myszkina 21.06.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Mam działkę, uzyskaną w drodzę darowizny, która nie wchodzi do majątku wspólnego. Chcę na niej z męzem budować dom. Więc i ja i mój mąż musimy podpisać oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Ze mną nie ma problemu - bo działkę mam. Ale co z moim męzem? Czy jako mój mąż ma prawo do bycia inwestorem? Czy musi mieć jakiś tytuł do tej działki?M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.06.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Po co komplikować życie. Jeśli nie macie rozdzielności majątkowej a działka jest Twoja to podpisujesz tylko Ty. Wiem że faceci są czasami ambicjonalnie hmmm i nie bardzo im się podoba gdy tylko żona figuruje jako inwestor. Przy kredycie podpisujecie razem i nikt nie robi z tym trudności. U mnie tak jest i jest ok. Mój małzonek tylko jak chce się ze mną trochę podroczyć to mowi że to wszystko małżonki a on może ewentualnie na to zarabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkina 21.06.2007 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Tylko, że wszystkie papiery robiliśmy na nas razem... Brakuje tylko oświadczenia męża o prawie... Proszę więc o odpowiedź na postawione pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 21.06.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Wydaje mi się ze prawo do dysponowania nieruchomościa w tym przypadku nie musi zaraz oznaczać współwłasności. Wyobrażam sobie (jedynie) że to np mogłaby być jakaś służebność - ale tu niech się wypowiedzą prawnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 21.06.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Witam!Ma taką samą sytuację. Działka jest moja i ja dostałam PnB. Obecnie chcę aby również mąż był współwłaścicielem domu, który jeszcze nie budujemy ale wkrótce. W UM powiedziano mi, że muszę udać się do prawnika , bo Oni nie wiedzą jak to załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 22.06.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Możesz dać mężowi takie oświadczenie, że udostępniasz mu swoją nieruchomość na cele budowlane. Można tak ogólnie, albo szczegółowo, czyli konkretnie na budowę budynku itd...Tylko nie wiem czy będą wymagali takiego oświadczenia w formie aktu notarialnego, czy z podpisem poświadczonym, czy w ogóle wystarczy tylko pisemna forma. Ja robiłam coś takiego w formie aktu notarialnego kilka lat temu i na rzecz osoby teoretycznie obcej. Bez problemu urząd zaakceptował na potrzeby pozwolenia na budowę. Natomiast musiałabyś sprawdzić jak by to było z pktu widzenia ew.rozliczeń z US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts