kirka 06.07.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 kore pod iglaki przynosilam z lasu i jest ona raczej nie rozdrobniona. jaka jest najlepsza ? jak wyglada ta kora ktora mozna kupic w ogrodniczym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkampinos 13.07.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 Polecam korę ze sklepów ogrodniczych. Jest rozdrobniona. Cena worka 50l to 5 zł (czasami 6 zł). Z własnej autopsji mogę napisać, że skutecznie trzyma wilgoć. Wykorzystuję ją pod drzewa liściaste jak i iglaste. Również przy samym ogrodzeniu zrobiłem sobie alejkę z pnączy, które umieściłem w alejce z kory. Efekt: podmurówka ogrodzenia wygląda na zadbaną, rośliny mają wilgotną ściółkę i brak chwastów tam gdzie kora jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 13.07.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 kirka, kup kore w sklepie ogrodniczym. Worek 80l kosztuje 7-8 zł. Cały dzień byś zbierała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara 20.07.2003 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Może w pobliżu masz tartak? Ja w tym roku (razem z mężem) za 2 piwa nagrabiłam w tartaku około 500l kory. Jeszcze zostało conajmniej drugie tyle. I mam na oku następny tartak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2003 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 http://www.bio-ogrod.waw.pl -warto zajrzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 06.09.2003 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 słysząłm zeby nie zbierac kory z lasu bo mozna naniesc mchu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 27.10.2003 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 A co jest złego w mchu? Nam bardzo się podoba i chciałabym go troszkę mieć u siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 28.10.2003 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Jeżeli kora to grubsza (ze starszych drzew), gdyż drobna szybko się rozkłada. Nie powinno się stosować kory z drzew liściastych. Najlepsza jest kora sosnowa. Należy pamiętać, że swieża kora wyłożona pod drzewami i krzewami "zabiera" sporo azotu niezbędnego do jej rozkładu.Bardzo ładnie wyglądają szyszki sosnowe wyłożone w ogrodzie np. pod roślinami itp. Spełniają podobną rolę co i kora lecz są trwalsze i ładniejsze.Nie ma też większego problemu z ich pozyskaniem (w lesie). Można je też spotkać w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 21.11.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 My dostaliśmy korę za worek 60l po 4 zł. Wygląda pięknie.Justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 04.12.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 A czy tą korę trzeba wymieniać albo uzupełniać jej braki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 04.12.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Sąsiad nam mówił, że u niego zdarzył się, iż wiatr wywiał większość kory Mamy nadzieję, że naszej nie wywieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 12.12.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Wywiewa wywiewa... szczegolnie na otwartych terenach, mam wysypany zywyplot 50m wiec wiem co to znaczy 1/2 u mnie 1/2 u sasiada Tak sobie mysle ze te szyszki to niezly pomysl. Poza tym w kore nawialo mi sporo lisci, ciekawe co bedzie wiosna pewnie kora wraz z liscmi odleci.... jak bym mial szyszki to by moze chociaz one zostaly (chyba sa ciezsze). Jedna rada jak sypac kore to przynajmniej 10cm wtedy chwasty nie przerastaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 12.12.2003 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Kora właśnie dlatego powinna być gruba żeby jej tak łatwo nie wywiało. Niestety w sklepach ogrodniczych jest zwykle rozdrobniona Oczywiście, że korę trzeba uzupełniać, gdyż się rozkłada (gnije) a pdczas tego procesu zużywa sporo azotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 18.02.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Korę trzeba co roku na wiosnę uzupełniać. Najlepsza jest ta z centrum ogrodniczego, bo właśnie rozdrobniona i przekompostowana i masz pewność, że żadnego świństwa z lasu nie przyniesiesz. A prawdziwy rydz się może trafić!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 22.06.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Czy ktoś kupował korę mieloną luzem. Jaka jest cena metra przestrzennego kory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 23.06.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Gdzies obiło mi sie o uszy ze kora podczas rozkladania obsorbuje azot z gleby i trzeba go uzupelniać stosujac nawozy azotowe. Czy moze ktos coś słyszła na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sss 23.06.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Korę najlepiej kupować w zakładach papierniczych. W różnych są różne ceny 20-120 zł za tonę. Kora jest czysta raczej rozdrobniona ale nie mielona. Chwasty słabiej rosna ale rosną. W niektórych miejscach i 20 cm kory jest poprzerastane. Efekt wizualny po zastosowaniu kory pod iglaki itp. jest naprawde bardzo dobry. Kora w workach jest ok ale pod wzgledem ekonomicznym - hoho na małą rabatke pewnie mozna się wykosztować. No i jeszcze jedna zaleta - wrażliwe rośliny mozna na zimę grubiej podsypać korą to nie przemarzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.06.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 A co jest złego w mchu? Nam bardzo się podoba i chciałabym go troszkę mieć u siebie... Mech dosyć skutecznie zabija trawę i ciężko go potem usunąć zwałaszcza z zacienionych i zakwaszonych obszarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 12.06.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2005 A co jest złego w mchu? Nam bardzo się podoba i chciałabym go troszkę mieć u siebie... Mech dosyć skutecznie zabija trawę i ciężko go potem usunąć zwałaszcza z zacienionych i zakwaszonych obszarów. Tak trawę jak i chwasty. Kory nie sypiemy przecież na trawniki. Sypiemy ją w miejscach, w których właśnie nie chcemy mieć ani trawy ani chwastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 14.06.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 A my zamiast kory wyspaliśmy drobny keramzyt (wzdłuż całego ogrodzenia pod szpaler tui). Nie rozkłada się, nie trzeba go uzupełniać, nie absorbuje azotu, doskonale zatrzymuje wilgoć, nie odlatuje z wiatrem, wygląda elegancko. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts