stefbud 06.07.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Wykonawca proponuje mi następujące wykonanie fundamentów: Po zdjęciu humusu usunąć , pod całym domem, 50cm -70cm gruntu / jest spadek terenu / i od tego poziomu ręcznie wykopać dół na ławy gł. 30cm. Później rozsypać grunt z wykopów pomiędzy ścianki fundamentowe. Nic nie mówił o zagęszczaniu, a ja też zapomniałem o to zapytać. Wydaje mi się, że na pewno trzeba ten grunt zagęścić i to nie od razu po wymurowaniu ścianek, ale kiedy? Podroży to koszty. Czy nie jest to tylko ułatwianie sobie pracy przez murarzy? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.07.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Wykonawca proponuje mi następujące wykonanie fundamentów: Po zdjęciu humusu usunąć , pod całym domem, 50cm -70cm gruntu / jest spadek terenu / i od tego poziomu ręcznie wykopać dół na ławy gł. 30cm. Później rozsypać grunt z wykopów pomiędzy ścianki fundamentowe. Nic nie mówił o zagęszczaniu, a ja też zapomniałem o to zapytać. Wydaje mi się, że na pewno trzeba ten grunt zagęścić i to nie od razu po wymurowaniu ścianek, ale kiedy? Podroży to koszty. Czy nie jest to tylko ułatwianie sobie pracy przez murarzy? Co o tym myślicie? Zagęszczanie obowiązkowo musi być. To czy warto wybrać całą ziemię do poziomu góry ław fundamentowych zależy od rodzaju gruntu. Jeżeli masz grunty wysadzinowe (gliny, iły, itp. ) to może na to warto pójść. Jeżeli grunty piaszczyste, to lepiej zostawić, gdyż grunt do stanu naturalnego zagęszczenia trudno doprowadzić za pomocą zagęszczarki, a pozatym będzie to niepotrzebny wydatek. Jeżeli zagęszczasz warstwami po obu stronach muru to możesz możesz to robić już w kilka dni po wymurowaniu lub wylaniu ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefbud 06.07.2003 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Grunt mam piaszczysty, i masz rację, że później już go tak nie zagęszczę.Fachowiec chyba wychodzi z założenia, że jemu będzie łatwiej, a inwestor niech się potem martwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts