Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy na wylewanym betonowym fundamencie szerokości 25cm można murować ścianę porotherm 30cm + ocieplenie czy raczej fundament musi być równy szerokości ściany nośnej?

Czy w pierwszym przypadku porotherm umieszcza się na fundamencie centralnie czy wysuwa od strony zewnętrznej?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam,

jacek.

https://forum.murator.pl/topic/81353-szeroko%C5%9B%C4%87-%C5%9Bciany-a-szerko%C5%9B%C4%87-fundamentu/

Witam,

Czy na wylewanym betonowym fundamencie szerokości 25cm można murować ścianę porotherm 30cm + ocieplenie czy raczej fundament musi być równy szerokości ściany nośnej?

Czy w pierwszym przypadku porotherm umieszcza się na fundamencie centralnie czy wysuwa od strony zewnętrznej?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam,

jacek.

Powinieneś mieć rysunek w projekcie w jaki sposób projektant zaprojektował ustawienie materiału względem bloczka. Jak zmieniasz materiał to kierownik budowy może podpowiedzieć co zrobić aby wewn. wymiary budynku były bez zmian (wiem wiem wiem, że powinien to zrobić konstruktor/projektant/adaptator ale na porzadku dziennym takie zmiany robione są w trakcie budowy :wink: )

Ja mam bloczek 24 cm, a na nim MAX 29 cm. Max jest z zewnątrz budynku zlicowany z bloczkiem, a więc wewnątrz budynku wisi na 5 cm. Tzn wisi teoretycznie bo tak naprawdę opiera się o zageszczony piasek i chudziak.

W pierwszej wersji projektu miałem BK 36,5cm i tam bloczek wisiał sobie (z jednej opierał się na piasku i chudziaku, z drugiej rzeczywiście wisiał) z dwóch stron po 6 cm.

Ja mam bloczki fundamentowe murowane wzdłuż, czyli szerokość ściany fundamentowej to 24 cm, na to pójdzie porotherm 30 cm z nawisem po obu stronach po 3 cm.

Do tego ocieplenie fundamentu 8-10 cm a ściany 12-15 cm,

czyli uskok ściana-fundament będzie miał 5-10 cm plus płytka elewacyjna na dole.