sufitu podwieszanego bez tych belek, moze na dlugich profilach alu opartych na murłacie ale cos tego nie widze (takze finansowo) no i nie wykorzystam tego obszaru jako strychu.

Co do wełny - zakladajac ze mam belke stropowa powiedzmy 10x20 i dam tą welne miedzy belki (tj 20) to co potem z reszta welny (chce powiedzmy 25 lacznie) - musze zrobic belki stropowe o takiej grubosci ile chce ocieplenia ?

Gdybym nie chcial po tym chodzic to rozumiem ze dalbym po prostu na to i spokoj ale tak ?

Do rozwiazania po stropie zamiast po polaci przekonuje mnie fakt ze bylem na paru takich stropach w starych domach i strychy nie byly szczegolnie wilgotne, na jednym z nich mam zainstalowana stacje sieci WLAN, stoi tam nieco sprzetu elektronicznego i wlasnie jakies kartony i po paru latach wszystko dziala, kartony niesplesnialy i niezmokly wiec łudzilem sie ze dostateczna wentylacja poddasza zalatwi sprawe wilgoci - mylilem sie czy to po prostu wkalkulowane ryzyko ?

Wg projektu mam 320m2 dachu, minus okap. Dom na planie (w przyblizeniu) prostokątu 18x11,5. Po stropie wyjdzie zdecydowanie taniej, takze z uwagi na np koszt folii (jak ocieple polacie to wypadaloby by dac porzadna folie dachowa - a do rozwiazania z folia jestem srednio przekonany z uwagi na niesprawdzoną jeszcze trwalosc w dlugim okresie czasu, deskowanie +papa natomiast wychodzi jeszcze drozej).

Glowna sprawa obecnie to wymagany przekroj tych legarow (belek stropowych) - ile powinno byc dla stropu po ktorym mozna chodzic (magazyn lekkich przedmiotow) a ile musze miec by zrobic belki stropowe na ktorych moge zalozyc sufit podwieszany. Maksymalna wielkosc pomieszczenia to 6,7 metra liczac od murłaty do sciany srodkowej nosnej (takze z belką). Da sie to jakos obliczyc ? Wykonawca zasugerowal 10x20 "bo tak sie robi".

https://forum.murator.pl/topic/81193-ocieplenie-stropu-poddasze-nieuzytkowe/#findComment-1841821

belki mogą być cieńsze, co do wysokości to i tak aby zagospodarować poddasze trzeba położyć legary, co dołoży ok 5-6cm i wtedy upachasz te 25cm wełny

co do wentylacji, to jeżeli "otworzy się" poddasze, pewnie nic się nie będzie działo, latem może być gorąco, przy większych skokach temp trochę pary się wykropli, ale czy zaszkodzi - nie wiem

https://forum.murator.pl/topic/81193-ocieplenie-stropu-poddasze-nieuzytkowe/#findComment-1841844

policzenie to już trochę trudniejsze zadanie

weź pod uwagę jeszcze jakiś ruszt pod gk, bo do belek raczej się go nie kręci bezpśrednio

o izolacjach poczytaj tu

https://forum.murator.pl/topic/81193-ocieplenie-stropu-poddasze-nieuzytkowe/#findComment-1841866