Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kora

Recommended Posts

Gdzies obiło mi sie o uszy ze kora podczas rozkladania obsorbuje azot z gleby i trzeba go uzupelniać stosujac nawozy azotowe.

Czy moze ktos coś słyszła na ten temat?

Kora tak jak inne organiczne substancje zawiera dużo węgła ( zwłaszcza ta nie przekompostowana), aby ten węgiel uruchomić do obiegu w przyrodzie mikroorganizmy glebowe potrzebują sporo azotu, który zajdają roślinom.

Poczytałam wczoraj sobie ten wątek i spodobał mi się pomysł Pinusa

zastąpienia kory szyszkami. Więc popołudniu pojechaliśmy na działkę

i pozbierałam spod wszystkich drzew to tałatajstwo którego teraz jest pełno

i nie do końca miałam pomysł co z tym bałaganem robić.

Jak podsypałam drzewka to sama nie wierzyłam że to tak pięknie może wyglądać.

No naprawdę ślicznie. Polecam spróbujcie ! Wygląda fantastycznie.

PINUS DZIĘKUJĘ ZA INSPIRACJĘ

Mój las wygląda coraz piękniej.

A co jest złego w mchu? Nam bardzo się podoba i chciałabym go troszkę mieć u siebie...

Mech dosyć skutecznie zabija trawę i ciężko go potem usunąć zwałaszcza z zacienionych i zakwaszonych obszarów.

Tak trawę jak i chwasty.

Kory nie sypiemy przecież na trawniki.

Sypiemy ją w miejscach, w których właśnie nie chcemy mieć ani trawy ani chwastów.

I owszem sypiemy nie na trawę ... ale mech sobie radzi i przechodzi do trawy gdzie nierzadko ma ciedń i wilgoć - czyli warunki które uwuelbia (a i jeszcze kwaśną ziemie)

Witam wszystkich, mam pytanie, czy pod korę wkladaliście folię, albo jakies zabezpieczenie zeby nie przerastały chwasty i trawa ??? Ile tej kory trzeba wysypac na podłoże ??

Właśnie jestem w trakcie układania agrowłokniny w gotowym ogrodzie - katorga i ... chyba to wywalę :(