Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jaki dom sie zdecydować?? prosze o pomoc

Recommended Posts

Witam wszystkich zamierzam zacząć budować własny dom. Narazie szukam jakiegoś sensownego projektu. Mój problem polega na tym że nie wiem jaki dom jest tanszy w budowie czy parterowy czy z poddaszem uzytkowym?? Chodzi o ten sam metraz prosze o pomoc i jak najwiecej opini.

pozdrawiam

Witam wszystkich zamierzam zacząć budować własny dom. Narazie szukam jakiegoś sensownego projektu. Mój problem polega na tym że nie wiem jaki dom jest tanszy w budowie czy parterowy czy z poddaszem uzytkowym?? Chodzi o ten sam metraz prosze o pomoc i jak najwiecej opini.

pozdrawiam

Twój problem raczej polega na nie uzyciu opcji SZUKAJ !!

Kiedy byłem na Twoim etapie, a było to w 2003 r., sprawdzając informacje na ten temat, dowiedziałem się, że dom parterowy jest droższy o ok. 25% od parterowego z poddaszem użytkowym (fundamenty, ściany, dach to +, schody -). Teraz myślę, że jest to różnica mniejsza. Podobno utrzymanie domu parterowego (ogrzewanie) średniej wielkości (150 m) nie odbiega też od utrzymania domu z poddaszem. Wybudowałem z poddaszem, jak na zdjęciu. Moja rada. Jak masz miejsce to buduj parterowy z dużym garażem i dużym pom. gosp.

Myślę, że zaczynasz od nieodpowiednich priorytetów. Najpierw sam zadecyduj jaki ma być twój wymarzony dom - czy chcesz mieć wszytsko na jednym poziomie czy latać po schodach, ile ma być pokoi, czy ma być 1/2 łazienki, czy spiżarnia itp. Po określeniu tych warunków sam wybierzesz taki projekt, w którym najlepiej będziesz się czuł i ktory będzie dostepny dla ciebie cenowo.

Moim skromnym zdaniem nie wbijesz się w 100% w założony budżet ponieważ po drodze jest mnóstwo wydatków, które ciężko przewidzieć. A potem jeszcze okaże się, że możesz załować wyboru bo np. przydałby się dodatkowy pokój.

Przed tobą wiele pytań:

Parterowy czy piętrowy?

Garaż w bryle, dostawiany, czy oddzielny?

Projekt indywidualny, czy gotowiec?

A potem juz szczegóły, ile czego i za ile....

Myslę, że warto do domu podejść bardzo osobiście i nie warto oglądać sie na innych, każdy ma jakieś swoje preferencje. Określ je, potem szukaj. Ja z mojej strony mogę potwierdzić że parterowy i z poddaszem z mojego researchu kosztuja podobnie. Są opcje gdzie droższe poddasze, są opcje gdzie droższy parter. jesli nie masz na tyle wyobraźni i czasu, udaj sie do architekta, ja zawsze polecam niezdecydowanym projekty indywidualne, wtedy juz przez sama rozmowę nauczysz się i dowiesz bardzo wiele od architekta i to procentuje:-)

Napiszę Ci moje kryteria - może jakoś pomogą

1. garaż dwa stanowiska w bryle domu
    2. salon na dole pow 30m2
    3. pomieszczenie gospodarcze pow 15m2 - z dostępem z zew - piec + rowery + kosiarka + inne pierdoły zajmują sporo miejsca - na kosiarkę mam oddzielne pomieszczenie gosp.
    4. jasno wydzielona strefa nocna, dzienna i brudna (pom gosp + garaż)
    5. częściowo zadaszony taras aby mozna było sobie kawkę nawet w czasie deszczu wypić - ja jeszcze mam zew kominek :)
    6. wydzielona pralnia z suszarnią na górze obok łazienki
    7. dom (ściany) bez wykuszy i innych ciekawych rzeczy
    8. prosty dach np dwuspadowy lub namiotowy lub kopertowy z jakąś jedną lukarną (tego akurat się nie udało zrobić i mam dach trudny i kosztowny - 4 wole oka (ale to świadomy wybór i wiem że kosztuje dużo) - niestety żona tak chciała :evil: - przez te cholerne wole oka wchodzimy w zupełnie inny poziom cen materiałów, robocizny itd - masakra, ale skoro ma być dom marzeń...
    9. trzy sypialnie na górze
    10. Przynajmniej jedna duża łazienka
    11. Na dole pom. kuchni jadalni i salonu powinny być połączone (razem ponad 60m2)

z tych wymagań wyszedł mi dom 180 m2 pow użytkowej + garaż

Zdecydowałem się bo to mój dom marzeń.

My zaczelismy od tego, ze nie możemy szaleć bo mamy niewielki budżet.

Zdecydowaliśmy się na dom 120m2+garaż. Chcieliśmy aby pokój dzienny był otwarty na kuchnię, na dole mała łazienka, spiżarnia (nawet mikroskopijna) ale takie było marzenie żony, i pomieszczenie na piec. Chcieliśmy jeszcze mały pokoik dla gościa (np. tesciowa :wink: ). Taka klitka (9m2) aby można było się tam przespać. Znaleźlismy dom 118m2 z małym garażem. Garaż poszerzylismy i dzięki temu powiększył się nasz pokój na poddaszu. Dom ma więc 124m2+25 garaż.

Co do poddasza to chcieliśmy łazienkę (9m2 pow >190cm) i 3 pokoje (nasz + dzieci).

Dom jest nie ma się co oszukiwac mały. Ale jedyną alternatywą było mieszkanie 70m2 w Warszawie. Tak więc zestawienie mkieszkania (sąsiedzi, pijacy na podwórku, bydło w windzie i 70m2 powierzchni do zycia), z działką 5km od miasta 120m2 i 1000m2 działki - poprawia nam hunor :p .

Na dzień dzisiejszy może żałujemy, że dom nie ma +10m2....zastanawiamy sie też czy nie lepiej byłoby mieć 130m2 w parterze.

Co byś nie wymyślił to moim zdaniem przy pierwszym domu i tak popełnisz wiele błedów, wielu rzeczy nie da się przemyśleć.

Ja bym zaczął od tego ile pomieszczeń potrzebujesz, wybrał wstepnie kilka projektów i zerknął czy Cię na to stać. Jak budżet niewydoli :wink: to musisz zchodzić z metrów, pomieszczeń....znaczy się zaczynasz cięzki proces dostosowania marzeń do wydajności portfela.

Pamietaj tylko o jakims zapasie bo zawsze wydasz więcej niż przewidywałeś (podniesienie działki, jakies niespodzianki działkowe jak np. dreny, niwelacja terenu, media, utwardzenie drogi itp.- robią się z tego grube tysiące czasami).

Jeśli weżmiemy np. ten sam metraż ..100 m kw. to parterowy daje calkiem fajną przestrzen w jednym poziomie, natomiast pietrowy to mniej wiecej 50 m kw na dole i 50 m na gorze.Na dole bedzie ciasnota, bo pewnie tylko kuchnia i jakiś salonik oraz lazienka, do tego schody na gorę itp. Jak dla mnie to straszna niewygoda. Do niedawna mieszkalem w podobnym ukladzie, na jednym poziomie 90 m kw. miescil sie salonik z otwartą kuchnią, lazienka, sypialnia i w salonie schody na gorę.Na gorze ok. 50 m kw. i byly dwa pokoje, z ktorych korzystali tylko gosci.Praktycznie miszkalismy caly czas na poziomie dolnym a dziciak byl za maly, by go poslac samego na gorę.Nastepny dom mial byc parterowy.....i wyszlo na to, że znow z poddaszem i na dodatek z piwnicą.Uksztaltowanie (nieciekawe) dzialki wymusilo na nas piwnicę (dom na skarpie) i poddasze, by miec trochę swiatla i slonca.Ale tym razem na parterze bedziemy mieli już 3 pokoje :wink: a cala gora dla dzieciaka....Gdybym mial plaską i dosc szeroką dzialkę, to bez wahania wybralbym dom parterowy, jest o wiele wygodniejszy, ale to kwestia gustu, ...a to jest zróżnicwane bardziej, niż babskie humory :D :D