Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tapety z włókna szklanego - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, firmy

Gość

Recommended Posts

Tapety z włókna szklanego są dostępne w marketach budowlanych np. Castoramie... są różne wzory od zwykłego płótna po ładny splot w jodełkę. Nie jest to tani interes... ceny od ok.8zł/m2 do ? 15zł/m2. do tego klej też trochę kosztuje... kładłem na oryginalny klej z wiaderka... ceny niestety nie pamiętam. Tapety a właściwie maty bardzo źle się kładzie... jest problem położyć tak by łączeń nie było widać. Maluje się farbami ciękowarstwowymi np. lateksowymi by nie zamulać wzoru. Dobrze położona tapeta ładnie wygląda.... ma efekt! Źle położona - lepiej by jej nie było.... Dodam jeszcze że nie mam zbyt dużego doświadczenia z tymi tapetami... w ciągu 10 lat kładłem tylko 5 razy... Może jeszcze wypowie się ktoś z większym doświadczeniem...

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wykładaliśmy tym sufity w mieszkaniu i malowaliśmy je na biało. Tapeta kładła się dobrze, wręcz wsiąkała w powierzchnię sufitu, ale niestety można się trochę pokłóć.

Nie narzekam na "kładzenie"się ale na pasowanie wzoru. Przy jodełce oczy mi się rozjechały że oczopląsu wnet dostałem... mój pomocnik z dalszej odległości mi mówił jak mam kłaść. A wzór w romby trochę lepiej mi się kładło choć też nie była to "łatwizna". Ale jak już wspomniałem nie mam w tym względzie większego doświadczenia. Podobno w Danii stosują cieniutką flizelinkę do wykańczania całych powierzchni ścian i sufitów z płyt G-K. Podobno bardzo dobrze się ją kładzie a stosują też gotowe kleje z wiaderek.

Nie wiem ile teraz "biorą". Ja policzyłem ostatnio jak zwykłą tapete... a nawet mniej ale to była większa robota i to był taki bonus więc nie mam prównania ale ze względu na większą trochę pracochłonność prawdopodobnie będzie trochę więcej kosztować niż zwykła...

Tapeta z włókna szklanego wymaga równego i mocnego podłoża, inaczej nie uzyska się odpowiedniego efektu.

Co do samej techniki przyklejania jest łatwiej niż w przypadku tapet "klasycznych", wystarczy zagruntować i posmarować klejem ściany ( broń boże tapetę !!! ).

Prawdą jest, że przy mało starannym klejeniu łączenia będą widoczne, ale przy równych ścianach i odrobinie precyzji można uzyskać bardzo dobry efekt :D

Pozdro

J

tapeta z włókna szklanego zalecana jest jako system renowacyjny starych tynków lub wzmacniający dla płyt GK

gładką tapete z włókna szklanego można szpachlowac masą akrylową ( gładx szpachlowa tzw .akryl putz) i malowac farbami

u mnie na antresoli przy konstrukcji dachu stalowo-drewnianej od 2 lat nie ma żadnego pęknięcia styków płyt GK ( na 450 m2 dachu)

witam

No i zrobiłam sciane w tapecie z włókna szklanego.

Nawet dobrze sie kładło.Byłam taka zadowolona dopóki nie spierniczyłam tej ściany. :evil: Pomalowałam ją farbą lateksową Nobiles kolor (taki ładny był na wzorniku) jesień brzoskwiniowa.No i wpadka...wygląda okropnie ciemno.I w związku z tym mam pytanie,czy mogę ją przemalować jaśniejszą farbą, czy nie będzie przebarwień?Błagam,pomocy!!!!!!!!!!!

Co do samej techniki przyklejania jest łatwiej niż w przypadku tapet "klasycznych", wystarczy zagruntować i posmarować klejem ściany ( broń boże tapetę !!! ).

Prawdą jest, że przy mało starannym klejeniu łączenia będą widoczne, ale przy równych ścianach i odrobinie precyzji można uzyskać bardzo dobry efekt

Właśnie. klej nanosimy na ścianę i nie żałować go!!! Daje się bardzo dużo, tak, aby po przyłożeniu, tapeta ślizgała się po scianie. wtedy nie ma żadnych problemów z dopasowaniem wzoru, ani łączenia nie bedą widoczne. Bo ona się nie rozciąga pod wplywem wody, tak, jak czynią to papierowe i winylowe!

Zaletą tych tapet jest ogromna wydajność kładzenia. Pamiętam, jak we trójkę tapetowaliśmy hall hotelowy w Austrii. Jedna osoba tylko nanosiła klej wałkiem na ściany i nie mogła nadążyć przed nami - układaczami (jeden na drabinie, drugi na posadzce). A tapeta była w rolce o szerokości 2 metry, a na ścianach pełno drzwiczek od różnych skrzynek i wszytsko to trzeba było jeszcze precyzyjnie wycinać.

Ech, wspomnienia gastarbeitera...

witam ....

może nie każdy wie ale na rynku są zarówno tapety z włókna szklanego renomowanych producentów jak i chińskie wyroby ludowe :lol:

efekt końcowy zależy więc w dużej mierze od produktu ...

... no i tapetę z włókna szklanego malujemy farbą lateksową by uwypuklić jej strukturę

link do jednego z dystrybutorów

pozdrawiam

• 1 year później...

Proszę o radę jak sobie poradzić z tymi tapetami? W ten wekend położyliśmy sobie sami te tapety w dwóch pomieszczeniach na sufitach g-k, no i niby wszystko było ok ale jak sobie dobrze podświetliliśmy efekt naszej pracy to w kilku miejscach są widoczne pęcherze. Nie wiem jak uniknąć tego efektu, sufit był najpierw gruntowany, potem klej był obficie nakładany na płytę (przy małej ilości kleju tapeta nie chciała się wogóle trzymać), potem tapeta była starannie dociskana.

Moje pytania:

- jak usunąć te pęcherze? nacinać czy wstrzykiwać do nich klej czy jedno i drugie?

- jak malować te tapety? - najpierw je też gruntowac?

Dziękuję za wszelkie rady