Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie gazowe

Recommended Posts

Witam .

Planuje zrobić w domku na wsi CO na gaz pow. do ogrzania to ok. 90 m2.Piec 21 kw planuje powiesić w łazienc o kubaturze 9.7m3. Jest komin dymny ,wentylacyjny i kratka w drzwiach.Czy muszę robić jeszcze dodatkowy nawiew powietrza? Zdania są podzielone zarówno wśrod instalatorów jak i sprzedawców kotłów jeden instalator mówi ,żę nie ma żadnego problemu drugi .że nie uruchomi takiego pieca.Oczywiście wyjściem jest piec turbo ale to znaczni podnosi koszty.

Podłączę się do tematu, bo mam małe zamieszanie z wentylacją pom. gospodarczego w którym będzie wisiał kocioł.

W tej chwili jest tak:

Kubatura pomieszczenia 6,65 m3.

Kocioł kondensacyjny czyli zamknięta komora spalania

Komin systemowy, dwupłaszczowy. Spaliny wyrzucane wewnętrznym przewodem ceramicznym, zasysanie powietrza teoretycznie ma następować zewnętrznym płaszczem komina.

ale:

podobno w takim przypadku pomieszczenie musi być wentylowane przewodem powietrznym grawitacyjnym o długości przewodu min 2,5 - 3m. Tak powiedziało mi dwóch kominiarzy. Koleżanka forumowiczka, która projektowała mi przyłącze gazu, nie doszukała się w przepisach jednoznacznego zapisu na ten temat.

Więc jest opcja, że wstawiam w ścianie bocznej tuż pod sufitem kratkę wentylacyjną. Niestety opcja ta nie jest do przyjęcia dla kominiarzy.

Na wybudownie/wstawienie przewodu wentylacyjnego nie ma już miejsca, dlatego wpadłem na następujące rozwiązanie.

Spaliny odprowadzam do rury ceramicznej komina. Zewnętrzny płaszcz komina przeznaczony wcześniej do zasysania powietrza dla kotła wykorzystuję jako kanał wentylacyjny, a kocioł ma założony kołnierz (patrz rys) i ciągnie powietrze z pomieszczenia.

Szkis ze stron producenta kotła:

http://www.directupload.net/images/070623/temp/IXLRSU5a.jpg

Czy takie rozwiązanie jest do przyjęcia?

• 1 month później...