dodi 21.06.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Hey Miesiąc temu "podnosiłem" działkę poprzez nawiezienie ziemi (w niektórych miejscach do 70cm) , chce stawiać ogrodzenie ...słupki zabetonowane a miedzy nimi obrzeża (takie jak do kostki) i siatka. Co zrobić żeby ziemia szybciej "siadła" ? teraz jest pulchna i napewno ogrodzenie się pokrzywi po czasie. Czy zostaje mi tylko czekać np, do wiosny> dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 21.06.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Uzyj zageszczarki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 21.06.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Walec drogowy. Za 20-30 pln-ów przejedzie kilka razy miejsca dla Ciebie strategiczne i spokojnie pojedzie w siną dal.Ja tak zrobiłem na wiosnę - jak spotkałem i zaprosiłem na działkę pojazd wyrównujący drogi polne we wsi - by poprawić rozjeżdżoną tej zimy ciężkimi transportami moją drogę dojazdową (170 m).pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 22.06.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 teoretycznie zagęszczarka praktycznie grunt siądzie i tak niestety najlepszym rozwiązaniem jest woda i mróz. jeśli chcesz uzyskać w miarę szybko twarde podłoże to zlewaj je mocno wodą przez ok tydzień a później dopiero zagęszczarka. po zimie grunt niestety jeszcze się obniży pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 22.06.2007 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 z tego co sie orientuje to zagęszczarka po ziemi nie pojedzie, jak pisał kolega można użyć walca i to wydaje sie najbardziej sensowne, są takie walce w wypożyczalni 1,5T. Faktem jest jednak że grunt siądzie po zimie. Dlatego chcę spieszyć się z ogrodzeniem ponieważ nie mam żadnego sąsiedztwa i gołe pola wokoło. dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.06.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 z tego co sie orientuje to zagęszczarka po ziemi nie pojedzie ... posyp ziemie piaskiem lub pospólką - to pojedzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.06.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Ja na twoim miejscu albo nie robił bym ogrodzenia w tym roku albo ogrodzenie zrobił bym prowizoryczne bo szkoda wydawać dwa razy kasę i za rok robić to samo jeszcze raz. Kup dłuższe słupki i wbij je młotem porządnie w ziemie następnie rozciąg siatkę, a w przyszłym roku powyciągasz je i zrobisz to już porządnie. Możesz tez dokopać się do rodzimego gruntu i na nim ustawić ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.06.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 takiej grubości ziemi to nic porządnie nie zagęści, a przynajmniej nic co by dało tam radę wjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 22.06.2007 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Wykonawca który ma to robić mówił że oni wiercą dziury pod słupki, ciekawe jak głęboko mogą to zrobic.. czy znacie możliwości tego urządzenia? dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.06.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 ... znacie możliwości tego urządzenia? dodi do zwykły świder ... sam nic nie uwierci kogo do obsługi tegoż "urządzenia" wykonawca wyznaczy ? jakis cherlak - wróze 80 cm głębokości jak dobrze wyżarty osiłek - 1,20 m ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 22.06.2007 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 chyba że taki świder na koparce, coś takiego widziałem, to może by poszło głębiej. Dokopać sie do rodzimego gruntu i zalać słupki wyżej , po zimie uzupełnic ziemie. moze tak... dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.06.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 przejechać kołami jakiegoś cięzkiego sprzętu po trasie ogrodzenia kilka razy i wiercic ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 25.06.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 jakis cherlak - wróze 80 cm głębokości jak dobrze wyżarty osiłek - 1,20 m ... Zależy w czym. U mnie w ilastej glinie były takie miejsca, że porzucałem stopniowo dołkownik fi 30 na rzecz fi 12, a tego z kolei na rzecz szpadla i kilofa. I po półtorej godziny miałem dołek na 60 cm i głębokie przekonanie, że to wystarczy A w innym miejscu paręnaście metrów obok wlazłoby po rączkę jakby się lekko oparł. Generalnie: w miękkiej ziemi - świder. W twardej - środki przymusu bezpośredniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graszkaja 27.07.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Zależy w czym. U mnie w ilastej glinie były takie miejsca, że porzucałem stopniowo dołkownik fi 30 na rzecz fi 12, a tego z kolei na rzecz szpadla i kilofa. I po półtorej godziny miałem dołek na 60 cm i głębokie przekonanie, że to wystarczy A w innym miejscu paręnaście metrów obok wlazłoby po rączkę jakby się lekko oparł. Generalnie: w miękkiej ziemi - świder. W twardej - środki przymusu bezpośredniego. Koledzy, mam podobny problem. Kilka dni temu zakończyłem zasypywanie fundamentow domu ( poprawiałem izolacje pionowa w 10 - cio letnim domu). Wykop zasypałem ziemia ( czarna ziemia , gdzie niegdzie troche glinki) na głebokośc 1,3 m . Zasypywałem warstwowo po jakieś 10 cm i ubijałem/ugniatałem "depcząc" poprostu nogami. Póżniej na koniec dałem jakieś 30 cm piasku i zlałem go wodą. PYTANIE : czy grunt jest właściwie zagęszczony i mozna teraz połozyc kostkę ( opaske wokół domu ) ??? Obrzeża były nie naruszone podczas odkopywania domu . Podsypać teraz z 10 cm piasku z cementem , ubic i układac kostkę ???? Czy lepiej poprostu tylko kostke ułozyc na samym piasku , odczekac kilka miesiecy ( powiedzmy na wiosne ) jak grunt osiądzie i wtedy dopiero zrobic podsypke piasek +cement , zagescic i ostatecznie ułozyc kostke ( opaske wokół domu ) ??? Będę bardzo wdzięczny za kilka słów, z góry dzieki pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 28.07.2012 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 bez sensu jest kładzenie kostki gdy ziemia jest pod spodem. w ziemi pod spodem lada moment uruchomią się procesy gnilne a one spowodują powolne siadanie gruntu i zrujnują kostkę. trzeba było zasypać całość piachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graszkaja 28.07.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 bez sensu jest kładzenie kostki gdy ziemia jest pod spodem. w ziemi pod spodem lada moment uruchomią się procesy gnilne a one spowodują powolne siadanie gruntu i zrujnują kostkę. trzeba było zasypać całość piachem Zasypanie fundamentów ziemia ( gruntem rodzimym ) ma jednak sens, ponieważ jeżeli zasypałbym ściany piwnicy piaskiem powstałaby tzw. studnia . Woda gromadziłaby sie w strefie piasku i jezeli poziom wód gruntowych podniósłby się - woda wlewałaby się do obszaru zasypanego piaskiem. Czyli kolega raczej sugeruje azeby teraz prowizorycznie ułozyc tą kostke ( opaske wokól domu)poniewaz mimo wszystko zimia jednak troche "siadzie" tylko na podsypce z piasku ?! po roku zdejme kostke ( nie jest tego duzo 11 m kw. ) podsypie cementem , wymieszam , zagęszcze i powtórnie ułoże kostke - juz docelowo ) Co kolego mysli o takim rozwiązaniu ? Z góry dzieki pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 02.08.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 nie bardzo rozumiem, jaka jest różnica między gruntem rodzimym ziemią a piaskiem. w jedno i drugie "wleje" się woda.no chyba, że grunt rodzimy to glina która ma w Twoim założeniu uszczelnić i odciąć wodę, ale glina to nie ziemia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts