Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odlesienie

kingaM

Recommended Posts

czy ktoś wie jaka jest procedura odlesiania gruntu? chodzi o grunt, który ma byc przeznaczony pod zabudowę mieszkalna, i dla którego nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

jeśli nie ma MPZP to wydaje mi się, że każdy grunt jest rolny (i wtedy nie trzeba odrolniać tylko występuje się o WZ) - w Twoim przypadku chyba jeszcze o pozwolenie na wycinkę drzew - ale mogę nie mieć racji to tylko takie luźne przypuszczenia. A jak dokładnie sytuacja wygląda z tym lasem?

Witam

Ja przerobiłem jeden sposób z dobrym efektem.

Przekształciłem dziłkę leśną na rolną. Trochę to trwało . ok roku

-rozmowa z gościem ze starostwa z działu ochrony środowiska - jak to widzi, jakie kryteria musi spełniać dzialka, żeby przekształcili

-pismo do starostwa dzialu ochrony środowiska o przeksztalcenie na rolę - istotne było uzasadnienie chęci przekształcenia - napisałem o małej ilości drzew, trawie, okolicznych domach w sąsiedztwie, że chcę mieć tam ogródek i uprawiać ważywa i owoce. Dołączyłem pismo z Gminy, że w przyszłości planują w studium do planów zagospodarowania przestrzennnego zrobić tu tereny pod zabudowę jednorodzinną.Odpowiedź po ok 3 miesiącach

-przyjechał gość- stwierdzil,że las jest słabej jakości, porasta roślinność typowądla łąki, ne lasu i akie tam bzdury - wydał decyzję o możliwosci zmiany.

następnie klasyfikator gruntu ( lista w Starostwie) ustala klasę gruntu- najlepiej V, VI.

potem pismo o wydanie warunkow zabudowy.

I już budujemy.

Pozdrawiam