Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U nas dach jest o taki:

http://images27.fotosik.pl/9/53d344a6f6292588.jpg

powierzchnia dachu 207 m2

Koszty:

położenie więźby i dachówki - 9 500 zł (położenie więźby - 4 500, dachówki - 5 000)

dachówka + rynny - ok. 14 000 zł

więźba - 8 800 zł

RAZEM: 32 300zł + do kupienia pozostała jeszcze folia i pewnie siakieś pierdołki, nie wiem ile to będzie dodatkowo kosztowało :roll:

Pozdrawiam serdecznie

Jak czytam Wasze posty odnośnie cen to dochodzę do wniosku, że mój fachowiec od położenia dachówki zwariował. Za położenie jednego metra dachówki zaśpiewał 50 złotych. Koszmar.... dach o powierzchni 230 mkw. będzie mnie kosztował 11500 z łotych... muszę negocjować albo poszukać kogoś innego. Za położenie więźby, kratownic i stropu inny fachowiec zażyczył sobie 4500 złotych, bardzo rozsądna cena.

Wogóle czesto w postach dostrzegam jakoś bardzo dziwnie niskie ceny - czasem zastanawiam sie czy to nie podpucha, bo na logikę, ci wykonawcy to chyba jacyś altruiści. To też bardzo stresuje pozostałych inwestorów, jak poczytają jak to ktoś super tanio i rewelacyjnie zrobił prawie za darmo, a znajoma "pani Renia" załatwiła w hurtowni fantastyczny upust i materiał, którego na rynku nie ma, ale miała schowany pod kontuarem :wink:

Ja nie wiem czy 55zl/m2 zrobienia dachu z więżbą, dachówką, folią itd. to okazyjna cena. Jak rozmawiałam z dekarzami na początku roku to był to środek tabeli. Dachówka też jest kupiona bez specjalnych zanjomości. Zwyczajnie prawie wszystkie materiały na stan surowy kupuję w jednej hurtowni i mam większe rabaty...A więźbę faktycznie zakupiłam taniej bo mam znajomego, który stawia domy z bala i miał możliwość załatwić taniej w tartaku. Myślę, że wszyscy mamy kogoś znajomego, kto coś nam taniej może załatwić ale nie wpływa to jakoś drastycznie na obniżenie kosztów budowy :roll:

• 1 month później...

No i co zeźlić się czy nie? :roll: bo z cenami za dach .... sorki za porównanie.... ale jest jak z ceną chleba.... u mnie dookoła jest po 2 zł, w piekarni po 2,2 zł a można też kupić po 0,9 zł w Kauflandzie lub Netto, ale nie zamierzam codziennie jeździć 3 km do marketu. :lol:

Fajnie byłoby "zbudować" dach w tych rejonach Polski, gdzie budują po 40 zł za mkw a potem go "przywieźć" i położyć na moich murach.......ale nawet POMYSŁOWOŚĆ naszych budowniczych tak daleko nie sięga....... :wink:

A teraz moje ceny - a dodam, że inne oferty za robociznę były w granicach 30 tys.:

- 18000 zł robocizna za dach 228 mkw - więźba, dachówka, klinkier na kominach, 7 okien dachowych, wyłaz, rynny.

- więźba ok. 10 000 zł

- dachówka Bogener ok. 22000 zł

- klinkier- jakieś 1600 zł

- rynien, folii i okien nie zakupiłam.... jeszcze

ale wczoraj zalałam strop i jestem przeszczęśliwa :lol: :lol: :lol:

YreQ, za tobą przyszłam :wink:

U mnie to wygląda następująco:

-dachówka cementowa Euronit, 5 okien fakro, rynny, folia i obróbki wszelakie z położeniem 36tys

- wieźba 14tys drewno+położenie

no i to tyle, wolę nie dodawać, żeby mnie ten widok sumy nie zabił :roll: :wink:

dla ułatwienia/porównania dodam

metr położenia dachówki 40zł

metr więźby 15zł

dach 268m2, dwuspadowy, jedna lukarna