Grazia-Ol 20.06.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Czy punktowe oświetlenie w podbitce instalujemy tylko na długosci od frontu i tarasu, czy również w podbitce ścian szczytowych? Jak się praktykuje. Ma może ktoś takie rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 20.06.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Pomyśl o wymianie kiedyś żarówek i instaluj gdzie tylko chcesz.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 20.06.2007 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Hmm, nie brzmi to zachęcająco.Właśnie, przecież nie są wieczne. Więc jak się je wymienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 20.06.2007 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Hmm, nie brzmi to zachęcająco. Właśnie, przecież nie są wieczne. Więc jak się je wymienia? Z drabiny. Dałem na dole podbitki, obok murłaty z obydwóch stron. Oświetla ściany po skosie (całą elewację). Źle nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 21.06.2007 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Uległam, znieowlona perswazjami inwestora i elektryka. Będą tylko od frontu, 9 lampek, sygnalizujacych, że jest dom (przez świerki od ulicy mało go widać). Od ogrodu "miałaby denerwować sąsiada". Zostaną więc lampy ogrodowe, i na tarasie. Niech będzie i tak. Dzieki,że zajeliście stanowisko w sprwaie jak wyżej. Pozdrawiam z ciaglę rozrzażonych Mazur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 21.06.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Uuuu... niedobry sąsiad? Od jego strony ustaw halogena 500W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phiotr 21.06.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 a podbitka jest z czego? pytam bo halogeny (najczęściej do tego stosowane) baaardzo się grzeją i większość ciepła emitują do tyłu - warto rozważyć tu zakup specjalnych źródełek- emitujących ciepło do przodu lub halogenów energooszczędnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 21.06.2007 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Myślę, myślę.... od tego myślenia to już Sąsiada jeszcze nie znam, ale wolę być "elegancką" sąsiadką. Podbitka drewniana - dąb złocisty do dachówki miedzianej i elewacji w lekkim beżu. Nasz Pan Elektryk już coś wypatrzył odpowiedniego. Takie instaluje w nowym dworze, ok 500? 600? m2 (kto to będzie sprzątał) Ale to jeszcze nic mój kolega wprowadza sie właśnie do pałacu (prawdziwego poniemieckiego) o pow. blisko 1500, a może nawt 2000 m2. A gdzie jest indeks górny, żebym normalnie napisała metry kwadratowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz 21.06.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Czy punktowe oświetlenie w podbitce instalujemy tylko na długosci od frontu i tarasu, czy również w podbitce ścian szczytowych? Jak się praktykuje. Ma może ktoś takie rozwiązania? Gdzie tylko chcesz. Oświetlenie w podbitce daje ładny efekt. Najlepiej jeśli elektryk zrobi instalację na 12V. W przypadku jakiegoś zwilgocenia/przebicia/awarii człowiek lub zwierzątko ma większe szanse wyjść z tego całe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 21.06.2007 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 STRACHY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz 21.06.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 STRACHY Dobrze wykonana instalacja 230V powinna też być bezpieczna (nie chcę wchodzić w szczegóły), ale ja jako między innymi wykwalifikowany elektryk zaproponowałbym klientowi halogeny 12V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Galain 21.06.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Ja polecam lampki energooszczedne. U mnie zamontowalam w podbitce dookola domu i efekt jest super. Wprawdzie sa drozsze od tzw. zwyklych, ale wlaczam je na noc i swieca do rana, a poza tym, - mam nadzieje - ze sa bardziej dlugowieczne. Oczywiscie kiedys pewnie bede musiala wymienic zarowni, ale oby to bylo za kilka lat. G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 21.06.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Bardzo cenię porady wykwalifikowanych profesjonalistów. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 21.06.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Przy drodze z Gliwic do Rybnika jest dom, w którego podbitce chyba co pół metra umieszczono niebieskie światełka (halogeny/ledy?). Nieprawdopodobny gargamel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 22.06.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Najlepiej jeśli elektryk zrobi instalację na 12V. Przy 12V trzeba policzyć spadki napięcia i dać odpowiednio grube kable. Ja u siebie z tego powodu zastosowałem jednak 230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 23.06.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 1. jesli w podbitce to proponuje lampki na diodach LED - mało prądu i słabzsze światło ale dom to nie scena 2. zamist w podbitce warto przemysleć oswietlenie domu z dołu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 24.06.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Uuuu... niedobry sąsiad? Od jego strony ustaw halogena 500W to nie sąsiad, to elektryk - leń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts