drowicz 22.06.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 witam!! mój znajomy otrzymał decyzje zezwalająca na budowe na jego nieruchomości domu jednorodzinnego ale chciałby zmienić tę decyzję na taką która umożliwi mu zabudowę tej działki domem 2 lub (to byłoby najkorzystniejsze) 4 rodzinnym. Czy ktoś mogłby napisać na podstawie jakich przesłanek można uzyskać zgodę na taką zmiane? Co o tym decyduje co należałoby zrobić i jakie są szanse??? Ew. linki mile widziane. Z góry dziekuje i Pozdrawiam Drowicz p.s. Nie wiem czy umieszczam to w odpowiednim dziale. w razie błedu prosze moderatora o usunięcie postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 23.06.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 dom dwurodzinny to wg prawa budowlanego nadal dom jednorodzinny. Dom z czterema mieszkaniami to już budynek wielorodzinny, którego nie można budować w miejscach gdzie np w planie miejscowym przewidziano je jako tereny zabudowy jednorodzinej. Poza tym budynki wielorodzinne podlegają o wiele ostrzejszym przepisom (np rozporządzenie o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie). Aby uzyskać zgodę na dom jednorodzinny z dwoma lokalami mieszkalnymi procedura jest identyczna jak przy domu jednorodzinnym. Żeby uzyskać zgodę na budynek wielorodzinny, teren musi mieć w planie taki zapis, albo musimy uzyskać Warunki Zabudowy na taki budynek. Następnie zlecamy opracowanie projektu wielobranżowego z uzgodnieniami rzeczoznawców. Potem standardowo - do urzędu gminy i czekamy na pozwolenie na budowę. Po budowie odbiory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiaddd 23.06.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 ja chcę budować dom jednorodzinny dwupokoleniowy, czyli taki który będzie miał w sobie dwa niezlaęzne mieszkania i nie wymaga to uzyskania żadnej osobnej zgody, bo w definicji domu jednorodzinnego dopuszcza się dwa niezależne mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts