Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tapety z włókna szklanego - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, firmy

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witajcie, skorzystam z okazji i podepnę się pod temat. Mam zamiar wyłożyć ściany tapetami z włókna szklanego, pytanie tylko jak później malować, tzn. czy gruntować, czy tylko i koniecznie farba lateksowa czy może być tradycyjna emulsja kolorowa, np. dekoral?

Może ponadto ktoś ma fotki swoich ścian w ten sposób wykończonych?

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Mam też pytanko do tapet z włókna szklanego. Fachowcy zrobili mi te tapety na zakładkę. ok 10 cm. Dwa razy malowałem lateksem i dalej widac te połaczenia. Jak u Was to wygląda??
10cm zakładka - no to super - wykorzystaj to i zrób pionowe pasy w innym kolorze. Myślę, że dopiero wtedy nie zobaszycz tego łączenia.

Mam też pytanko do tapet z włókna szklanego. Fachowcy zrobili mi te tapety na zakładkę. ok 10 cm. Dwa razy malowałem lateksem i dalej widac te połaczenia. Jak u Was to wygląda??

przeciez to sie klej jeden pas do rugiego i zgrywa sie fakture a nie że robi sie na zakladke jak siatke na docieplenie ...

żeby nie by o widac tych garbów na łączeniach to trzba by to zaszpachlowac gładzia

Takie tapety z założenia dedykowane są dla trudnych podłoży.

Niemniej...

W zależności od faktury można łatwo poddać naprawie fragmenty, bądź całe połacie bez obawy o efekt.

Strzykawka nie zawsze zadziała , nie wiem jak to wygląda ale czasami wystarczy przeciąć tapetę wzdłuż wzoru ( o ile takowy jest a najczęściej tak) lub naciąć krzyż,odgiąć boki,posmarować podłoże,dociskając tapetę czystą szmatką tak,aby rozcięcie było jak najmniej widoczne.

Nadmiar kleju wytrzeć nie poprzez ścieranie,a dociskanie.

Kiedy klej wyschnie (dla pewności 24h) ewentualne styki ok1mm można zaszpachlować akrylem który malujemy na drugi dzień.

Tak z grubsza,bo ostateczny werdykt w moim przekonaniu można wyrokować na miejscu,bądź po dokładniejszym opisie - pokazaniu problemu.

Zakładki przy tej tapecie w użytkowaniu domowym nie powinny mieć miejsca...

Pozdrawiam,pyot.

• 2 months później...

witam wszystkich!

czy ktos sie orientuje jaka jest cena za polozenie tapet z wlokna szklanego (samo polozenie, bez malowania)

Moj wykonawca powiedzial 11zl/m2 (cena bez malowania), cena we wrocławiu..

nie wiem czy to duzo / malo

moze ktos sie orientuje w temacie

pozdr i z gory dzieki za odp

hba

• 2 months później...

Pomagają walczyć z pleśnią i grzybem. Świetnie kryją pęknięcia na suficie i ścianach.

Polozylismy wlasnie taka tapete zwlaszcza ze przestawialismy scianki i czesc z nich to plyta.

Ladnie wyglada juz pomalowana .

Bylam na nie ale maz sie uparl i teraz nie zaluje lepiej wyglada niz gola sciana.

A jesli chodzi o zrywanie to nie wiem wujek z branzy budowlanej mowil ze w hotelu szpachlowali taka tapete i cos tam jeszcze ( nie zrywali) i pozniej malowali