Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Benedykt 2- dla budujących i chcących budować:)

Recommended Posts

Droga Dagne i droga RenatoS dziekuję Wam za wspaniałą galerię, to niesamowite rozjaśnienie wielu wątpliwości. Przyznam szczerze, że Renato po obejrzeniu salonu trochę kamień z serca mi spadł a spać po nocach nie mogłam,szczególnie jak wyczytałam uwagi forumowiczów o małym salonie. Renato,czyTy robiłaś jakieś przeróbki z ścianami w salonie,czy przesuwałaś ta ścianę ,kosztem pomieszczenia gospodarczego, jak on funkcjonuje dzisiaj,jest wystarczający? My dopiero zaczynamy, jesteśmy na wyciąganiu poziomu zero:) Pozdrawiam

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Droga Dagne i droga RenatoS dziekuję Wam za wspaniałą galerię, to niesamowite rozjaśnienie wielu wątpliwości. Przyznam szczerze, że Renato po obejrzeniu salonu trochę kamień z serca mi spadł a spać po nocach nie mogłam,szczególnie jak wyczytałam uwagi forumowiczów o małym salonie. Renato,czyTy robiłaś jakieś przeróbki z ścianami w salonie,czy przesuwałaś ta ścianę ,kosztem pomieszczenia gospodarczego, jak on funkcjonuje dzisiaj,jest wystarczający? My dopiero zaczynamy, jesteśmy na wyciąganiu poziomu zero:) Pozdrawiam

;) czyli galeria spełniła swoją misję ;)

w salonie nie robiliśmy rzadnych zmian, poza różnicą poziomu podłogi między hollem i kuchnią, a salonem. naszym zdaniem salon jest wystarczająco duży, może nie do końca ustawny, ale jeżeli nie planuje się dużo "mebli" to jest ok, poza tym na wszelakiego rodzaju kredensy jest miejsce w jadalni. zmiany jakie my wprowadziliśmy (pewnie juz o tym pisałam gdzieś wcześniej) to jest powiększyliśmy garaż dodając z tyłu za nim dodatkowe pomieszczenia tzw. ogrodnicze, zrezygnowaliśmy z tych małych, wąskich korytarzyków do kuchni i gabinetu, dzięki temu mamy sporą łazienkę na dole i duuużą spożarkę ;) wiatrołap też jest dzięki temu większy, co to widać na zdjęciach. na poddaszu zrezygnowaliśmy z łazienki małżeńskiej i tam zrobiliśmy garderobę, a łazienkę w korytarzu powiększyliśmy o garderobę, która była za nią i wyszedł nam bardzo duży (23m2) salon kapielowy ;) co najważniejsze poddasze podnieśliśmy i jeden pustak i ścianka kolankowa juz na gotowo wynisi u nas 122cm, a mówi się że funkcjonalność ścianki kolankowej jest przy 120cm, czyli to też jest ok,

gdy urodzą się jakies pytania, prosze pytaj ;)

pozdrawiam i pamiętaj o jednej zasadzie, pilnuj i to dokładnie wszystkich wykonawców, nikomu nie wierz, że zrobi Ci dobrze

3mam kciuki

Droga RenatoS, dzięki za odpowiedź:) myslę , że Twoja galeria pomogła nie tylko mnie:)Skoro Wy już mieszkacie, to może póżniej ja przejmę pałąeczkę , pomagakjąc innym:)

Chciałąm zapytać o kominek...czy komin jest tak jak w projekcie, czy jest jakoś przesuniety, bo w sumie na zdjęciach te otwory wentylacyjne, wydają sie tak daleko, a u Ciebie tak zgrabnie wszystko dopasowane...pozdrawiam

Droga RenatoS, dzięki za odpowiedź:) myslę , że Twoja galeria pomogła nie tylko mnie:)Skoro Wy już mieszkacie, to może póżniej ja przejmę pałąeczkę , pomagakjąc innym:)

Chciałąm zapytać o kominek...czy komin jest tak jak w projekcie, czy jest jakoś przesuniety, bo w sumie na zdjęciach te otwory wentylacyjne, wydają sie tak daleko, a u Ciebie tak zgrabnie wszystko dopasowane...pozdrawiam

oficjalnie przekazuję pałeczkę :D

komin jest tak jak w projekcie, zamieściłam zdjęcia w galerii jak jest podłączona rura do kominka

witam ,my też bedziemy budowac Benedykta ale wersje III ,a twoja galeria Renatko mi bardzo w tym pomaga ,lubie do niej zaglądac bo tam widzę jak będzie wyglądał nasz domek juz niedługo :lol: :lol: :lol: ,poprostu slicznie wszystko zrobiliście :wink: :p :p a więc wstawiaj zdjęcia bo napewno do nich z przyjemnąścia zajrzę :lol: :lol: pozdrawiam

witam ,my też bedziemy budowac Benedykta ale wersje III ,a twoja galeria Renatko mi bardzo w tym pomaga ,lubie do niej zaglądac bo tam widzę jak będzie wyglądał nasz domek juz niedługo :lol: :lol: :lol: ,poprostu slicznie wszystko zrobiliście :wink: :p :p a więc wstawiaj zdjęcia bo napewno do nich z przyjemnąścia zajrzę :lol: :lol: pozdrawiam

dzięki i równiez za Ciebie 3mam kciuki

pozdrawiam

Witam , ja również pobiegłam zobaczyć, bardzo mi sie wszystko podoba. Myślę , że mamy podobne gusta. ja lubie kolory ziemi,a właściwie natury zatem kolorystyka bardzo dla mnie przyjemna. U nas poziom zero. Niby, jak bodajże o tym wspominasz jedna z najtrudniejszych prac:). Tak sie cały czas zastanawiam nad tymi korytarzykami, bo przypuszczam , że w rzecywistości są to rtakie wąskie przejścia. My w sumie zmieniliśmy trochę to wejście, bo powiększyliśmy o łazienkę , a ją skolei przenieśliśmy na stronę spiżarni. I zrobiła mi sie , przyjamniej w projekcie, taka troche ślepa uliczka w przy wejściu po lewej stronie. U was podoba mi sie łazienka, bo wyjście jest nie na salon, co w większości projektów, u nas jednak tak nie możemy, bo chce, aby wrazie czego ktoś , kto przebywa w gabinecie ,mógł też skorzystać z łazienki, ale żeby nie właził mi na chatę:(. Tak myślę , że jak mi wybudują te ścianki , to może coś mi zaświta:) Pozdrawiam i życze wytrwałości przy sprzątaniu. Pozdrawiam

Witam , ja również pobiegłam zobaczyć, bardzo mi sie wszystko podoba. Myślę , że mamy podobne gusta. ja lubie kolory ziemi,a właściwie natury zatem kolorystyka bardzo dla mnie przyjemna. U nas poziom zero. Niby, jak bodajże o tym wspominasz jedna z najtrudniejszych prac:). Tak sie cały czas zastanawiam nad tymi korytarzykami, bo przypuszczam , że w rzecywistości są to rtakie wąskie przejścia. My w sumie zmieniliśmy trochę to wejście, bo powiększyliśmy o łazienkę , a ją skolei przenieśliśmy na stronę spiżarni. I zrobiła mi sie , przyjamniej w projekcie, taka troche ślepa uliczka w przy wejściu po lewej stronie. U was podoba mi sie łazienka, bo wyjście jest nie na salon, co w większości projektów, u nas jednak tak nie możemy, bo chce, aby wrazie czego ktoś , kto przebywa w gabinecie ,mógł też skorzystać z łazienki, ale żeby nie właził mi na chatę:(. Tak myślę , że jak mi wybudują te ścianki , to może coś mi zaświta:) Pozdrawiam i życze wytrwałości przy sprzątaniu. Pozdrawiam

Górna łazienka w trakcie powstawiania:)

http://lh3.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZGI6IJdHlI/AAAAAAAAAFQ/hfUzsUrc_a8/s720/P1030469.JPG

http://lh5.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZGI7SDCMSI/AAAAAAAAAFY/xV3bAmLwDgw/s512/P1030470.JPG

http://lh6.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZGI9tuqURI/AAAAAAAAAFo/C64_ONMkRF0/s512/P1030472.JPG

Ależ ciężko oglądać takie z miany z daleka:( Ale już w niedzielę nacieszę sie tym na własne oczy.

Witam :)

Bardzo mi się spodobały Wasze płytki łazienkowe. Mogę zapytać co to ? szczególnie te białe, chyba 10x30 mnie interesują.... przypasowały mi do 15tej koncepcji mojej małej łazienki w nowym mieszkaniu :)

• 4 weeks później...
Witam, chciałam bezposrednio zwrócić sie do wszystkich budujących benia. Jak Wy to robicie, że czuc od Was takie zadowolenie i satysfakcję z budowy. Ja zza każdym razem gdy jade zamiast cieszyc sie z tego co powstaje, to zastanawiam się czy aby każde z pomieszcen właściwe, że czas jeczszcze by może coś zmienić, może coś dorobić . Projekt podobał mi się bez zarzutów, teraz podczas jego realizacji jestem pełna obaw, tak bym chcicał, aby był taki o którym marze... DRoga Renato-S jestem pełna podziwu..może sypniesz jakąś receptą jak sobie radzić z fachowcami, którzy nie malują dokłanie, krzywo montują , przeciez to aż serce boli. Według jakiej to zasady jak nie moje to pal lico, byle odbębnione....masakra..przeciez człowek serce w to wkłada a tu takie niespodzianki.:( pozdrawiam

Witam, chciałam bezposrednio zwrócić sie do wszystkich budujących benia. Jak Wy to robicie, że czuc od Was takie zadowolenie i satysfakcję z budowy. Ja zza każdym razem gdy jade zamiast cieszyc sie z tego co powstaje, to zastanawiam się czy aby każde z pomieszcen właściwe, że czas jeczszcze by może coś zmienić, może coś dorobić . Projekt podobał mi się bez zarzutów, teraz podczas jego realizacji jestem pełna obaw, tak bym chcicał, aby był taki o którym marze... DRoga Renato-S jestem pełna podziwu..może sypniesz jakąś receptą jak sobie radzić z fachowcami, którzy nie malują dokłanie, krzywo montują , przeciez to aż serce boli. Według jakiej to zasady jak nie moje to pal lico, byle odbębnione....masakra..przeciez człowek serce w to wkłada a tu takie niespodzianki.:( pozdrawiam

oj boli, boli ;(

najbardziej wkurza to, że ja za wszystko płacę, a oni tego nie szanują i marnują ile się da,

lekarstwem jest czas, jak we wszystkim ...

wszystkie ściany, które mam źle pomalowane poprawiam osobiście. trwa to juz miesiąc i myślę, że jeszcze potrwa drugi :evil:

Witam Dagne, mam zapytanie odnosnie tego przejścia w holu:) tam, gdzie są takie wnęki. Jak to wygląda w realu. Ja powiększyłam wejście kosztem spiżarni, ałazienke przeniosam w jej miejsce. Tym samym mam duże wejście do domu i tak sie zastanawiam , czy nie zrezygnować z tego waskiego korytarzyka i nie powiększyc łazienki i zamurować to przejście do kuchni Tak sie zastanawiam , nad tymi wnękami, czy sprawiają one wrażenie czegoś innego, czy sa takie tam i cięzko coś z nimi zrobić :(

Pozdrawiam.

ps. Kuchnia jest przesliczna, a te śwaitełka odbijające sie od frontów:0 dla mnie bomba:)

• 2 weeks później...
Hej Renata, dawno nie zaglądałam, a tu nowe fotki:) z pewnościa domek juz cieszy, teraz wykończeniówka:) widzę, że fachowcy czasami serce rania , ale za to pewne rzeczy to az radosc:) u nas powstaje strop:) cały czas zabieram sie za stworzenie galerii, ale jakoś mi ciężko. Fotki są i chyba mam ich za dużo :(. ..a u nas widok z salonu też na brzózki:) u nas dopóki nie ma drzwi i okien zamieszkują różni lokatorzy i tak ostatnio jak byliśmy to u męża w gabinecie siedział sobie mały zajączek:) pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam sympatykow Benia,

My z mezem,na podstawie wersji II, zamowilismy projekt indywidualny, domek nasz ma miec identyczne wymiary, dodatkowo czesciowo go podpiwniczamy 30m na kotłownie i nagle po narysowaniu rzutow okazało sie ze bedzie 230m2 pow. uzytkowej, a mialo byc duzo mniej, bo wychodzilismy z projektu 183m2 pow.uzyt. tak jak jest napisane na stronce internetowej w Beniu II.

I w zwiazku z tym mam do was pytanie odnosnie tej pow.uzytk. czy pracownia mgprojekt nie podaje troche oszukanych wymiarow uzytkowych i myli klienta?, jak to u was bylo po adaptacji projektu? Wydaje mi sie ze na tą wersje Benia II troszke trzeba narzucic poprawke, bo mi jak usiadlam z kalkulatorem to wychodzi 220m2 pow.uzutk. w Beniu II ,czy moze sie myle?, a przeciez to najmniejsza wersja Benia. A moze moj architekt za duzo liczy?

Ile wy przyjmujecie jako powierzchnie uzykowa?

Problem wlasnie mamy z kasa bo srednio podobno sie przyjmuje 3tys zł za m2 pow.uzytk. wiec liczac 230m2 pow.uzytk. to bede miala 700 tys stan pod klucz, a my przyjelismy ok 600 tys na domek. I nie wiemy czy go nie zmniejszac jeszcze. Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje.

Pozdrawiam

Witam sympatykow Benia,

My z mezem,na podstawie wersji II, zamowilismy projekt indywidualny, domek nasz ma miec identyczne wymiary, dodatkowo czesciowo go podpiwniczamy 30m na kotłownie i nagle po narysowaniu rzutow okazało sie ze bedzie 230m2 pow. uzytkowej, a mialo byc duzo mniej, bo wychodzilismy z projektu 183m2 pow.uzyt. tak jak jest napisane na stronce internetowej w Beniu II.

I w zwiazku z tym mam do was pytanie odnosnie tej pow.uzytk. czy pracownia mgprojekt nie podaje troche oszukanych wymiarow uzytkowych i myli klienta?, jak to u was bylo po adaptacji projektu? Wydaje mi sie ze na tą wersje Benia II troszke trzeba narzucic poprawke, bo mi jak usiadlam z kalkulatorem to wychodzi 220m2 pow.uzutk. w Beniu II ,czy moze sie myle?, a przeciez to najmniejsza wersja Benia. A moze moj architekt za duzo liczy?

Ile wy przyjmujecie jako powierzchnie uzykowa?

Problem wlasnie mamy z kasa bo srednio podobno sie przyjmuje 3tys zł za m2 pow.uzytk. wiec liczac 230m2 pow.uzytk. to bede miala 700 tys stan pod klucz, a my przyjelismy ok 600 tys na domek. I nie wiemy czy go nie zmniejszac jeszcze. Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje.

Pozdrawiam

Wychodzi na to, że wersja podstawowa ma ok. 200 m2. My również mamy projekt indywidualny na bazie Benia II i po rozbudowaniu go o ok. 60 m2 mamy łącznie 260 m2. U Was wyszło 230 m2 po dołożeniu 30-to metrowej kotłowni.