pawcik7 01.03.2002 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Tak oglądam sobie ( także w sieci na stronach firm dostarczających materiały )projekt instalacji ogrzewania i c.u.w dla mojego domu i dochodzę do wniosku że dam radę zrobić to we własnym zakresie.Oczywiście takie rzeczy jak podłączenie kotła do instalacji zlecę odpowiedniej osobie.Liczę na podpowiedź co można zrobić samemu w tym temacieAlbo ostudźcie mój optymizm albo nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2002 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Ja też chciałem sam ale trochę "pękam". Mam gotowy projekt, z wyszczególnieniem potrzebnych materiałów w systemie Hepworth. Z czego Ty chcesz robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2002 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Właśnie zrobiliśmy sobie sami (ja i mój chlopak) całą instalację co w systemie Hepworth. Bajecznie łatwe! W dodatku panowie dystrybutorzy chętnie służą radą. Idą nawet na rękę i wystawiają faktury "pro forma", by można było łatwo zwrócić niepotrzebne złączki. Gorąco polecam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2002 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 A czy ta instalacja już działa? Czy nie ma problemów? Czy robiliście jakieś próby ciśnieniowe? A tak w ogóle to gdzie kupowaliście materiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 03.03.2002 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2002 Planuje zrobic instalacje z rur stabi, nie pamietam jaka firma je robi, ale rozgladam sie po wielu firmach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2002 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2002 stabi robi Aquatherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2002 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2002 Co myślicie o polietylenie sieciowanym PEX.Produkuje go wielu producentów, wytrzymuje do 95 stopni (w pracy ciągłej) dla któtkotrwałych "przegrzań" nawet 110 stopni.Też zastanawiam się nad materiałem dla rur w co. Myślę nad wyborem pomiędzy miedzią miękką a PEX-em. Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 05.03.2002 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2002 Dzień dobry, to ja - niegdys Anonymous. Do Mario:Nasza instalacja Hepworth jest na razie tylko zestawiona. Próby ciśnieniowej jeszcze nie było. Myślę, że za miesiąc uruchomimy kocioł i dowiemy się o ewentualnych kłopotach na złączkach. Sami trochę niedowierzamy, że złączka "na wcisk" działa... Na pewno dam znać, jak rezultaty.Jeżeli chodzi o dystrybutora to jest nim firma EnEco Gołębiewski Gabryel - jedyni w Warszawie. Mieszkają na Sadybie - uliczka"kocie łby" vis a vis pętli autobusowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2002 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2002 Ania dzięki za info. Firmę tą akurat już znam z targów Muratora na Służewcu. Jeszcze nie jestem do końca zdecydowany czy miedź czy tworzywo. Ale gdyby tworzywo to być może jak starczy czasu i sił spróbuję sam "powalczyć". W razie czego Hepwortha łatwo rozłączyć i poprawić fachowcowi. A system jest rzeczywiście szczelny bo sam łączyłem na targach i tylko wcisnąłem, facet za chwilę zrobił próbę (chyba 10 atm.) i nic. Nawet się nie zrosiło. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 06.03.2002 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Właśnie odebrałem wstępny projekt z Aquatherm-u. Mam dom do ogrzania ok. 160m2 i w cenniku wyszło mi to ok. 7500 bez pieca. Zastanawiam sie nad piecem, bo za Viessmana gościu krzyknął ok. 7000 ( jednofunkcyjny z zasobnikiem 80 litrów )Powiedział także że za San .. cośtam Duval-a zapłacę 4000. Różnica jak widać duża, ale czy aby jakiś haczyk nie jest ukryty. Znacie tą firmę ??Nadal mam ochote samodzielnie zrobić instalację - ale obawa że coś zawalę pozostaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.03.2002 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Saunier Duval. Jak ktoś pisał w jednym z wątków przejęty ostatnio przez Vaillanta. Wg mojego sąsiada są OK, ale on jest serwisantem tych kotłów, więc może trzeba brać poprawkę. W hurtowni powiedzieli mi mniej więcej to samo i że już dużo ich sprzedali w ostatnich latach i nikt nie reklamował. Ja sam planuję zakup takiego, ale może mi się odmieni, bo będę robił to za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.09.2002 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2002 Melduję, że wykonana samodzielnie (w systemie Hepworth) instalacja c.o. rozpoczęła przedwczoraj sezon grzewczy 02/03. Działa bez zarzutu. To ile zaoszczędziliśmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 04.01.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Minął rok. Połowa sezonu grzewczego 03/04 za nami. Moja samodzielnie wykonana instalacja nadal o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość araksis 04.01.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Instalacja C.O. rury typu ALPEX. Polecam. Zalety: -pamięć kształtu-nie trzeba kompensacji-lepsza izolacyjność w porównaniu do miedzi-prosty mątaż - złączki skręcane-szczelność 100% - sam sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.05.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Minął drugi rokMoja samodzielna instalacja nadal ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 02.05.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 polecam miedz, lutuje sie bajecznie latwo (troche gorzej jak ma byc prowadzona w bruzdach i trzeba stosowac lut twardy ) Nie potrzeba jakis specjalnych narzedzi, jedyne co to palnik (wystarzy nawet tak lampa lutownicza z marketu ) a rurki ciac mozna pilka do moetalu i potem tylko je zgratowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 02.05.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 A ja Wam wszystkim życze powodzenia. W końcu jak ktos cos sknoci to będzie miał wyłącznie do siebie pretensje ,a nie "ten....hydraulik..."prawda? Ja więcej nie biorę sie za to na czym sie nie znam ,za duzo można szkód narobić ,a wtedy kasa o wiele,wiele większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 02.05.2005 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 polecam miedz, lutuje sie bajecznie latwo (troche gorzej jak ma byc prowadzona w bruzdach i trzeba stosowac lut twardy ) Nie potrzeba jakis specjalnych narzedzi, jedyne co to palnik (wystarzy nawet tak lampa lutownicza z marketu ) a rurki ciac mozna pilka do moetalu i potem tylko je zgratowac. invx Ty z tą pisownią jesteś czasem "niepokonany" w tej chwili zrywam boki ze śmiechu, mam nadzieję, że mi darujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 03.05.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 thalex, gratowanie to załamywanie i wyrównywanie powierzchni cięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 03.05.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Podziwiam własnoręczny montaż, ale mam pytanie do doradców sklepowych, czy własne doradztwo opieraja na wiedzy czy tylko na zasadzie "wszystko można wcisnąć klientowi". Później problemem jest praca instalacji, kotła, itp, tylko czy warto ryzykować?. nadto samodzielny montaż bez "przeszkolenia w danym systemie" z reguły procentuje utratą gwarancji na system. A koszt robocizny instalacji jest relatywnie niewielki w porównaniu np. z kosztami połoęnia glazury.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts