kamieniczka 22.06.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 No właśnie - czy ktos ma jakiś sprawdzony pomysł? Próbowaliśmy lakierem sadolin kolor mahoń ale wyszły rudo-czerwone. Co myslicie o kolorach orzech lub ciemny orzech (drzwi wewnetrzne mamy fornirowane dębem barwionym na ciemny orzech, ale sa ciemniejsze niz podłoga ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 22.06.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 mój stolarz do naszego merbau chce zestawić kolor dąb rustykalny..na pewno trzeba pogodzić się z tym, że merbau będzie czerwienieć z czasem, dąb nie podłączam się do pytania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamieniczka 22.06.2007 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Co stolarz to inny pomysł ! Może wspólnie cos wymyślimy. A może pomieszać lakiery w sensie, że pomalowac 1 raz mahoniem a 2 czyms ciemniejszym? Nie boisz się, że dąb rustykalny będzie troszkę za jasny ??? W sumie z dwojga złego chyba lepiej, żeby schody były ciemniejsze od podłogi ... Juz sama nie wiem. Acha - czy najpierw będziecie bejcować a potem lakierowac, czy od razu kładziecie lakier koloryzujący? Mój stolarz mówił, ze bejca powoduje, że drewno staje sie chropowate , takie "prążkowane" jesli wiesz co mam na myśli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamieniczka 22.06.2007 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Podbijam Nikt więcej nie ma pomysłu? Wszyscy robicie schody merbau do podłogi merbau ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 22.06.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 jak merbau ma kilka kolorów - to chcę żeby schody były zrobione pod najjaśniejszą klepkę, podstopnica będzie drewniana biała do zgrania schodów z parkietem merbau lepszy byłby buk podobna struktura drewna, ale stolarze przekonali nas, że buk jest lubiony przez robaki:) w ogóle nie myslałam o obejcy tylko o farbie podkładowej, a potem lakierze barwionym, nie wiem co stolarz na to.. fakt, ze dotąd nie widziałam farby merbau trzeba poczekać na odpowiedź specjalisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 22.06.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Mam podłogę merbau i schody dębowe wybarwione bejcą na jeden z jaśniejszych odcieni klepki. Wydawało mi się, że w ten sposób właśnie zapobiegnę jakiejś wielkiej różnicy w kolorze kiedy merbau "zczerwienieje", chyba się udało bo podłoga ma już dwa lata i dalej pasuje do schodów.ps.mam tylko takie robocze zdjęcie ale może wieczorem kliknę coś nowegohttp://images2.fotosik.pl/215/abf68ad41e35d456med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamieniczka 22.06.2007 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Jool - dzięki! Bardzo ładne masz schody, pamiętam, że już je oglądałam, chyba pod kątem balustrady Też zresztą pięknej To chyba Sonika 'wysłała" mnie do Ciebie Nasz stolarz twierdzi, że dąb po bejcy "marszczy się" (inaczej wchłania się bejca na jasnych fragmentach drewna a inaczej na ciemnych), a Ty jakie masz doświadczenia w tym względzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 22.06.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 joolapamietasz może nazwę bejcy i lakieru?pięknie to razem wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.06.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 my niestety sie poddaliśmy i po poszukiwaniach odp koloru postawiliśmy na schody z merbau http://rezulak.pl/galeria_murator/P1000755_m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 22.06.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 schody dębowe na kolor merbau maluję zawsze bejcą 22-68 firma sopur, na to podkład i trzy cztery warstwy lakieru parkietowego poliuretanowego , zawsze się sprawdza, pozdrawiam mario345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 22.06.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 kamieniczka, od 1,5 roku użytkuję schody i jakoś lakier się nie zmarszczył ani też nie wytarł choć niektórzy straszyli, że schody dębowe w dodatku stopnie takie jak moje (zupełnie proste) będą się wycierały. Drugim razem powtórzyłabym wybór i schodów i podłogi novi_ana niestety bejcę i lakier dobierał stolarz- ja tylko zaakceptowałam efekt jeśli w najbliższym czasie skontaktuję się ze stolarzem (często bywa za granicą), to podpytam i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamieniczka 25.06.2007 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 my niestety sie poddaliśmy i po poszukiwaniach odp koloru postawiliśmy na schody z merbau http://rezulak.pl/galeria_murator/P1000755_m.jpg Nie po raz pierwszy stwierdzam, że mamy podobny gust U nas równiez na górze juz lezy jesion i w podobny sposób mamy zaplanowane jego połączenie ze schodami merbau - czyli taką szeroka listwą dzieki za informacje, moje schody dębowe już są prawie ułożone ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamieniczka 25.06.2007 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Mario345 bardzo dziekuje za informacje - podpowiem mojemu stolarzowi, chociaz on upiera się, że bejcowanie to nie to A co powiesz na lakier Sadolin kolor mahoń? Joola Może uda mi się jednak przekonać mojego stolarza do bejcy? Schody debowe generalnie sa świetne - mam takie w obecnym mieszkaniu i kompletnie nic się z nimi nie dzieje, użytkujemy 3 lata. Mój stolarz mówi, że najchetniej w ogóle by ich nie koloryzował w nowym domu, bo naprawde sa bardzo ładne, ale ja mam mieszane uczucia, bo parkiet na dole merbau, na górze jesion a pomiędzy tym debowe schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 09.08.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 MARIO345 ta bejca Sopur 22-68 to Orzech.. na pewno ten kolor? czas mija, a nadal szukam bejcy na schody dębowe, by pasowało do podłogi merbau help.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asana 09.08.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Aniu- Nasz Mistrz H. pokazywal nam fragment podlogi debowej, ktora "przerobil" na merbau! Wyszlo calkiem fajnie!Nasze schody beda wprawdzie jesionowe, ale zastanawiamy sie nad szafka do lazienki tak potraktowana...Porozmawiaj z nim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 03.09.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 no, niestety rozmawiałam ze stolarzem, jak wrócił z urlopu.. i dla niego merbau to po prostu ciemny brązowy.. może kiedyś miał jakąś próbkę, ale nie znalazł potem odesłał nas do sklepu po bejcę, gdzie miały być na próbki na dębie.. a była lipa więc szukam dalej, bejcę mamy kupić sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts