Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącza: gaz, woda, prąd

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie. Skoro im wczesniej występuję o warunki przyłączenia tym lepiej. To czy ktoś mógłby mi powiedzieć

"o warunki jakich mediów można wystąpić (na własne nazwisko) będąc jedynie po umowie przedwstępnej? "

Zależy mi na czasie, a od przedwstępnej fo ostatecznej może minąć 2-3miesiące :-? W tym czasie mogłabym już czekać na warunki

tak się składa, że przy występowaniu o warunki trzeba dołączyć akt notarialny.

W warunkach odpowiednie organy określą tylko czy istnieje możliwość podłączenia.

W czasie budowy najważniejszy jest prąd i woda. U nas zakład energetyczny standardowo daje rok-dwa. Jeśli chcesz szybciej - budujesz na własny koszt.

Woda - w mojej gminie do wodociągu, owszem, ale na własny koszt.

Czyli jak się kupuje działkę to jak kota w worku :-? W moim przypadku sprawa mediów raczej jasna, ale wynika z tego że kupując od właścicela który mówi "wszytkie media są i da się łatwo podłączyć" nie da rady sprawdzić przed! zakupem czy za prąd nie wybulisz nastu tysięcy - bo transformator trza przerobić

gazu Ci nie dadzą, bo jesteś sam jeden chętny na ten gaz itd....

A ja od kogoś słyszałam że chociaż o prąd można wystąpić :roll:

[...] wszytkie media są i da się łatwo podłączyć [...]

tak mówi każdy sprzedający.

Ważne, gdzie są te media - w ulicy przy granicy działki (wtedy rzeczywiscie łatwo się podłączyć).

Gorzej jeśli media są, ale w drodze głównej, oddalonej o dwie, trzy linie zabudowy. Wtedy trzeba ciągnąć całą nitkę i zaczynają się schody, i koszty gdy robi się samemu.

A u nas totalne zawirowanie z kanalizacją. Warunki niekorzystne i trudno się dogadać, którędy by to szło. Cena przewidywana na dzień dzisiejszy bardzo wysoka (z 20-30 tys>! :evil: ) i nie ma zgodności ewentualnych inwestorów. Po kilku bezowocnych zebraniach zdecydowaliśmy się na minioczyszczalnię, choć chcieliśmy tego uniknąć. Inni też pójdą pewnie tą drogą, albo część mając lepsze warunki do kanalizacji jakoś to przewalczy. Na szczęście są korzystne warunki do odprowadzenia oczyszczonych ścieków do pobliskiej rzeczki (z rozsączaniem odpada, bo grunt mało przepuszczalny). Mam nadzieję, ze nie będzie śmierdzieć i nie będzie nadmiernych problemów z eksploatacją. :x Koszt ok. 10 kZ, ale podobno taka ekstra. Musimy szybko spiąć się o operat wodno-prawny. Czas nas goni, bo termin zamieszkania nieodwolalny w końcu maja! :o

Woda będzie kosztować ok. 5 tys. Prąd jeszcze nie wiem dokładnie, gaz podłączą sami.

• 4 weeks później...

A nie orientujecie się czy prąd mogę sobie ,,dociągnąć" sama? w umowie z Energetyką mam, że mają 1,5 roku (1 rok na dokumentację projektową i pół roku na wykonanie) a ja potrzebuje wcześniej:( o ile budować mogę zasilając się agregatem to wydaje mi się , że zamieszkać w domu zasilanym agregatem nie mogę:(

Wiecie jak można to przyspieszyć?

A nie orientujecie się czy prąd mogę sobie ,,dociągnąć" sama? w umowie z Energetyką mam, że mają 1,5 roku (1 rok na dokumentację projektową i pół roku na wykonanie) a ja potrzebuje wcześniej:( o ile budować mogę zasilając się agregatem to wydaje mi się , że zamieszkać w domu zasilanym agregatem nie mogę:(

Wiecie jak można to przyspieszyć?

Z tego co wiem to możesz zlecić przyłącze energetyce - jak w Twoim przypadku się stało i płacisz na kW mocy przyłączeniowej, albo wykonać wszystko we własnym zakresie (projekty, pozwolenia, wykonawstwo) a na końcu rozliczasz się z energetyką po jakichś uśrednionych przez nich stawkach. Wtedy powinno się to zamknąć w jakieś 6 miesięcy.

u nas to bylo tak:

sami we wlasnym zakresie projekt - 1200 zl

odsprzedalismy go energetyce za 500 zl - taki maja cennik

dalej juz energetyka dzialala - wystapila do gminy o pozwolenie na budowe linii energetycznej, zrobila wykop, skrzynke stalą, wystawila fakture za przylacze - ponad 3 tys zl. teraz place za prad budowlany - ale po instalacjach moge juz sobie przemianowac go na docelowy

• 7 months później...

Witam forowicze!!!

Mam takie pytanko:czy oplaca sie wogole instalowac takie media jak gaz???Pytam bo ogolnie jestesmy na etapie gdzie zalatwiamy sobie pozwolenia na wszystkie media.Woda juz jest :p , prad no coz...dluga droga... :roll:

Znajomi korzystaja z "butli gazowej". Twierdza ze mieszkaja 10 lat i koszty utrzymania takiej butli jeszcze nie przekroczyly kosztow instalacji gazu (maja tylko kuchenke gazowa). A jak widomo, czlowiek tez patrzy na swoja kieszen...

Zgory dzieki za odpowiedzi :wink:

witam. mam takie pytanie? czy do pozwolenia na budowe musze miec wykonane przylacze elektryczne czy moge to zrobic pozniej. mam juz warunki z energetyki tylko nie wiem czy czekac na przetarg i wykonanie

Do pozwolenia na budowe wystarczą same warunki przyłączenia. U mnie przetarg był ogłoszony jak juz był stan surowy zamkniety.

• 4 weeks później...
Nie orientujecie się może, czy jeżeli w mieście na danym terenie jest zatwierdzony plan zagospodarowania przestrzennego to czy gmina ma obowiązek uzbroić ulicę przynjamniej w wodę i kanalizację?

Ma taki obowiązek, ale w terminie zgodnym ze swoimi planami i środkami co w praktyce oznacza, że może to potrwać latami......u mnie (Lubin) najszybciej przyłacza można załatwić robiąc je samemu i skladając do gminy wniosek o zwrot środków.

Łatwiej coś załatwić jeśli zloży się wniosek o uzbrojenie w kilka, kilkanaście osób wtedy może znajdą się jakieś srodki wcześniej albo taka inwesytycja zostanie zabudżetowana na kolejny rok:)

Marne pocieszenie, ale zawsze jakieś.....ja naprzyklad byłam zmuszona zrobić POŚ i wywiercić studnię, bo musialabym sama zrobić 300 m sieci i jeszcze zamontować przepompownie......

• 1 month później...

Witam,

mam pytanie, ile może kosztować wykonanie 1m instalacji gazowej od przyłącza znajdującego się w granicy działki do budynku mieszkalnego ( wykop, materiał, robocizna ), cena jaką usłyszałem to 120 pln za 1m. to dużo ? czy w granicach rozsądku.