Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Benedykt 2- dla budujących i chcących budować:)

Recommended Posts

Witam:)Cieszę sie, że komuś tez się podobają te okna:) Ja już marze jak będe jała przy jednym z nich śniadanie:)

Kolor okien to złoty dąb...na tym zdjęciu wyglądają na nieco ciemniejsze niż są w rzeczywistości. Co do szerokości to muszę zmierzyć, bo już nie pamiętam;) Część środkowa jest stała- nie otwiera się- natomiast boczne są uchylne i otwierane.

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobra, kolejny krok ku gotowości bojowej:) Mamy już brodziki, baterie, umywalki, wc i takie tam!!!!

Teraz już tylko moment, kilka płytek i bierzemy pierwszy prysznic:) Licznik poniżej odlicza ile dni zostało do tej emocjonującej chwili!!!!!!!!!! :wink: EMOCJE!!!

Dziś lub jutro zamawiamy kuchnię:) Wybór padł na fronty fornirowane hebanem i blaty z kwarcu. Cena? Ała:)

No dobra, kuchnia zamówiona. Koncepcja sie zmieniła całkowicie. Jak? tT pokaże na zdjęciach koło października, mam nadzieję, ale mogę tylko powiedzieć: Palisander, czarny lakier i czarny kwarc:)

Nie wiem czy ktokolwiek tu jeszcze zagląda, bo żadnych zdjęć nie wklejam, ale naprawdę nie mam co wklejać. Od 24 sierpnia wchodzi glazurnik (zwany na forum Vadiolem, pozdrawiam :wink: ) i wtedy na pewno zdjęcia rusza lawinowo:)

A tak swoją drogą to jak idą prace np. u RenatyS????

No dobra, kuchnia zamówiona. Koncepcja sie zmieniła całkowicie. Jak? tT pokaże na zdjęciach koło października, mam nadzieję, ale mogę tylko powiedzieć: Palisander, czarny lakier i czarny kwarc:)

Nie wiem czy ktokolwiek tu jeszcze zagląda, bo żadnych zdjęć nie wklejam, ale naprawdę nie mam co wklejać. Od 24 sierpnia wchodzi glazurnik (zwany na forum Vadiolem, pozdrawiam :wink: ) i wtedy na pewno zdjęcia rusza lawinowo:)

A tak swoją drogą to jak idą prace np. u RenatyS????

idą idą szybkim tempem ;) a zapowiadało się "tragicznie" jak jedna ekipa przełożyła mi termin z połowy lipca na koniec sierpnia, a teraz okazuje się że będą mogli dopiero około połowy września, ale całe szczęście, Pan który był umówiony do układania płytek i parkietu podjął się ocieplenia poddasza i tym sposobem prace ruszyły z kopyta ;)

ja mam bardzo dużo zdjęć, o które muszę uzupełnić swoją galerię, ale najpierw nie chciałam umieszczać zdjęć instalacji jak dom był bez okien, a teraz nie mam kompletnie na to czasu. do domu wracamy około 22ej i padamy ze zmęczenia.

mamy już okna, ale jeszcze bez bramy garażowej (przyjechała uszkodzona i już miesiąc czekamy na wymianę uszkodzonej części :roll: i drzwi frontowych (na razie tylko zastępcze, bo zamówione drzwi przyjechały z fabryki, ale bez doświetleń po bokach :evil: ), powieszone grzejniki, tylko brak łazienkowych, bo jeszcze nie wiem jakie, wkład do kominka zamówiony, a projekt się robi, u nas kominek będzie w rogu po lewej stronie salonu, część parapetów wewnętrznych będzie w tym tygodniu, a część dębowych dopiero za trzy tygodnie, w pralni i kotłowni położona gładź na ściany i sufity, w kotłowni już płytki, w tym tygodniu będą już w pralni i gładź w pozostałej części domu, wanna, umywalki w inne gabaryty wybrane, płytki do łazienek wybrane, ale nie wiem kompletnie jak je ułożyć - mam tydzień na wymyślenie projektów łazienek i sufitów podwieszanych w salonie i kuchni, szambo zamontowane i już użytkowane :)

łazienki i sufity i jeszcze parapety zewnętrzne spędzają mi sen z powiek, kuchnię zostawiłam sobie na kolejny etap, chociaż już jedną wycenę zrobiłam

jak widać dużo się dzieje, decyzje trzeba podejmować błyskawicznie, ale najważniejsze to to, że wszystko idzie do przodu :D

oj tak tak, ciężko, czasem decyzje muszą być podjęte dosłownie w 15 minut. brrr. jak to dobrze, że już mam to za sobą. Prawdziwą ulgę się czuje jak już wszystko co zamówione leży i czeka na zamontowanie. Jak już nie ma odwrotu, to wszystko się wydaje idealne:) Ja nie byłam pewna czy dokonałam dobrego wyboru kaflowego, dopóki kafle nie zostały przywiezione. Teraz już wiem że każdy wybór był idealny:) A najlepszym wyborem był kominek bo jest na tyle wyrazisty, że teraz wzystko do niego dostosowujemy (kolory podłóg, kuchni, itd:))

oj tak tak, ciężko, czasem decyzje muszą być podjęte dosłownie w 15 minut. brrr. jak to dobrze, że już mam to za sobą. Prawdziwą ulgę się czuje jak już wszystko co zamówione leży i czeka na zamontowanie. Jak już nie ma odwrotu, to wszystko się wydaje idealne:) Ja nie byłam pewna czy dokonałam dobrego wyboru kaflowego, dopóki kafle nie zostały przywiezione. Teraz już wiem że każdy wybór był idealny:) A najlepszym wyborem był kominek bo jest na tyle wyrazisty, że teraz wzystko do niego dostosowujemy (kolory podłóg, kuchni, itd:))

gratuluję dobrego wyboru :D

i chciałabym już być w tej sytuacji co Ty :D

• 3 weeks później...

Witam wszystkich po długiej przerwie. Udało nam sie poodpoczywać na urlopie i teraz powrót do budowy. :)

Kilka rzeczy powstało w trakcie naszej nieobecności. Większość to drobiazgi jak wyrównanie schodów czy poprawienie otworów drzwiowych (panowie budowlańcy "skopali" każdy otwór drzwiowy jaki mamy w domu- do żadnego nie dałoby się wstawić drzwi). Jednak doszły już do tego wszystkiego parapety (okna od razu wyglądają inaczej) no i ścianka pod barek.

Jak znajdę dziś chwilę to popstrykam zdjęcia bo przecież w galerii o zdjęcia chodzi a nie o gadanie:wink: i OBIECUJĘ!!! zmierzę te okna, jeśli to nadal Ci się gabba przyda:) Przepraszam, że to tyle trwa, ale straszne zamieszanie z ta budową. Od poniedziałku wchodzi glazurnik- eh...... to już z górki:)

Kilka drobnych zmian:

Są parapety:

http://images49.fotosik.pl/5/51fee5fb8c6ff0fd.jpg

http://images45.fotosik.pl/5/accf02b9d74885f3.jpg

I ścianka pod barek:

http://images49.fotosik.pl/5/a0e696e07a25b3d7.jpg

http://images49.fotosik.pl/5/bd2532e1358476d2.jpg

To na razie wszystkie zdjęcia. Reszta zmian jest drobniutka, ale nas cieszy:) Np. wyrównane schody, zabudowane od spodu, obudowane DGP itd. W rakcie budowy nawet najmniejsza zmiana (na lepsze) cieszy.

Co do kna to nie wiem nadal, bo narzeczony powiedział, że 2x50cm i 1x180xm, ale teraz tak patrzę i to nie może tak być :evil:

OBIECUJE!!!! jutro zmierzę:) :oops:

Oto fragmenty wc na dole:

http://images34.fotosik.pl/358/203ffb41bfb4b355med.jpg

http://images38.fotosik.pl/9/4466e9eda4205e38.jpg

http://images46.fotosik.pl/9/cc416aa40d2e3b33.jpg

Niestety nie ma mnie w domu, i dostaję dostawy zdjęć mailem. Na razie dostałam tylko te 3:( A tam już cała kuchnia gotowa (podłogi i ściany).

Dzisiaj zaczynają się już kłaść kafelki w łazience na górze. Wracam w weekend do domu, to opstrykam wszystko:)a pewnie będzie co:)

Co do kominka, to co by tu można napisać? Kamień to czarny granit. Zabudowa to oczywiście K-G. Wkład firmy LAUDEL, panoramiczny 900. A przede wszystkim- bardzo się cieszę, ze się podoba:) Efekt to pewnie będzie dopiero jak dojdą podłogi i kolor na ścianach. Na razie w tych szarościach mu nie do twarzy:) Ale zdominował nasze wnętrza całkowicie:) Kuchnia miała być beżowa, ale brązowe blaty pasowałyby jak pięść do nosa. Więc w końcu kuchnia będzie czarno brązowa :lol:

O przepraszam, bez żadnych mi tu takich "zapytaj kobiety" :evil: Jak zdanie było "podoba mi się kominek, proszę o nim coś więcej" to ja o wyglądzie.

Napisałam przecież, że Laudel, a na pierwszej stronie Laudel'a jak wół pisze, że w całości wykonane są z żeliwa 8) Wystarczy wejść i popatrzeć:) Nie pamiętam czy seria Prestige czy Exclusive.

Środek- szamot.

Zrobiliśmy DGP, bo za płaszcz wodny musielibyśmy dużo więcej zapłacić.

Drzwi otwierane na lewą stronę, tylko. Do góry nie chcieliśmy bo i tak nie będziemy palić na "otwartych drzwiach".

Szerokość 90cm- panoramiczny.

Zrobienie tego kominka (razem z rozprowadzeniem DGP, zabudowaniem KG i otynkowaniem, oraz przyklejeniem kamienia) zajęło 3 dni.

Czy coś jeszcze mogę mężczyźnie powiedzieć? :lol:

No nie wiem, nasz wkład kosztował 4500pln, z szamotem. Nie wypróbowaliśmy go jeszcze porządnie, ale raczej na zbyt nagrzany salon narzekać nie będę, bo dla mnie zawsze jest zimno:) Poza tym jak jest za gorąco, to zawsze można przymknąć klapkę DGP i ciepło leci gdzie indziej,albo uchylić drzwi i chwilkę przewietrzyć.

Wiedzieliśmy jaką chcemy obudowę i jaki wkład i dla nas z płaszczem w takiej wersji jaką chcieliśmy byłoby za drogo, ot i cała filozofia.