Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie w podbitce

Recommended Posts

Uległam, znieowlona perswazjami inwestora i elektryka. Będą tylko od frontu, 9 lampek, sygnalizujacych, że jest dom (przez świerki od ulicy mało go widać).

Od ogrodu "miałaby denerwować sąsiada". Zostaną więc lampy ogrodowe, i na tarasie. Niech będzie i tak.

Dzieki,że zajeliście stanowisko w sprwaie jak wyżej. Pozdrawiam z ciaglę rozrzażonych Mazur.

Myślę, myślę.... od tego myślenia to już :evil:

Sąsiada jeszcze nie znam, ale wolę być "elegancką" sąsiadką.

Podbitka drewniana - dąb złocisty do dachówki miedzianej i elewacji w lekkim beżu.

Nasz Pan Elektryk już coś wypatrzył odpowiedniego. Takie instaluje w nowym dworze, ok 500? 600? m2 (kto to będzie sprzątał) Ale to jeszcze nic mój kolega wprowadza sie właśnie do pałacu (prawdziwego poniemieckiego) o pow. blisko 1500, a może nawt 2000 m2.

:( A gdzie jest indeks górny, żebym normalnie napisała metry kwadratowe

Czy punktowe oświetlenie w podbitce instalujemy tylko na długosci od frontu i tarasu, czy również w podbitce ścian szczytowych?

Jak się praktykuje. Ma może ktoś takie rozwiązania?

Gdzie tylko chcesz. Oświetlenie w podbitce daje ładny efekt. Najlepiej jeśli elektryk zrobi instalację na 12V. W przypadku jakiegoś zwilgocenia/przebicia/awarii człowiek lub zwierzątko ma większe szanse wyjść z tego całe.

Ja polecam lampki energooszczedne. U mnie zamontowalam w podbitce dookola domu i efekt jest super. Wprawdzie sa drozsze od tzw. zwyklych, ale wlaczam je na noc i swieca do rana, a poza tym, - mam nadzieje - ze sa bardziej dlugowieczne. Oczywiscie kiedys pewnie bede musiala wymienic zarowni, ale oby to bylo za kilka lat. :)

G.