Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Benedykt 2- dla budujących i chcących budować:)

Recommended Posts

Dagne, mam pytanie o filary, na zdjęciach widzę, że z tego w podcieniu zrezygnowaliście, a co w tymi w holu?

pytam, bo u nas są dopiero wylane ławy i już nam się wydaję, że mamy spartaczoną robotę, mąż wczytała się w projekt i wywnioskował, że tam gdzie są filary z ław powinny wystawać druty zbroeniowe, a u nas nic nie zostawili wszystko zalali betonem :evil:

jedziemy dzisiaj do kierownika budowy zobaczymy co on na to powie

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

No druty zbrojeniowe muszą być, przynajmniej u nas były. A filary połączyliśmy ze ścianami tak jak to widać na jednym ze zdjęć. Dziwne, że u was nie zrobili. Dowiedzcie się dokładnie. mam nadzieję, ze wszystko okaże się ok:)

A u nas strop już przesechł i pojutrze zaczynają stawiać kolankowe:)

Pozdrawiam,

Dagne

Cześć Dagne :oops:

Jesteśmy małżeństwem ,któremu również spodobał się Benedykt II i pewnie niebawem zakupimy projekt tego domu lecz jak zapewne wszyscy przed tą decyzją chcielibyśmy obejrzeć ten budynek w rzeczywistości. Z powyższych wiadomości dowiedzieliśmy się że Twój Benio :lol: jest budowany w Lesznowoli a to tylko 15min drogi od naszego miejsca zemieszkania.

Czy moglibyśmy obejrzeć Twoje osiągnięcia :roll: ? Bardzo prosimy o odpowiedż. (na forum lub [email protected])

Witam,

Edyta&Marek, posłałam wiadomość na mail:)

A do reszty tych którzy śledzą przygody naszego Benedykta Drugiego, to od dziś rana budują nam ścianki kolankowe. Na razie zdjęć nie zamieszczam, bo w środku na parterze rośnie nam rozporowy las:) a na górze niewiele widać, ale może dziś coś napstrykam to zamieszczę:)

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających,

Dagne

Pozwolę się dołączyć :D

My również budujemy Benka - w gminie Czosnów ok.20 km od Łomianek. W przyszłym tygodniu będzie robiony strop. Na szczęście mamy super ekipę górali więc można powiedzieć że dom jest budowany pokazowo :D i dziwię się że kirownik budowy nie kontroluje poczynań Waszej ekipy

A jakie pokrycie dachowe robicie ??? My zastanawiamy się nad dachówką ceramiczną ...A teraz z innej beczki :D - nie przeraził was taras bo ja się przyznam że jak go zobaczyłam to byłam w lekkich szoku, teraz już się oswoiłam i nie wyobrażam sobie innego ale w pierszym momencie było krucho :lol:

pozdrawiam

aga

Witam,

Na wstępie pozdrawiam wszystkich odwiedzających, fajnie, że nas coraz więcej:)

Niedługo stuknie nam 1500 odwiedzin:)

Co do dachówki to robimy blachodachówkę w kolorze ciemnozielonym. Takim bardzo ciemno zielonym.

Jeśli zaś chodzi o taras, to tak jak pisałam we wcześniejszych postach zarówno powyżej jak i w temacie Benedykta na forum "projekty i architektura", wprowadziłam w projekcie bardzo dużo zmian, skutkiem czego taras jest u nas zupełnie inny niż w oryginale. Jeśli masz pytanie dotyczące oryginału proponuję ww. temat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=83638&postdays=0&postorder=asc&start=0

gdzie wszyscy fani i budujący Benia się wypowiadają.

Przepraszam, że nie wklejam kolejnych zdjęć, ale chwilowo mamy przestój. Poczekam, aż nam badyle rozporowe powyjmują z salonu, to wtedy będzie co fotografować. Góra już cała wyposażona w kolankowe, podnieśliśmy je nieco... teraz tylko czekamy na więźbę.

Pozdrawiam,

Dagne

Pozwolę się dołączyć :D

My również budujemy Benka - w gminie Czosnów ok.20 km od Łomianek. W przyszłym tygodniu będzie robiony strop. Na szczęście mamy super ekipę górali więc można powiedzieć że dom jest budowany pokazowo :D i dziwię się że kirownik budowy nie kontroluje poczynań Waszej ekipy

zapytałam już o to w projektach i architekturze, ale Ty też jesteś w pobliżu :) bo my gmina babice stare napisz gdzie kupowaliście dwuteownik i te inne stalowe elementy

My- a dokładnie nasza ekipa kupuje wszystko w hurtowni w Nowym Dworze Mazowieckim i z tego co się zorientowałam jest to jedna z najtańszych hurtowni, ale nie wiem jak by Wam wyszło z transportem do Borzęcina :)

A tak na marginesie to teraz mieszkamy na Grotach, tak więc całkiem blisko was :lol:

Mnie tam natomiast cena stali nie przytłacza - beton i stropy teriwa to jest dopiero kosmos :evil:

Witam wszystkich,

Bardzo się cieszę, że taka tu dyskusja się rozwija, ale jeszcze raz odsyłam was do tematu na forum "projekty i architektura". Tutaj jest galeria zdjęć, tam jest dyskusja i na pewno więcej osób będzie skłonnych wam pomóc.

[/url] http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=83638&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pozdrawiam,

Dagne

• 3 weeks później...

No więc nareszcie ruszyło:)

Oto jak wyglądała więźba 2 dni temu:

http://lh3.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZcG9aKaWUI/AAAAAAAAAbE/jNCtr7Lt-g8/s512/P1010141.JPG

http://lh6.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZcHDUxx9EI/AAAAAAAAAbM/bXrHeMasXEs/s640/P1010142.JPG

http://lh3.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZcHJ_F8LYI/AAAAAAAAAbU/TsC8TCzqi1o/s512/P1010144.JPG

Obecnie jest już bardziej zaawansowana, ale nie ma nawet kiedy zdjęć zrobić, bo jak Panowie schodzą z budowy to jest już ciemno.

Prosiłabym także nie przesyłać na razie zapytań o możliwość "zwiedzania" domu, ponieważ na razie trwają dość intensywne prace i takiej możliwości nie ma:(

Ale obiecuję, ze już po weekendzie załączę zdjęcia wnętrz i tego co powstanie na piętrze, aby zrekompensować ten brak zwiedzania:)

Pozdrawiam,

Dagne

• 2 weeks później...

Witam,

:) Ostatnio tak późno wracałam do domu, że oglądałam go z zapartym tchem i latarką w dłoni:) Dziś rano dopiero zobaczyłam całość, chociaż wiecha była już wczoraj:) Dom zrobiony pod "papę". Na piętrze wszystkie zmiany wyszły znakomicie, na parterze jeszcze lepiej.

Obecnie jestem poza domem, wracam po 15 i wtedy zamieszczę zdjęcia- chociaż taras i wejście będą już zrobione.

Pozdrawiam,

Dagne

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam po długiej przerwie. Nie zamieszczałam ostatnio zdjęć bo niestety nie miałam na to czasu.

Jak idzie budującym???? U nas na razie pomału. Tynki szare zrobione, od poniedziałku wchodzi ekipa z tynkami białymi i z ocieplaniem domu styropianem. Musieliśmy po drodze zwolnić hydraulika i w bardzo szybkim (i stresującym) tempie szukać nowego, bo poprzedni próbował nas "okantować". Zażyczył sobie 100pln za samo ułożenie podłogówki. Z materiałami chciał 250pln. Ceny oczywiście za mkw!!!! Wiele przygód już za nami, kilka miłych, więcej niemiłych....ale idzie do przodu:)Grzejemy już KOZĄ, bo kominka nie ma i ociepleni brak:) Eh, trudy budowlanki:)

Pozdrawiam,

Dagne

Proszę, oto zdjęcia sprzed miesiąca, może półtora:

od tyłu

http://lh3.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZcGsACPXXI/AAAAAAAAAaY/Ll0EqTIlV_Q/s640/P1010557%20kopia.jpg

od boku/frontu

http://lh5.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZcGtbhgYAI/AAAAAAAAAag/JPH-AkOwodY/s640/P1010559%20kopia.jpg

Kolejne zrobię, jak już będzie co pokazać, czyli białe tynki we wnętrach i ocieplenie z zewnątrz. Może nareszcie zacznie wyglądać jak dom:)

Pozdrawiam,

Dagne