Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Utwardzenie drogi dojazdowej

Recommended Posts

Witam

Mam do utwardzenie okolo 150 mb drogi dojazdowej do domu. Czy moglibysie polecic jakies firmy ze slaska (okolice Katowic, Tychow, Bielska), ktore podjelyby sie takiego tematu? Moze macie jakies doswiadczenia w tym zakresie. Generalnie chodzi o doprowadzenie drogi typu 'miedza' do stanu uzywalnosci przez caly rok.

Tomek

Witam

Mam do utwardzenie okolo 150 mb drogi dojazdowej do domu. Czy moglibysie polecic jakies firmy ze slaska (okolice Katowic, Tychow, Bielska), ktore podjelyby sie takiego tematu? Moze macie jakies doswiadczenia w tym zakresie. Generalnie chodzi o doprowadzenie drogi typu 'miedza' do stanu uzywalnosci przez caly rok.

Tomek

drobny gruz (ale nie ceglany) + walec na koniec

na taką drogę będziesz musiał wysypać jakieś 500 t

edit: poprawiłem się

Ja miałem 40x3,2 m. Nająłem kilku chłopów ze wsi z łopatami i taczkami. Wykorytowali i odwieźli ziemie z rozplantowaniem w inne miejsce. W koryto zamówiłem wysypanie 5 kamazów (+- 10 m3 x 5) kamienia klińca z lokalnego kamieniołomu. Koparkoładowarka kamień rozgarnęła. Samo sie ubiło. Droga jest cacy.

Jaki rodzaj kamienia wrzuciłeś na swoją drogę? I jaki jest był koszt za tonę?

Ja w tej chwili chcę utwardzić drogę ok 30 m na 3,2 szer.

Sąsiad wysypał gruz, jakaś rozgarniarka to ładnie poukładała potem zamówił walec. Droga równa i przejedna niezależnie od tego co po niej jeździło i w jakiej pogodzie.

Jaki rodzaj kamienia wrzuciłeś na swoją drogę? I jaki jest był koszt za tonę?

Ja w tej chwili chcę utwardzić drogę ok 30 m na 3,2 szer.

Sąsiad wysypał gruz, jakaś rozgarniarka to ładnie poukładała potem zamówił walec. Droga równa i przejedna niezależnie od tego co po niej jeździło i w jakiej pogodzie.

Kamień nie pamiętam ile kosztował bo to było dawno. Przywieziony był z Dubia - to taki lokalny kamieniołom. U nas kamień jest bardzo tani - płaci się głównie za transport. Na dzień dzisiejszy tzw. ziemię kamienną, czyli to co zostaje po przesianiu grubszego kamienia można kupić po 1 zł za tonę (jeden złoty) Jest to bardzo dobry materiał na ostatnią warstwę szutrowej drogi. Gdy się go dobrze rozgarnie i ubije jest twardszy od asfaltu.

no to fajnie masz :) 1 zl / tona - za parę zł można mieć fajną drogę.

u nas niestety nie ma takich możliwości a szkoda :) pozostaje więc gruz + rozgarniarka + walec jezeli chcesz mieć to zrobione naprawdę dobrze.

Koszty przez to rosną naprawdę szybko bo nawet gruz jest towarem deficytowym