Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deska JATOBA, Finishdeska czy Kahrs?

pm2000

Recommended Posts

W/g mnie wybór jest prosty: Kahrs. :D

Dlaczego???

1. Jakość wykonania.

2. Jakość lakieru.

3. Renoma producenta.

Był całkiem niedawno taki czas (przełom wieków), że wszystkie podłogi warstwowe równano do Kahrsa. Kahrs w warstwowych podłogach był tym, czym PERGO w laminatach: synonimem doskonałości. :D Teraz już jest kilka innych marek, równie dobrych jak Kahrs, ale Finishparkiet do nich nie należy. :(

Dlaczego???

1. Jakość wykonania.

2. Jakość lakieru.

3. Renoma producenta.

a może wiesz, gdzie na terenie Mazowsza można zobaczyć (i kupić) Kahrsa? - (interesuje mnie "linea"przy łączeniu z terakotą 1,1cm deseczka-panel o,7 cm będzie ok? :-? ) chciałam skontaktować się per net, ale adresy chyba nieaktualne.

E. :D

• 2 weeks później...

witam,

ja wybralabym deske kahrsa, ale nie tej serii, ktora wymienilas, tylko z serii PROVENCE - nazywa sie JATOBA NATUR.

ogladalam obie i jatoba brasilia jest dostepna tylko w lakierze polmatowym - ktory na zywo robi wrazenie sztucznego. wykonczenie serii provence to wylacznie lakier matowy - zupelnie inne odczucie, cos jak olej w dotyku, deska naprawde drewniana...

najlepiej sama pojedz do blue city albo na bartycka i podotykaj sobie :-D

roznica w cenie z tego co wiem to 269 zl za normalna 2-lamelowa brasilie i 279 zl za 1-lamelowa prowansje. wymiary deseczek inne, ale przy 2-lamelowce masz jednorodne pasy drewna o szerokosci 10 cm na 40 - 90 cm a 1-lamelowka to zawsze 12 cm na 130 cm, wiec ladniej wedlug mnie, bo wieksze powierzchnie.

a swoja droga zazdroszcze, strasznie mi sie te podlogi, zwlaszcza jatoba i merbau podobaly, ale budzet mamy w tej chwili za maly i beda deski fornirowane, czyli najciensze i najtansze deski warstwowe tarkettu :-(

moze nastepnym razem...

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/ec/dceh/wd2SaWCnma4VOwhDzB.jpg

• 1 year później...

Dlaczego???

1. Jakość wykonania.

2. Jakość lakieru.

3. Renoma producenta.

Był całkiem niedawno taki czas (przełom wieków), że wszystkie podłogi warstwowe równano do Kahrsa. Kahrs w warstwowych podłogach był tym, czym PERGO w laminatach: synonimem doskonałości. :D Teraz już jest kilka innych marek, równie dobrych jak Kahrs, ale Finishparkiet do nich nie należy. :(

Chciałem odświeżyć temat - a co sądzicie o jednolamelowym panelu Karelia (dąb, fazowany)? Miałem kupić Kahrsa Trentino, ale duuużo korzystniej mogę kupić Karelię - ma dodatkowo szersze i dłuższe deski od Kahrsa oraz warstwę wierzchnią 4mm a nie 3,6mm jak Kahrs. Mogę także wybrać opcję olejowaną zamiast lakierowanej.

Z racji ogrzewania podłogowego podłoga będzie klejona do podłoża.

Co myślicie?

Pzdr!

TS

Dlaczego???

1. Jakość wykonania.

2. Jakość lakieru.

3. Renoma producenta.

Chciałem odświeżyć temat - a co sądzicie o jednolamelowym panelu Karelia (dąb, fazowany)? Miałem kupić Kahrsa Trentino, ale duuużo korzystniej mogę kupić Karelię - ma dodatkowo szersze i dłuższe deski od Kahrsa oraz warstwę wierzchnią 4mm a nie 3,6mm jak Kahrs. Mogę także wybrać opcję olejowaną zamiast lakierowanej.

Co myślicie?

Pzdr!

TS

Myślę więc wiem, że Karelia dobra firma o ile się nie mylę fińska. Domyślam się, że jest na zatrzaski. Jeżeli tak to nie pozwól obcinac piór do klejenia. W ten sposób parkieciarze ułatwiają sobie pracę tłumaczc, że pióra są nie potrzebne bo deski są klejone. Obciac pióra mogą i to fragmenty jedynie w miejscach gdzie dochodzi do pasowania np. przy kaflach, drzwiach itp. Deski na zatrzaski i klejone do podłoża są stabilniejsze szczególnie na ogrzewaniu podłogowym.

Poza tym muszą przygotowac podłoże do klejenia desek. Musi byc absolutnie suche maksymalnie 1,5% wilgotnosci w dolnych warstwach wylewki. Podłogówka musi przed układaniem byc według specjalnego systemu wygrzewana. Jeżeli nie dopełnisz tych wymagań to w pierwszym sezonie grzewczym może dojśc do dużych kłopotów.

Podczas grzania drewno się kurczy a wylewka rozszerza w związku z tym wylewka też musi byc sprawdzona specjalnymi testami czy ma odpowiednią wytrzymałośc i czy na niej można kleic cokolwiek.

Co myślicie?

Pzdr!

TS

Myślę więc wiem, że Karelia dobra firma o ile się nie mylę fińska. Domyślam się, że jest na zatrzaski. Jeżeli tak to nie pozwól obcinac piór do klejenia. W ten sposób parkieciarze ułatwiają sobie pracę tłumaczc, że pióra są nie potrzebne bo deski są klejone. Obciac pióra mogą i to fragmenty jedynie w miejscach gdzie dochodzi do pasowania np. przy kaflach, drzwiach itp. Deski na zatrzaski i klejone do podłoża są stabilniejsze szczególnie na ogrzewaniu podłogowym.

Poza tym muszą przygotowac podłoże do klejenia desek. Musi byc absolutnie suche maksymalnie 1,5% wilgotnosci w dolnych warstwach wylewki. Podłogówka musi przed układaniem byc według specjalnego systemu wygrzewana. Jeżeli nie dopełnisz tych wymagań to w pierwszym sezonie grzewczym może dojśc do dużych kłopotów.

Podczas grzania drewno się kurczy a wylewka rozszerza w związku z tym wylewka też musi byc sprawdzona specjalnymi testami czy ma odpowiednią wytrzymałośc i czy na niej można kleic cokolwiek.

Dziękuję za odpowiedź. Będzie w takim razie Karelia - tak fińska i na zatrzaski.

Wylewki zostały zrobione u mnie tydzień temu a do ułożenia podłogi poczekają jeszcze 2,5-3 miesiące - powinno być ok z wilgotnością, ale na pewno sprawdzę to dla pewności przed ułozeniem. Mam nadzieję, że uda mi się tez wygrzać podłogówkę do tego czasu.

Pzdr,

TS

Jeżeli jesteś z Trójmiasta mogę udzielic porad bezpośrednio. Jeżeli nie to pozostań na forum.

Rozpocząc wygrzewanie możesz już po 21-28 dniu od wylania wylewki. Wygrzewanie to proces, który musi przebiegac zgodnie z protokółem rozgrzewania wylewek ogrzewanych. Taki protokół powinien miec kazdy parkieciarz, który poważnie traktuje swój zawód i klienta wraz z jego pieniędzmi.

Myślę, że również nie masz w wylewce punktów (znaków) w których robi się wykuwki dla pobrania materiału z wylewki do wykonania testu na wilgoc w wylewce. Są sposoby aby takie miejsca wyszukac w których nie przebiegają rury. Punkty te muszą znajdowac się między rurami. Odstęp między rurami to 15-20cm. Wylewka na wilgoc musi by sprawdzona w jej środkowej i dolnej warstwie.

Wylewkę robiono z miksokreta, więc przy rurach powstały puste komory w których zbiera się woda.

Jak ułożono ci rury meandrycznie czy ślimakowo?

Moja rada to po 21 dniu zacznij wygrzewac wylewkę pierwszy raz zgodnie z protokółem. Następnie ponownie na 4 tygodnie przed układaniem w ten sam sposób zgodnie z protokółem. Oczywiście parkieciarz musi wiedziec o czym z nim rozmawiasz, jeżeli będzie ci coś innego mówił zgłoś się na forum lub pozegnaj pana.