anpi 20.06.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Od wczoraj mam na dachu 2 solary (fotki w moim dzienniku). Dzisiaj dzień był nieco pochmurny, ale mimo to woda w zasobniku (220 L) podgrzała się z ok. 35 do 60 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.06.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Ile kosztował Cię system solarny w rozbiciu na materiały i robociznę? Planuję kotłownię na ekogroszek i też chciałem dać solary żeby w lecie wyłączyć piec ale sprzedawca pieca/instalator stwierdził że przy ekogroszku solary się nie "karkulują". Że taniej mi będzie grzać grszkiem a nie wywalać kasę na drogą instalację solarną, która mi sięnie zwróci (w przypadku ekogroszku)... Więc jakie były koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hazaj 20.06.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Ile kosztował Cię system solarny w rozbiciu na materiały i robociznę? Planuję kotłownię na ekogroszek i też chciałem dać solary żeby w lecie wyłączyć piec ale sprzedawca pieca/instalator stwierdził że przy ekogroszku solary się nie "karkulują". Że taniej mi będzie grzać grszkiem a nie wywalać kasę na drogą instalację solarną, która mi sięnie zwróci (w przypadku ekogroszku)... Więc jakie były koszty? A jak dobrze policzysz to okaże się ,że taniej wode ogrzać latem prądem niz groszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 20.06.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Re: anpi Jakiej firmy masz kolektory ? zapytam także podobnie jak przdmówca o cenę? A i jeszcze pytanie o kierunek ustawienia kolektorów, bo ja się zastanawiam nad kolektorami w moim przyszłym domu, ale mam wątpliwości bo nie będę miał południowej strony (bliźniak) czy jest sens umieścić kolektory na zachodniej połaci dachu ??? dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.06.2007 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Kolektory mam na połaci południowo-wschodniej.Producent: WATT 2 kolektory, uchwyty montażowe, naczynie wzbiorcze, zespół pompowy i sterownik - zapłaciłem za to 6,8 tys. z montażem i VAT-em, w tym robocizna to ok. 1,5 tys. Część instalacji (piony na poddasze) i zasobnik były montowane w zeszłym roku z instalacją C.O., więc ciężko określić ile kosztowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.06.2007 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Ile kosztował Cię system solarny w rozbiciu na materiały i robociznę? Planuję kotłownię na ekogroszek i też chciałem dać solary żeby w lecie wyłączyć piec ale sprzedawca pieca/instalator stwierdził że przy ekogroszku solary się nie "karkulują". Że taniej mi będzie grzać grszkiem a nie wywalać kasę na drogą instalację solarną, która mi sięnie zwróci (w przypadku ekogroszku)... Więc jakie były koszty? Groszkiem może byłoby i taniej, ale ja nie mam żadnego kotła, tylko kominek z płaszczem wodnym. Planując dom od razu wykluczyłem kocioł na paliwo stałe - jakoś nie potrafiłem się przekonać do palenia latem, składowania i noszenia worków z opałem. Co do prądu - od wczesnej wiosny, gdy przestałem palić w kominku, CWU grzałem prądem w drugiej taryfie. Dostałem rachunek za 4 miesiące - ok. 700 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 20.06.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Co do prądu - od wczesnej wiosny, gdy przestałem palić w kominku, CWU grzałem prądem w drugiej taryfie. Dostałem rachunek za 4 miesiące - ok. 700 zł taki rachunek? my mamy taryfę budowlaną i codziennie podgrzewamy prądem 200 litrów w zasobniku + inne urządzenia i oświetlenie nocne domu (2x11 watt) i płacimy co 2 miesiące 200 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Galain 21.06.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Ja planuje - na razie - kolektory na garazu wolnostojacym + zasobnik na wode 300l. Chce puscic rure do domu i w ten sposob miec ogrzewana c.w.u i w domu i w garazu. Mam nadzieje, ze da sie to wlasnie tak zrobic, bo w kotlowni w domu nie mam juz absolutnie miejsca na zasobnik, nie mowiac juz o niemoznosci przeprowadzenia tam rur. A tak podepne sie na parterze w domu, przy liczniku na wode. Sama idea kolektorow slonecznych szalenie mi sie podoba. Mam nadzieje, ze bedzie Wam to hulac (i mnie kiedys tez. ) G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 21.06.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Co do lokalizacji kolektorów: najefektywniejsze jest posadowienie na ekspozycji południowo-zachodniej i zachodniej. pierwszy, podstawowy czynnik za tym przemawiajacy to fakt podwyższania się temperatury powietrza w ciągu dnia wraz zupływem czasu. Ogrzewające sie powietrze podgrzewa kolektor a jak dojdzie do tego bezposrednie operowanie slońca efektywność kolektora "lawionowo" wzrasta. Naukowo potwierdzone, w praktyce sprawdzone.Polecam książke Wiśniewski, Gołębiowski, Gryciuk: Kolektory słoneczne - poradnik wykorzystania energii słonecznej. Wyd. COIB Warszawa 2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.06.2007 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Co do lokalizacji kolektorów: najefektywniejsze jest posadowienie na ekspozycji południowo-zachodniej i zachodniej. pierwszy, podstawowy czynnik za tym przemawiajacy to fakt podwyższania się temperatury powietrza w ciągu dnia wraz zupływem czasu. Ogrzewające sie powietrze podgrzewa kolektor a jak dojdzie do tego bezposrednie operowanie slońca efektywność kolektora "lawionowo" wzrasta. Naukowo potwierdzone, w praktyce sprawdzone. Dziwne Ja czytałem w wielu źródłach, że wręcz przeciwnie - najlepszy jest kierunek południowy i południowo-wschodni. A co do ogrzewania kolektora przez powietrze - nie ma to żadnego znaczenia, kolektor jest izolowany od otoczenia, a ciepło produkuje wyłącznie w wyniku zamiany promieniowania słonecznego w ciepło na powierzchni absorbera (czarnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosiu 09.09.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witaj Anpi, Czy moglbys sie podzielic wrazeniami z eksploatacji Twoich kolektorow w czasie mijajacego lata? I dodatkowe pytanko: jaka masz powierzchnie kolektorow? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.09.2007 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witaj Anpi, Czy moglbys sie podzielic wrazeniami z eksploatacji Twoich kolektorow w czasie mijajacego lata? I dodatkowe pytanko: jaka masz powierzchnie kolektorow? Pozdrawiam Kolektory mają powierzchnię 4 metrów kwadratowych. Generalnie od czerwca do końca sierpnia było tylko kilka dni (nie wiem ile dokładnie), w których kolektory nie grzały wody i musiałem włączyć grzałkę elektryczną. W największe upały, w dni bezchmurne woda miała temp. ok. 60-65 stopni. W dni pochmurne, takie jak wczoraj - ok. 40 st. Generalnie - jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.09.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Co z tym słynnym zrzutem wody zbyt podgrzanej i usuwanej z ukladu ?Czy masz takie rozwiązanie ? Słyszałem o przypadkach sporych rachunkówza wodę z tego powodu. Napisałeś, że generalnie jesteś zadowolony. Cenne byłyby jakieś nawetdrobne wątpliwości, jeżeli oczywiście wystąpiły. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.09.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witajcie, my też planujemy kolektory, dwa lub trzy i też mają być ustawione na garażu wolnostojącym (strona południowa), bo dach domu ma usytuowanie od wschodu i zachodu, a garaż od południa i północy. Mam nadzieję, że poprowadzenie przewodów do domu nie podniesie nam w znaczący sposób kosztów tej inwestycji. A tak swoją drogą, to jakiej firmy kolektory polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.09.2007 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Co z tym słynnym zrzutem wody zbyt podgrzanej i usuwanej z ukladu ? Czy masz takie rozwiązanie ? Słyszałem o przypadkach sporych rachunków za wodę z tego powodu. Napisałeś, że generalnie jesteś zadowolony. Cenne byłyby jakieś nawet drobne wątpliwości, jeżeli oczywiście wystąpiły. Pozdrawiam. Wątpliwości? Raczej nie. Jedyny "problem" to kiepskie usytuowanie domy względem stron świata - mam dach dwuspadowy, a kolektory założone na połaci południowo-wschodniej. Słońce podgrzewa więc wodę tylko do ok. godz. 14. Rozwiązaniem byłoby założenie jednego kolektora na połaci północno-zachodniej, ale niestety przez partactwo moich pierwszych instalatorów nie mogłem tego zrobić. Żeby tak zrobić, na dach musiałyby być puszczone 3 rurki, a nie 2. O zrzucie wody podgrzanej nie słyszałem. Nie mam czegoś takiego u siebie. A w ogóle to w układzie solarnym jest nie woda, tylko glikol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.09.2007 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witajcie, my też planujemy kolektory, dwa lub trzy i też mają być ustawione na garażu wolnostojącym (strona południowa), bo dach domu ma usytuowanie od wschodu i zachodu, a garaż od południa i północy. Mam nadzieję, że poprowadzenie przewodów do domu nie podniesie nam w znaczący sposób kosztów tej inwestycji. A tak swoją drogą, to jakiej firmy kolektory polecacie? Nie wiem, czy straty ciepła w takich długich rurach nie będą zbyt duże. Ale powinien się chyba wypowiedzieć jakiś doświadczony instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.09.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 O zrzucie wody podgrzanej nie słyszałem. Nie mam czegoś takiego u siebie. A w ogóle to w układzie solarnym jest nie woda, tylko glikol. Glikol niczego nie zmienia, grzana jest przecież poprzez wymiennik woda, ale to taka drobna uwaga. Faktycznie to usytuowanie solarów masz malo ciekawe, przy takim zwracaniu uwagi na strony świata, nawet ze śledzeniem ruchu Słońca, czy kątem nachylenia paneli. Zawsze się dziwiłem montażowi solarów na dachach. Korzyści niewiele- raptem trochę oszczędności miejsca kolo domu no i może prowadzenia rur. Czy są jakieś inne ? Takie miejsce ma za to sporo wad, których dałoby się uniknąć przy montażu paneli np. przy ścianie domu lub na trawniku, z możliwością obrotu do śledzenia Słońca w czasie słabej ekspozycji, lub zapobiegania nadmiernemu nagrzewaniu latem, przez zmianę kąta oświetlenia ( automatycznie), nie wspominając o takich sprawach jak łatwiejszy montaż czy czyszczenie przeżroczystego pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.09.2007 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Faktycznie to usytuowanie solarów masz malo ciekawe Niestety montaż od południa nie wchodzi w grę - od tej strony jest balkon na piętrze i taras na parterze. Ale jak na takie mało korzystne usytuowanie solarów, efekty są dla mnie całkiem zadowalające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.09.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witajcie, my też planujemy kolektory, dwa lub trzy i też mają być ustawione na garażu wolnostojącym (strona południowa), bo dach domu ma usytuowanie od wschodu i zachodu, a garaż od południa i północy. Mam nadzieję, że poprowadzenie przewodów do domu nie podniesie nam w znaczący sposób kosztów tej inwestycji. A tak swoją drogą, to jakiej firmy kolektory polecacie? Nie wiem, czy straty ciepła w takich długich rurach nie będą zbyt duże. Ale powinien się chyba wypowiedzieć jakiś doświadczony instalator. Też mam niestety takie obawy Pozostaje mi ewentualnie dach domu po zachodniej stronie, ale nie wiem, czy takie rozwiązanie jest dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawka 09.09.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witajcie, my też planujemy kolektory, dwa lub trzy i też mają być ustawione na garażu wolnostojącym (strona południowa), bo dach domu ma usytuowanie od wschodu i zachodu, a garaż od południa i północy. Mam nadzieję, że poprowadzenie przewodów do domu nie podniesie nam w znaczący sposób kosztów tej inwestycji. A tak swoją drogą, to jakiej firmy kolektory polecacie? Nie wiem, czy straty ciepła w takich długich rurach nie będą zbyt duże. Ale powinien się chyba wypowiedzieć jakiś doświadczony instalator. Też mam niestety takie obawy Pozostaje mi ewentualnie dach domu po zachodniej stronie, ale nie wiem, czy takie rozwiązanie jest dobre.[/quote My mamy Vissmanna Vitosol 100 (2 kolektory),zamontowane na stelażu aluminiowyn na tarasie od strony połudiowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts