Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet III klasa - co może mnie spotkać?

Anisia3

Recommended Posts

Trzy miesiące temu zamówiliśmy parkiet na parter i deski sosnowe na pięterko. Deska jak to deska, wiadomo ma byc równa nie pokrzywiona i tyle. Ale mam kłopot z parkietem. Wybraliśmy zakłąd drzewny, ktory na targach zrobił na nas najlepsze wrażenie: facet mial anielska cierpliwość, znał się (a przynajmniej sprawiał takie wrażenie), interes rodzinny prowadzony przez dwa pokolenia.

Zdecydowlaiśmy się na dąb w III klasie. Po części ze względu na cenę, po części na ilość sęków. Klasy selekt po prostu bym nie zniosła w swoim domu, bo wygląda jak bezpłciowy panel, a nie drewno. Podobał mi się gestreift, ale cena ciut za wysoka, a na próbce nie było różnicy między rustikalem a III klasą. :roll: A skoro nie ma różnicy to po co przepłacać? :oops: :wink:

No i wszystko byłoby dobrze, gdybym kilka dni temu nie dowiedziała się, że facet z zakładu drzewnego to jednak lubi zachachmęcić. A po niedzieli jedziemy odebrac drewno. Czego mogę spodziewać się po takim parkiecie? Tzn. co może mieć a co jest niedopuszczalne?[/b]

Ma wszystko, co można spotkać w dębie: na początku rdzeń a na końcu kora. :lol:

Kilka rzeczy których nie może być:

- wady drewna: (zgnilizna/próchnica, pleśń/mursz, biel zniszczona przez insekty, spróchniałe sęki, kora);

- wady obróbki: (popękane krawędzie, różnica w kształcie i wymiarach/wysokościach klepek, brak pióro-wpustu).

I mniej wiecej tyle. 8)

...Wystarczy sprawdzić go wybiórczo, czy pglądac wszystkie klepki?...

A kto Ci na to pozwoli??? :lol: Musisz dowiedzieć się jaka jest norma zakładowa dotycząca Twojego drewna i jakie są warunki ewentualnej reklamacji/wymiany. Jak znam życie, to z III klasą producenci raczej nie cackają się i z reklamacją/wymianą może być problem. :(

Przy zakupie możesz tylko wybiórczo: masz do tego prawo jak również masz prawo do zmierzenia wilgotności drewna (powinna być na poziomie 9 +/- 2%). Przy układaniu raczej dokładnie ale to musisz ustalić ze swoim parkieciarzem: parkieciarze z III klasą też nie cackają się... . :wink: :lol:

norma zakładowa to taki wewnetzny regulamin co moze byc w poszczegulnych klasach ,zalezy od danego zakładu ,niektóry maja 5 klas jakosci i pozaklasowa ,np u mnie nie ma klasy I-III tylko III klasa to anticorustik popekane seki w dowolnej ilosci i rozmiarze sama natyra biel zdrowy do 10%,popekane czoła ,nie nazywam tego gorsza deska poniewaz wielu odbiorców ceni sobie ten gatunek jako deske do postarzania ,a deska bezseków to dla nich sztuczna ,ndła struktura,.Nieraz to nawet wiercimy otworki imitujac chodniki owadzie,aby tam zaszedł ciemny wosk i szczotkujemy drapiemy i wtedy to jest pierwszy gatunek,naturalna deska tak jak ja stworzyła natura.