Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowa garażu

Recommended Posts

Przy budowaniu może pomyśl czy nie warto budować większego np. na dwa auta. My mamy garaż przy domu jednostanowiskowy a teraz żałujemy że nie wybudowaliśmy wolnostojącego na dwa samochody (wcześniej myśleliśmy że na drugi samochód nas nigdy nie będzie stać).

Warto coś takiego też brac pod uwagę my teraz musimy wkomponować w nasza działke drugi garaz albo co najmniej jakąś wiate bo jeden samochód musi stać pod chmurką :evil:

W przypadku dobudowy garażu do ściany szczytowej budynku istniejącego (z 2005r) całą konstrukcję garażu łaczyć czy dylatować od domu?

Czy garaż na całej długości domu (8m) i szerokości ok 4m w środku będzie wystarczająco duży?

Czy przewidziec dodartkowo drzwi wejściowe do garażu, tak aby wyeliminować koniecznosc otwiuerania bramy garażowej po to aby wejśc np po jakieś drobne narzędzia?

DZIĘKUJĘ I CZEKAM NA KOMENTARZ

Ja mam garaż przy domu

6,60 x4,1

Jednostanowiskowy jak dla mnie w zupełności wystarczy na spore autko schowanie rowerów, kosiarki i ustawieniu jakiegoś stołu na warsztacik

nie mam przejścia z domu ale chyba je zrobię bo większa wygoda

Za garażem przy domu

-nie musisz ciągnąć kabla energetycznego

-jedna ściana mniej

-bliżej do wejścia

A 32m2 na garaż w zupełności starczy na schowanie sporej bryki.

Moi znajomi mają dwustanowiskowy 30m2

Dziekuje za odpwiedzi

Przeanalizowałem Wasze sugestie i opinie sąsaida i wychodz na to że lepszym rozwiązaniem będzie dobudowa garazu do ściany szcytowej domu.

Nie wiem tylko jak zalatwic sporawę projektu budowlanego.

Pewnie będee musiał znaleźć sobie jakiegos dobrego architekta-projektanta i zlecic wykonanie projektu indywidualnego. Bo chyba na takie indywidualne dobudowy nie ma gotowców.

Pozdrawiam

• 2 months później...
W przypadku dobudowy garażu do ściany szczytowej budynku istniejącego (z 2005r) całą konstrukcję garażu łaczyć czy dylatować od domu?

Czy garaż na całej długości domu (8m) i szerokości ok 4m w środku będzie wystarczająco duży?

Czy przewidziec dodartkowo drzwi wejściowe do garażu, tak aby wyeliminować koniecznosc otwiuerania bramy garażowej po to aby wejśc np po jakieś drobne narzędzia?

DZIĘKUJĘ I CZEKAM NA KOMENTARZ

Metrys zdecydowałeś się na łączenie ze ścianą czy dylatację ? Też mam podobne zmartwienie :cry: