Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kora

Recommended Posts

Polecam korę ze sklepów ogrodniczych. Jest rozdrobniona. Cena worka 50l to 5 zł (czasami 6 zł). Z własnej autopsji mogę napisać, że skutecznie trzyma wilgoć.

Wykorzystuję ją pod drzewa liściaste jak i iglaste. Również przy samym ogrodzeniu zrobiłem sobie alejkę z pnączy, które umieściłem w alejce z kory. Efekt: podmurówka ogrodzenia wygląda na zadbaną, rośliny mają wilgotną ściółkę i brak chwastów tam gdzie kora jest.

:lol:

• 1 month później...
  • 1 month później...

Jeżeli kora to grubsza (ze starszych drzew), gdyż drobna szybko się rozkłada. Nie powinno się stosować kory z drzew liściastych. Najlepsza jest kora sosnowa. Należy pamiętać, że swieża kora wyłożona pod drzewami i krzewami "zabiera" sporo azotu niezbędnego do jej rozkładu.

Bardzo ładnie wyglądają szyszki sosnowe wyłożone w ogrodzie np. pod roślinami itp. Spełniają podobną rolę co i kora lecz są trwalsze i ładniejsze.

Nie ma też większego problemu z ich pozyskaniem (w lesie). Można je też spotkać w sprzedaży.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Wywiewa wywiewa...

szczegolnie na otwartych terenach, mam wysypany zywyplot 50m wiec wiem co to znaczy 1/2 u mnie 1/2 u sasiada :) Tak sobie mysle ze te szyszki to niezly pomysl. Poza tym w kore nawialo mi sporo lisci, ciekawe co bedzie wiosna pewnie kora wraz z liscmi odleci....

jak bym mial szyszki to by moze chociaz one zostaly (chyba sa ciezsze). Jedna rada jak sypac kore to przynajmniej 10cm wtedy chwasty nie przerastaja.

• 2 months później...
  • 4 months później...
Korę najlepiej kupować w zakładach papierniczych. W różnych są różne ceny 20-120 zł za tonę. Kora jest czysta raczej rozdrobniona ale nie mielona. Chwasty słabiej rosna ale rosną. W niektórych miejscach i 20 cm kory jest poprzerastane. Efekt wizualny po zastosowaniu kory pod iglaki itp. jest naprawde bardzo dobry. Kora w workach jest ok ale pod wzgledem ekonomicznym - hoho na małą rabatke pewnie mozna się wykosztować. No i jeszcze jedna zaleta - wrażliwe rośliny mozna na zimę grubiej podsypać korą to nie przemarzną.

• 11 months później...
A co jest złego w mchu? Nam bardzo się podoba i chciałabym go troszkę mieć u siebie...

Mech dosyć skutecznie zabija trawę i ciężko go potem usunąć zwałaszcza z zacienionych i zakwaszonych obszarów.

Tak trawę jak i chwasty.

Kory nie sypiemy przecież na trawniki.

Sypiemy ją w miejscach, w których właśnie nie chcemy mieć ani trawy ani chwastów.