Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

scooby

Recommended Posts

witam

mam pytanie czy mieścicie się w kosztach jakie planowaliście na budowę , u mnie cena murów wyszła taka jaką przewidywałam ale dach to istna katastrofa więźba +dachówka+opierzenia+rynny +okna dachowe+robocizna=70 tyś. muszę się chyba napić żeby się otrząsnąć z tego szoku :o :evil:

U mnie też dach mnie nieprzyjemnie zaskoczył :cry:

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

mam pytanie czy mieścicie się w kosztach jakie planowaliście na budowę , u mnie cena murów wyszła taka jaką przewidywałam ale dach to istna katastrofa więźba +dachówka+opierzenia+rynny +okna dachowe+robocizna=70 tyś. muszę się chyba napić żeby się otrząsnąć z tego szoku :o :evil:

U mnie też dach mnie nieprzyjemnie zaskoczył :cry:

Na etapie wykończenia (inwestora) zastanawiam się czy różnica pomiędzy wcześniejszymi planami a późniejszymi kalkulacjami to wzrost w skali logarytmicznej czy jeeszce jakiejś innej. Absolwentów Polibudy proszę o wyrozumiałość za porównanioe, a Budujących - o to by byli twardzi jak Roman Bratny ;)

HEJA

Hmm ja dachu az tak dokladnie nie kalkulowałem, ale jak teraz dostalem wyceny to sporo mnie ten materiał wyjdzie.

Moze nie 70k ale pewnie blisko bedzie. Swoja droga pora pochwalic sie wyliczeniami za mury? jak znajde czas wtygodniu i checi to zabieram sie do podliczen(bez dachu narazie)

oby teraz sniegu nie było i deszczu tez bo robi sie grząsko :|

Muriel a jak daszk?

dach mamy przygotowany pod dachówkę :D dachówka zamówiona. Nasz dach łącznie wyniesie ok 60k (27k cieśla z materiałem, 10k dachówka - już zamówiona, reszta pierdołków do dachówki, okna + robota za to wszystko). Mamy ścianki w środku - tu się przeliczyliśmy sporo, bo szacowaliśmy że będzie ich ok 450 m kw, a jest.... ponad 600 :-? no i do szacunków tynkowania zapomnieliśmy o sufitach, w efekcie czego założona kasa na tynki to 8-10 k z materiałem, a za samą robotę wychodzi nas realnie ponad 10k, a gdzie materiał...........

no ale jakoś damy radę - będzie trzeba gdzieś indziej oszczędzić.

Z ciekawostek - pamiętacie jak rysowałam sobie taras? fajnie mi sie rysowało.... mniej fajnie się zaczęło robić jak trzeba go było zasypać, a wczoraj zmierzyliśmy nasze "tarasiki"..... mamy ich ponad 112 m! 8) więc jakby ktoś chciał urządzać wesele/komunię/urodziny/itp to ja daję niniejszym ogłoszenie " taras na imprezę wynajmę - tanio".................................. :lol: :lol: :lol:

acha - do wątku o saunie - dzwoniłam do tych z allegro, odstraszyło mnie trochę, że to "produkt chiński", poza tym trzeba doliczyć 1000 zł za montaż. Jak już się przekonywałam że może jednak, okazało się, że ona..... mi nie wejdzie :x

więc jeśli będzie sauna, to na wymiar, robiona w Poznaniu (mamy dwóch producentów w Poznaniu), tam przynajmniej jest montaż w cenie, więc pewnie wyjdzie bardzo porównywalnie.

To chyba tyle.

Pozdrawiamy :)

hmm ambitne plany i szybko do przodu muriel

ja jeszcze o tynkach nie myslałem, a wykonawce skad masz? 11zł za mkw?

a daszek to i tak sporo ci wyszedł :| ja mysle ze nie przekrocze 70(zobaczymy jak tak naprawde wyjdzie w praniu bo zycie uczy ze i tak zawsze czegos brakuje, tak patrze ze ciesla wsumie drogi i material tez. no ale wymyslilem !!! deskowanie no a u mnie nie bedzie :| wypadalo by miec przy uzytkowym podaszu no ale NIE...moze i tu zaoszczedzilem..

Witam i dziękuję za namiary na tynkarzy wszystkim kolegom z Forum.

"Przerobiłam" kilku na budowie - Boże Święty - ta grupa zawodowa branży budowlanej dobiła mnie! Rekord świata w konkursie na najbardziej dziwaczne argumenty uzasadniające trudność (czyt. koszty) obróbki okna drewnianego przedstawił ostatni "Zawodowiec - tynkowiec", uwaga cyt: "dopiero jak wstawią okna w otwory to będzie widać ile styropianu musimy wsadzić we wnękę okienną, aby wyrównać otwór z ramą"..... 8)" Pytam jaki styropian, bo przeciez otwór pod okno przygotowany i pomiary pobrane przez producenta stolarki okiennej, a gość na to : "Pani, oni wszyscy niby miarę biorą, a potem standardowe i tak przywożą i wstawiają w otwory, a luki wypełniają styropianem!" 8) No nie! Trzymajcie mnie! Gościu chyba widział jedynie wymianę standarowych okien w blokach. Już po otworach widać u mnie gołym okiem, że typowego otworu ani jednego, a jeden nawet ma olbrzymi łuk.....

Złośliwa jestem, ale po takim konkursie na "najmądrzejszego tynkarza" wróciłam myślami do pierwszego, z którym rozmawiałam, ponieważ ten miał tylko problem z ewentualnym "wianiem w uszy przez szpary w deskach". Niewtajemniczonym wyjaśniam, że otwory okienne są na razie zabite deskami i halny póki co tu nie szaleje. No nie udźwignę.... 8)

scoob - tynkarz 12 zł.

I wydaje się być sensowny, polecony przez kierbuda :wink:

tak w ogóle to dzisiaj skończyli murarza :D ostatnia ścianka z siporeksu którą sobie wymyśliłam, cztery cegiełki keramzytu i koniec 8)

za dwa - trzy tygodnie będą okna, to wejdzie tynkarz, do tego czasu powinien być prąd......

a ja i tak skupiam się już na wyborze kolorów ścian, płytek i mebli :lol: :lol: :lol:

Martuszku - byłabyś dumna z ilości i wielkości moich "przeszkleń" :D

Muriel - podajesz cenę tynkowania bez materiału, tak? Mi podawano ceny od 26 zł brutto do 27 netto - z materiałem (tynk gipsowy maszynowy). Czy to na to samo wychodzi?

Mam nadzieję zobaczyc któryś dzień Twoje przeszklenia :D Moje "dziury" zostana przeszklone dopiero po tynkach, tak mniej więcej myślę, że na początku kwietnia. Już możesz czuć się zaproszona.

Cieszę się, że się "przeszkliłaś" na maxa - będzie ślicznie. Oczywiście nie byłabym kobietą, gdybym nie przyznała, że umieram z ciekawości jak to u Ciebie wygląda :)

ps. Twoje dziecię na zdjęciu za każdym razem wprawia mnie w doskonały humor. Wygląda "rozrywkowo-rozkosznie".

12 bez materiału, za cementowo-wapienny. Tylko nie pytajcie czemu taki a nie inny bo to pytanie do mojego Misia a nie do mnie :D

za to mam dzisiaj pytanie do ornitologów - jeśli tu tacy są :)

mianowicie - widziałam dzisiaj i w ostatnich dniach powracające klucze gęsi - czy to oznacza że zimę mamy już za sobą? czy może to gęsi - morsy lubiące śnieg? :lol:

Witam

SZANTI Mam zamiar już wkrótce budować omegę. Projekt nie należy do rozchwytywanych, więc trudno znaleźć informacje na jego temat. Czy mogłabyś choć w dużym przybliżeniu powiedzieć jakie założyłaś koszty budowy. Informacja o cenie dachu trochę ostudziła mój zapał...

Pozdrawiam

Muriel muriel muriel :p dlaczego precyzyjny? zagladalas do dziennika hehe?

Czy chodzi o te tynki?

ostatnio troszke odpuiszczałem ale teraz znowu troszke porownan trzeba zrobic.

17zł to cena brutto bez materailu. Z materialem wychodzi 28zł :| tynki maszynowo gipsowe.to znaczy ze duzo :|?

Muriel czekam na twój bilans w dzienniku!!!

hmm podliczylem i wyszlo mi 520m z sufitami:| no ale dojda do tego jeszcze scianki działowe na podaszu wiec pewnie wyjdziepodobnie jak u ciebie muriel...

juz nie moge doczekac sie tych dachowcow....;/

a tak to 12zł tyn cem wap ale ile to wyjdzie z materialem? gipsowe tak 28zł ale fakt faktem ze tradycyjne ponoc o niebo lepsze :|