Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tapety z włókna szklanego - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, firmy

Gość

Recommended Posts

Gość Kamil735
Sluchajcie te tapete klade juz troche czasu i ją poprostu trzeba umiec dociac i wg wiedziec jak polozyc to zalezy tez od podloza scian czy jakich kolwiek nie rownosci czy innych wad sciany zalezy tez od rozlozenie kleju na sciane w razie pytan prosze pisac. Wazne jest to by dana tapeta byla jakosciowo dobra. Moim zdaniem tapeta firmy TASSOGLAS jest najlepsza na rynku europejskm jest gruba i wytrzymala solidnie wykonana koszt jest troche wiekszy ok. 600 zl. za rolke 50 metrów kwadratowych ale ma to wyglad ale podstawa jest trzeba ja umiec wykonac a nie jest to takie proste jak by sie komuś wydawalo. P.s a na pytanie czy da sie polozyc te tapete bez sladu laczen owszem da sie i tak trzeba robic wiec po przylejeniu pierwszego pasa na scianie on musi byc w pionie i nie ponaciagany poprostu rowno ladnie przeyklejony i nastepny lej trzeba ladnie spasowac z wzorem drugiego leja i tak dalej dbajac o to by co nastepna sciana od rogu lej byl rowno polozony a potem pomalowac raz wszystko i mozna wziasc papier scierny lekko przeczyscic niektore nitki czy cos sie przykleji podczas malowania potem po tlekkim zaznaczam przeczyszczeniu scian przetrzec je wilgotna szmatka w celu zebrania kurzu potem na laczeniach i tu jest wazne nie wiem jak to sie w polsce nazywa ale akrylem taka masa w tubie do zatykania dziurek w scianach taka masa nie wiem dokladnie ale to akrylik sie nazywa jak silikon tylko mozna go malowac i wziasc to i nalozyc na laczenia rowno a potem mokra gombka zmyc tak by akryl tylko wyrównal to minimalne ladzenie i bedzie idealnie tak jak by to byla jednosc.Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Kamil735
Hmmm. 3 posty wyżej jest takie samo pytanie a pod nim odpowiedź ;)

Nie trzeba gryntowac na tym farba siedzi jak wsciekla tylko dobrze jest jak sie raz pomaluje to jak wyschchnie usunac papierem sciernym DELIKATNIE smiecki i takie inne nie fajne rzeczy i pomalowac raz drugi bedzie gitara:)

• 8 months później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...

Witam,

podbijam temat.

Mam pytanie...

Nasz majstersztyk od wykończania chce położyć tą tapetę zamiast szpachlowania itp. po prostu tapeta z włókna szklanego i od razu malowanie (oczywiście wtedy gładka bez żadnej struktury). Czy to rozwiązanie jest w porządku?? Czy mata szklana zastąpi tradycyjne wykończenie ścian (gładzie, przecierki itp.)?

(Dodam jeszcze, że ściany są w stanie surowym, mieszkanie od developera)

proszę o odpowiedź, on nie długo wchodzi a ja ciemna w temacie... ;-)

• 1 month później...
my kładliśmy samodzielnie w trójkę, łatwo nie było bo to na skosach i suficie. Liczyłam, że pomoże na rysujące się kartongipsy, niestety u nas nie wyszło: bardzo znać miejsca łączeń tapety (miała tendencje do wysypywania się skrajnej nitki już nasuficie, do tego trzeba bardzo uważać na właściwy kierunek kładzenia - w jednym miejscu obróciłam kawałek i trochę znać. Maluje się dobrze tyle że jest bardzo farbożerna ;). Kładłam tapetę z castoramy, wzór grubsze płótno na ich klej dedykowany, malowałam barwami natury. Miałam jeszcze kłaść na korytarzu ale jakoś odwagi nie mam. W sumie w miejscach gdzie nie ma łączeń efekt fajny, pewnie jak jest porządnie położona może się podobać.

Witaj, my kładliśmy na dwóch ścianach, (jedna popękała, a na drugiej chcieliśmy ukryć pion od CO). Efekt jest taki, że drugi raz bym tego nie zrobiła.

Widać łączenia (trudno jest ją tak przkleić aby nie było ich widać), grunt dawaliśmy dwa razy potem warstwa białej farby i potem jeszcze trzy warstwu koloru (koszmar) chyba lepiej dawać głądzie. Brat na regipsy dawał flizelinę, ale nie wchodziłam w szczegóły. Może to zależy od umiejętności Fachowca

Pozdrawiam