Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja w łazience

Recommended Posts

Mam pytanie, czy w łazience na poddaszu strop przed wylewkami izolować np. papą? Co wy Szanowne gremium stosujecie?????

Oczywiście, że izolować. Układ i rodzaj izolacji zależy od konstrukcji stropu (drewniany, żelbetowy ?). W każdym razie izolacja powinna tworzyć szczelną "wannę" zachodzącą na ściany.

No właśnie. Niby jest oczywiste izolowanie, ale jak. Dzisiaj mam surowy strop i niestety położone rurki Cu z instalacji wodociągowej. Myślałem o położeniu czarnej folii wywiniętej na ściany, styropianu,jeszcze raz folii, podłogówki wylewki i te grunty uszczelniające i kafle. :-?

No właśnie. Niby jest oczywiste izolowanie, ale jak. Dzisiaj mam surowy strop i niestety położone rurki Cu z instalacji wodociągowej. Myślałem o położeniu czarnej folii wywiniętej na ściany, styropianu,jeszcze raz folii, podłogówki wylewki i te grunty uszczelniające i kafle. :-?

Szukajcie a znadziecie !

w Googlach wrzuciłem hasło izolacja łazienki otrzymałem tysiące linków. Pierwszy z brzegu to np. tak jak podaje firma IZOHAN :

http://www.izohan.pl/images.new/systemy.images/rys/1.jpg

http://www.izohan.pl/images.new/systemy.images/rys/3.jpg

No to może tutaj ktoś mi wytłumaczy, czy muszę tynkować pod glazurę? :-?

Wszystko zależy od tego, w jaki stanie są ściany.

Przy dużych nierównościach warto dać tynk (przy słabych nawet na siatce Rabitza).

Przy równych i mocnych ścianach wystarczy zagruntować, i dalej wszystkie warstwy izolacji, kleju i glazury.

Chyba jednak zatynkuję, bo ściany są dość nierówne i z XIX-wiecznej cegły. Tylko nie będę do tego używał tynków renowacyjnych. Wydaje mi się, że wystarczy zwykły cementowo-wapienny a wilgoć ze ścian musi wychodzić w drugą stronę. W dodatku obawiam się, że będę zmuszony skuć także resztę tynku w łazience, łącznie z kolebkowym sklepieniem - bo stary i słabo się trzyma podłoża. Mogę sobie wyobrazić, że w warunkach podwyższonej wilgotności zleci mi na ... glazurę i to dopiero będzie ładna katastrofa. :cry:

Chyba jednak zatynkuję, bo ściany są dość nierówne i z XIX-wiecznej cegły. Tylko nie będę do tego używał tynków renowacyjnych. Wydaje mi się, że wystarczy zwykły cementowo-wapienny a wilgoć ze ścian musi wychodzić w drugą stronę. W dodatku obawiam się, że będę zmuszony skuć także resztę tynku w łazience, łącznie z kolebkowym sklepieniem - bo stary i słabo się trzyma podłoża. Mogę sobie wyobrazić, że w warunkach podwyższonej wilgotności zleci mi na ... glazurę i to dopiero będzie ładna katastrofa. :cry:

Jeżeli zadbasz o właściwą wentylację, to wilgoć nie jest problemem :) .

No to jak jest z tą izolacją. Przeg ociepleniem czyli na stropie, czy na wylewce przed glazurą. Czy ktoś to robił??

Jeżeli nie stosujesz styropianu extrudowanego (kilkukrotnie droższego), to izolacja przeciwwodna powinna być umieszczona na ociepleniu.

W swoim poście z izolacjami IZOHANU podałem przykładowy układ warstw, ale równie dobrze można zastosować izolacje innych firm.

Ważne jest, żeby izolacja zachodziła na ściany, a uzyskanie tego tradycyjnymi środkami typu papa na lepiku jest trudne, ponieważ dochodzi problem mocowania glazury.

Stąd też, jeżeli przecieki nie maja być później problemem lepiej posłuzyć się gotowym systemem.