Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prawo do dysponowania nieruchomością na cele budwlane

myszkina

Recommended Posts

Mam działkę, uzyskaną w drodzę darowizny, która nie wchodzi do majątku wspólnego. Chcę na niej z męzem budować dom. Więc i ja i mój mąż musimy podpisać oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Ze mną nie ma problemu - bo działkę mam. Ale co z moim męzem?

Czy jako mój mąż ma prawo do bycia inwestorem? Czy musi mieć jakiś tytuł do tej działki?

M.

Po co komplikować życie. Jeśli nie macie rozdzielności majątkowej a działka jest Twoja to podpisujesz tylko Ty. Wiem że faceci są czasami ambicjonalnie hmmm i nie bardzo im się podoba gdy tylko żona figuruje jako inwestor. Przy kredycie podpisujecie razem i nikt nie robi z tym trudności.

U mnie tak jest i jest ok.

Mój małzonek tylko jak chce się ze mną trochę podroczyć to mowi że to wszystko małżonki a on może ewentualnie na to zarabiać :wink:

Możesz dać mężowi takie oświadczenie, że udostępniasz mu swoją nieruchomość na cele budowlane. Można tak ogólnie, albo szczegółowo, czyli konkretnie na budowę budynku itd...

Tylko nie wiem czy będą wymagali takiego oświadczenia w formie aktu notarialnego, czy z podpisem poświadczonym, czy w ogóle wystarczy tylko pisemna forma. Ja robiłam coś takiego w formie aktu notarialnego kilka lat temu i na rzecz osoby teoretycznie obcej. Bez problemu urząd zaakceptował na potrzeby pozwolenia na budowę. Natomiast musiałabyś sprawdzić jak by to było z pktu widzenia ew.rozliczeń z US.