Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wybarwić schody dębowe, żeby pasowały do podłogi merbau?

kamieniczka

Recommended Posts

Co stolarz to inny pomysł :wink: ! Może wspólnie cos wymyślimy. A może pomieszać lakiery w sensie, że pomalowac 1 raz mahoniem a 2 czyms ciemniejszym? Nie boisz się, że dąb rustykalny będzie troszkę za jasny ??? W sumie z dwojga złego chyba lepiej, żeby schody były ciemniejsze od podłogi ... Juz sama nie wiem.

Acha - czy najpierw będziecie bejcować a potem lakierowac, czy od razu kładziecie lakier koloryzujący? Mój stolarz mówił, ze bejca powoduje, że drewno staje sie chropowate , takie "prążkowane" jesli wiesz co mam na myśli ...

jak merbau ma kilka kolorów - to chcę żeby schody były zrobione pod najjaśniejszą klepkę, podstopnica będzie drewniana biała

do zgrania schodów z parkietem merbau lepszy byłby buk podobna struktura drewna, ale stolarze przekonali nas, że buk jest lubiony przez robaki:)

w ogóle nie myslałam o obejcy tylko o farbie podkładowej, a potem lakierze barwionym, nie wiem co stolarz na to.. fakt, ze dotąd nie widziałam farby merbau

trzeba poczekać na odpowiedź specjalisty :D

Mam podłogę merbau i schody dębowe wybarwione bejcą na jeden z jaśniejszych odcieni klepki. Wydawało mi się, że w ten sposób właśnie zapobiegnę jakiejś wielkiej różnicy w kolorze kiedy merbau "zczerwienieje", chyba się udało bo podłoga ma już dwa lata i dalej pasuje do schodów.

ps.mam tylko takie robocze zdjęcie ale może wieczorem kliknę coś nowego

http://images2.fotosik.pl/215/abf68ad41e35d456med.jpg

Jool - dzięki! Bardzo ładne masz schody, pamiętam, że już je oglądałam, chyba pod kątem balustrady ;-) Też zresztą pięknej :D To chyba Sonika 'wysłała" mnie do Ciebie :p Nasz stolarz twierdzi, że dąb po bejcy "marszczy się" (inaczej wchłania się bejca na jasnych fragmentach drewna a inaczej na ciemnych), a Ty jakie masz doświadczenia w tym względzie?

kamieniczka, od 1,5 roku użytkuję schody i jakoś lakier się nie zmarszczył ani też nie wytarł choć niektórzy straszyli, że schody dębowe w dodatku stopnie takie jak moje (zupełnie proste) będą się wycierały. Drugim razem powtórzyłabym wybór i schodów i podłogi :D

novi_ana niestety bejcę i lakier dobierał stolarz- ja tylko zaakceptowałam efekt :wink: jeśli w najbliższym czasie skontaktuję się ze stolarzem (często bywa za granicą), to podpytam i dam znać.

my niestety sie poddaliśmy i po poszukiwaniach odp koloru postawiliśmy na schody z merbau

http://rezulak.pl/galeria_murator/P1000755_m.jpg

:D Nie po raz pierwszy stwierdzam, że mamy podobny gust :D U nas równiez na górze juz lezy jesion i w podobny sposób mamy zaplanowane jego połączenie ze schodami merbau - czyli taką szeroka listwą :D

dzieki za informacje, moje schody dębowe już są prawie ułożone ...

Mario345 bardzo dziekuje za informacje - podpowiem mojemu stolarzowi, chociaz on upiera się, że bejcowanie to nie to :-? A co powiesz na lakier Sadolin kolor mahoń?

Joola Może uda mi się jednak przekonać mojego stolarza do bejcy? Schody debowe generalnie sa świetne - mam takie w obecnym mieszkaniu i kompletnie nic się z nimi nie dzieje, użytkujemy 3 lata. Mój stolarz mówi, że najchetniej w ogóle by ich nie koloryzował w nowym domu, bo naprawde sa bardzo ładne, ale ja mam mieszane uczucia, bo parkiet na dole merbau, na górze jesion a pomiędzy tym debowe schody :-? :roll:

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

no, niestety rozmawiałam ze stolarzem, jak wrócił z urlopu.. i dla niego merbau to po prostu ciemny brązowy.. może kiedyś miał jakąś próbkę, ale nie znalazł

potem odesłał nas do sklepu po bejcę, gdzie miały być na próbki na dębie.. a była lipa :-?

więc szukam dalej, bejcę mamy kupić sami