Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty inaczej

Recommended Posts

Wykonawca proponuje mi następujące wykonanie fundamentów: Po zdjęciu humusu usunąć , pod całym domem, 50cm -70cm gruntu / jest spadek terenu / i od tego poziomu ręcznie wykopać dół na ławy gł. 30cm.

Później rozsypać grunt z wykopów pomiędzy ścianki fundamentowe.

Nic nie mówił o zagęszczaniu, a ja też zapomniałem o to zapytać. Wydaje mi się, że na pewno trzeba ten grunt zagęścić i to nie od razu po wymurowaniu ścianek, ale kiedy? Podroży to koszty. Czy nie jest to tylko ułatwianie sobie pracy przez murarzy? Co o tym myślicie?

Wykonawca proponuje mi następujące wykonanie fundamentów: Po zdjęciu humusu usunąć , pod całym domem, 50cm -70cm gruntu / jest spadek terenu / i od tego poziomu ręcznie wykopać dół na ławy gł. 30cm.

Później rozsypać grunt z wykopów pomiędzy ścianki fundamentowe.

Nic nie mówił o zagęszczaniu, a ja też zapomniałem o to zapytać. Wydaje mi się, że na pewno trzeba ten grunt zagęścić i to nie od razu po wymurowaniu ścianek, ale kiedy? Podroży to koszty. Czy nie jest to tylko ułatwianie sobie pracy przez murarzy? Co o tym myślicie?

Zagęszczanie obowiązkowo musi być.

To czy warto wybrać całą ziemię do poziomu góry ław fundamentowych zależy od rodzaju gruntu. Jeżeli masz grunty wysadzinowe (gliny, iły, itp. ) to może na to warto pójść. Jeżeli grunty piaszczyste, to lepiej zostawić, gdyż grunt do stanu naturalnego zagęszczenia trudno doprowadzić za pomocą zagęszczarki, a pozatym będzie to niepotrzebny wydatek. Jeżeli zagęszczasz warstwami po obu stronach muru to możesz możesz to robić już w kilka dni po wymurowaniu lub wylaniu ścian.