phans 30.10.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Ale na starej dobrej ceramice klasy co najmniej B15 najlepszy jest monolit. Ciekawa teoria. Dla niezorientowanych w tym mętliku informacji: -Strop monolityczny wymaga pełnego deskowania a gęstożebrowy tylko fragmenty -Strop monolityczny w domkach jednorodzinnych jest cieńszy przeważnie gdzieś o 6 cm -Strop monolityczny jest ciężki a gęstożebrowy lżejszy(masa w zalezności od użytych pustaków) -Strop monolityczny ma b.dobrą izolacyjność akustyczną a w gęstożebrowy wymaga izolacji akustycznej -Strop monolityczny nadaje się do każdego domu niezależnie od kształtu i rozpiętości stropu a gęstożebrowy ograniczony jest długością belek -Strop monolityczny lepiej niech wykonuje ekipa która ma w tym doświadczenie a gęstożebrowy jest łatwy w układaniu i można go ułożyć bez szczególnej wiedzy -W monolitycznym prace powinno się prowadzić bez przestojów -Dolna powierzchnia stropu monolitycznego jest gładka a w gęstożebrowym sufit wymaga szpachlowania -Koszty porównywalne -W stropie monolitycznym możliwość wprowadzania zmian w stropie po jego wylaniu jest b. ograniczona a w gęstożebrowym jeżeli tego potrzebujemy w domu który już stoi to przebijamy się przez pustak(i) i mamy otwór na kanał(y) wentylacyjny(e) -Być może aby dobrze ocieplić balkon, loggie warto mieć grubszy strop czyli gęstożebrowy -W gęstożebrowym należy pamiętać o żebrach rozdzielczych oraz o podwójnych belkach stropowych dla murowanych ścian na stropie -Przy nierównomiernym obciążeniu stropu może on klawiszować czyli lekko popękać od dołu ale tutaj należy pamiętać o pkt. wyżej dot. żeber, belkach aby wzmocnić strop w miejscach mocniej obciążonych wtedy ryzyko klawiszowania jest b. małe. -Gęstożebrowy mniej przewodzi ciepło więc mniej trzeba go ocieplać -O wiele prościej projektuje się strop gęstożebrowy od monolitycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 02.11.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Ale na starej dobrej ceramice klasy co najmniej B15 najlepszy jest monolit. Ciekawa teoria. Dla niezorientowanych w tym mętliku informacji: -Strop monolityczny wymaga pełnego deskowania a gęstożebrowy tylko fragmenty -Strop monolityczny w domkach jednorodzinnych jest cieńszy przeważnie gdzieś o 6 cm -Strop monolityczny jest ciężki a gęstożebrowy lżejszy(masa w zalezności od użytych pustaków) -Strop monolityczny ma b.dobrą izolacyjność akustyczną a w gęstożebrowy wymaga izolacji akustycznej -Strop monolityczny nadaje się do każdego domu niezależnie od kształtu i rozpiętości stropu a gęstożebrowy ograniczony jest długością belek -Strop monolityczny lepiej niech wykonuje ekipa która ma w tym doświadczenie a gęstożebrowy jest łatwy w układaniu i można go ułożyć bez szczególnej wiedzy -W monolitycznym prace powinno się prowadzić bez przestojów -Dolna powierzchnia stropu monolitycznego jest gładka a w gęstożebrowym sufit wymaga szpachlowania -Koszty porównywalne -W stropie monolitycznym możliwość wprowadzania zmian w stropie po jego wylaniu jest b. ograniczona a w gęstożebrowym jeżeli tego potrzebujemy w domu który już stoi to przebijamy się przez pustak(i) i mamy otwór na kanał(y) wentylacyjny(e) -Być może aby dobrze ocieplić balkon, loggie warto mieć grubszy strop czyli gęstożebrowy -W gęstożebrowym należy pamiętać o żebrach rozdzielczych oraz o podwójnych belkach stropowych dla murowanych ścian na stropie -Przy nierównomiernym obciążeniu stropu może on klawiszować czyli lekko popękać od dołu ale tutaj należy pamiętać o pkt. wyżej dot. żeber, belkach aby wzmocnić strop w miejscach mocniej obciążonych wtedy ryzyko klawiszowania jest b. małe. -Gęstożebrowy mniej przewodzi ciepło więc mniej trzeba go ocieplać -O wiele prościej projektuje się strop gęstożebrowy od monolitycznego I większość podanych przez Ciebie wskaźników jest in plus dla monolitu. Nie zgodzę się jednak co do tego, iż do monolitu potrzebna jest doświadczona ekipa. Bo taką nie można nazwać mojego męża i mnie i od czasu do czasu dochodzącego któregoś z teściów - a zaszalowaliśmy, zazbroiliśmy i wylaliśmy z gruchy dwa stropy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia.kraków 16.04.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Podziwiam, że sama zrobiłaś strop z mężem, ja mam doświadczoną ekipę i jak widziałam, co to jest zbrojenie stropu to normalnie do dziś jestem pod wrażeniem:) ja też widzę same zalety w monolicie. cienki a do tego niedrogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 22.05.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Tylko monolit,mąż sam robił 9 tys. za 140 metrów stropu całkowity koszt,w tym 1tys.dla pomocniika.Dodam jeszcze ,że były szalunki pożyczone systemowe nie deski:no: Bardzo polecam ,sufit maselko:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts