Dagne 10.02.2009 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Myślę, że to nie tylko kwestia Benedyktów. Po prostu domy tej wielkości tyle kosztują. Jakby nie patrzeć nasz dom ma z jakieś 220m2 bez garażu!!!! I koszt budowy przekroczył nasze oczekiwania, ale też przyłożyło się do tego to, że budowaliśmy w największym boomie budowlanym!!! Za jedną cegłę wtedy można by kupić co najmniej 1,5 teraz. Tak więc koszty jakie my ponieśliśmy mogą się nie przekładać na te, jakie poniósł byś dziś. A wracając do galerii, to musiałam usunąć kilka starych zdjęć, bo mi głupi Fotosik coś o jakimś transferze marudzi i chce żeby mu płacić za większy. Więc się wypięłam i usunęłam kilka co mniej ciekawych. Ale mam zamiar je zastąpić nówkami. Niestety na razie panowie kładą podłogą i jest taaaaaaaaaaki bałagan, że nie robię obiecanych zdjęć bo nic nie widać spod kurzy i pyłu:) Ale!!! Kuchnia już stoi, wczoraj przyjechała lodówa (moja nowa miłość) a w piątek dojedzie blat. Dziś Panowie kończą podłogi i maja ogarnąć po sobie bo chcą obfotografować więc i ja skorzystam i popstrykam. Tydzień temu już wstawili drzwi wewnętrzne. Więc!!!!! Planujemy pierwszą noc w sobotę!!!!!! Szok, nadal nie wierzę, że to już. Tak się wiele zmieniło przez te 2 tygodnie, że jak tam jestem to jakbym chodziła po jakimś obcym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 10.02.2009 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam dziewczyny, Ja tez marzę o Benedykcie juz od kilku lat. Mamy nadzieje zacząc w tym roku jesli uda sie zalatwic formalnosci z dzialką jesli nie to na przyszla wiosne. Mam pytanie do Dagne: czy te wszystkie zmiany, które wprowadziliście musiały być nanoszone przez architekta? Czy miałas standardowy projekt z przeróbkami czy nowy indywidualny? Jak wyglądały koszty odnośnie projektu i tych zmian? My chcemy II ale planujemy wykorzystać niektóre rozwiązania z V. A jeszcze chcemy wprowadzić kilka "naszych" poprawek o ile będą możliwe. Budować będziemy w okolicach Częstochowy. Pozdrawiam Witam kolejnego fana Benka!!! No więc w moim przypadku to było tak: Kupiliśmy oryginalny projekt Benka2, ale że mieliśmy troszkę inną wizję jego zagospodarowania w środku ( między innymi nie pasował nam mały salon z wąskim skośnym gardłem- chcieliśmy mieć duuuuży salon) i na zewnątrz (np kolumny przed wejściem) to powymyślaliśmy co chcemy, wystąpiliśmy do MGprojektu o pozwolenie na zmiany, które następnie Pan architekt nam wprowadził do oryginału. Ile zapłaciliśmy architektowi nie pamiętam, ale sporo ze zmian wcale nie musi być nanoszonych na plan. Jak trafisz fajnego architekta to ci o tym powie zamiast pobierać kasę. Albo z kierownikiem ekipy budowlanej porozmawiaj to CI powie co mogą zrobić sami a co musi wprowadzić architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 10.02.2009 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Oto link do galerii picassy gdzie będę teraz zamieszczać zdjęcia:) Kilka wkleję tu, reszta w galerii: http://picasaweb.google.pl/marta.dabkowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 10.02.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Dagne,Mam niemal identyczny kominek (obudowa) i mam w związku z tym do Ciebie pytanie: co masz lub co planujesz na podłodze przed kominkiem, jakieś płytki ciemne czy coś innego. Ja myślałam o jakimś czarnym gresie polerowanym, ale nie wiem czy to nie będzie wyglądać zbyt "cmentarnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voiteck 10.02.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Faktycznie,ceny z boomu nie dadzą tych samych realiów co ceny z dnia dzisiejszego,chociaż nie było zbyt wielkiej przeceny w porównaniu do wzrostów w czasie boomu,ostatnio nawet materiały podrożały o jakieś 5-8% ale to z racji niezrozumiałego i jak dla mnie chorego wzrostu kursu euro. Nie ma co kto nie ryzykuje ten nie ma.Kupuje nr.IV-ty i zrobię tak żeby się wyrobić w kwocie Będę informował o kosztach jeśli chcecie,może będę pierwszy który zejdzie poniżej wydawanych nakładów na Benka hehe(oby) I mówię z góry że nie będę robił z najtańszych materiałów,czyli ściany porotherm Wineberger (o ile sie orientuje roben jest tańszy) ,dachówka ceramiczna ,okna w kolor itp, to na stan surowy,a dalej się zobaczy. 3majcie kciuki. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 10.02.2009 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Judka Na podłodze mamy panele, które dochodzą do samego kominka a na nich położony zostanie płat kwasówki. Nie mogliśmy dodać ciemnych kafli, bo nie pasowały by nam kompletnie do pozostałych kafli na dole, natomiast te co mamy w korytarzach średnio pasowałyby do takiego kominka. Poza tym baliśmy się zepsuć efekt dobierając ciemne kafle, które nigdy nie będą zbliżone do faktury i wyglądu kamienia. Dlatego kwasówka wygrała:) voiteck Dawaj Dziennik na forum i pisz tam swoje finansowe sukcesy i wpadki. Myślę, ze bardzo się coś takiego przyda przyszłym inwestorom!!!! w co zainwestowałeś i się okazało super, a na czym warto zaoszczędzić? Bardzo przydatna sprawa!!! I powodzenia w budowie. Benedykty RULEZ!!!!!! hihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 10.02.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 voiteck trzymam kciuki, życzę powodzenia i czekam na relacje materiały budowlane trochę potaniały. ale i tak duuużo większość cześć kosztów stanowią materiały wykończeniowe, a te jakoś nie chcą tanieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 10.02.2009 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Renata widzę, że u was prace idą też pełną parą Bardzo lubię oglądać Twoją galerię, miło się ogląda ten sam dom a jednak nie ten sam:)Kiedy planujecie się wprowadzić???Życzę wam oby jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 10.02.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Renata widzę, że u was prace idą też pełną parą Bardzo lubię oglądać Twoją galerię, miło się ogląda ten sam dom a jednak nie ten sam:)Kiedy planujecie się wprowadzić???Życzę wam oby jak najszybciej. dziękuję ja też jak oglądam Wasz, zawsze szukam różnic o podobieństw z tą pełną parą to tak nie do końca, bo panowie od wykończeniówki siedza juz u nas 7 miesiąc ale parkiet już się kładzie i na poczatku kwietnia jak podłoga dobrze wyschnie wprowadzamy się, niestety nie wszystko będzie wykończone do końca, bo funduszy już brakuje, a kupców na mieszkanie nie widać my już pierwszą nockę w naszym domku mamy za sobą z 6 na 7 lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voiteck 10.02.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Dzięki dziewczyny za dobre słowo! Projekt już zamówiłem dzisiaj,i już pierwsze oszczędności z racji profesji ugrałem rabat 30% na tym zakupie, więc dobry początek, a i jakieś doświadczenie posiadam bo to już drugi dom w moim życiu będę budował.Pomału zamawiam materiały i jakiejś pewności jakby więcej przybyło Na pewno będę opisywał poszczególne etapy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 11.02.2009 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 RenataS Pierwsza noc za wami????????/ O rany, ale zazdroszczę!!!!! U nas wszystko na grubo kurzem pokryte więc spanie nie wchodzi w grę. A co do 7 miesięcy- to niestety jakoś te wykończeniówki się wloką. Nam też się właśnie finanse skończyły i nie wykończymy garażu, kotłowni i łazienki w naszej sypialni (czyli ta co w oryginalnym projekcie jest z wejściem z korytarza). Ale wszystko pomału, tak wszystko na raz to nie ciekawie Voiteck Gratulacje, pierwszy sukces oszczędnościowy:) Czekamy na dziennik z opisem podboi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 11.02.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 u nas całe szczęście panowie sprzątają w każdy piątek po sobie, więc możemy w weekendy imprezować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 11.02.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Fajnie Wam dziewczyny już wykańczacie Wasze domki (siebie finansowo też jak czytam)ale taka kolej rzeczy .RenataS seeerdeczne dzięki................. nie wszyscy są tak "otwarci' , dom super i wielki plus za pierwsze wrażenie będzie bardzo przytulny (brak Echa) zostaniemy przy benku tak myślę , oglądamy jakieś inne i wracamy do niego .Mamy problem z piwnicą ale pokonamy niedługo dołączymy do benkowiczów tak przypuszczam......pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 11.02.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Dagne daj fotki tej ciemnej kwiatkowej łazienki super jesti kuchnię też może ...........zastanawiamy się nad zabudową podcienia jakimś odcięciu jadalni od salonu ale jakim? nie mam pojęcia...................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 11.02.2009 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 No obiecuję obiecuję wkleję fotki:) Skończyli dziś podłogi więc pewnie jutro popstrykam, jak Marcin znajdzie nasz *&%#*&%! aparat, który złośliwie zaginął. To w końcu nasza galeria a ja tu tylko pisu pisu i żadnych zdjęć. Ale kuchni na razie nie wkleję bo nie ma jeszcze blatów i panuje ogólnie straszny bajzello. Wkleję jak już będzie efekt końcowy Najgorsze jest to, że popękał nam kamień kominka. Okazało się, że wkład był wadliwy i się nierówno rozszedł, co spowodowało naprężenia. Kamień pękł tylko trochę, ale co by było za jakiś czas? Podobno mógłby popękać cały kominek, a może i wkład więc będą nam wszystko wymieniać. @*%*#&%)#&% A co do kosztów to zabrakło nam też na schody więc postanowiliśmy na razie położyć wykładzinę. No ale że miałam ciężki dzień i kijanka dawała mi się ostro we znaki mój luby sam pojechał ze swym tatą wybrać wykładzinę. Co wybrali???...... Zobaczycie jak położą...zrobię kilka zdjęć bo trzeba będzie to 'cudo" uwiecznić. HaHAHA Drogie Panie NIE PUSZCZAJCIE PANÓW NA SAMOTNE ZAKUPY NAWET PO NAJDROBNIEJSZE RZECZY DO DOMU!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 12.02.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 agnie-cha jeszcze raz dzięki i jeszcze raz życzę powodzenia Dagne u nas też schody będa tylko w części wykończone tak gdzie potrzeba do parkietu, brak drzwi wewnętrznych, ale najważniejsze, że wszystkie ściany i podłogi czyli to co sie kurzy jest już skończone, no w sumie jeszcze nie jest bo parkiet sie dopiero kładzie, ale przed przeprowadzką będzie, a apropos zakupów przez mężów, to mój co prawda nie artykół budowlany, ale kiedys poprosiłam żeby kupił kukurydzę, nie był pewiem o jaka mi chodziło to kupił kolby i konserwową i to trzech firm bo nie wiedział czy mam jakieś preferencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 12.02.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 mam pytanko do DAGNE czy likwidowaliście te "korytarzyki" w holu na prawo do kuchni i na lewo do gabinetu? ciekawa jestem jak to się prezentuje i tyle szaf do zabudowy ale w sumie nie ma gdzie upchnąć tych kapotek wszystkich bo jako takiej garderobki brak.Pod schodami możnaby zaaranżować ale mamy piwnicę robić.Z opisu wnioskuję , że zakupiona przez męża wykładzina jest powalająca. Pozdrowionka.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 12.02.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 RenataS zajrzałam do galerii Twojej i co widzę? tylko odjechałam i odrazu parkiet położyli ! super wygląda.ze ścian jeszcze trochę się będzie kurzyło, 2 lata temu robiliśmy generalny remont domu w którym teraz zamieszkujemy i kurz niewiadomo skąd się brał jeszcze przez długi czas po gipsowaniu i pomalowaniu ścian na meblach , parapetach ciągle było biało..[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 12.02.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 RenataS zajrzałam do galerii Twojej i co widzę? tylko odjechałam i odrazu parkiet położyli ! super wygląda. ze ścian jeszcze trochę się będzie kurzyło, 2 lata temu robiliśmy generalny remont domu w którym teraz zamieszkujemy i kurz niewiadomo skąd się brał jeszcze przez długi czas po gipsowaniu i pomalowaniu ścian na meblach , parapetach ciągle było biało..[/b] a ja już tak się cieszyłam, że jak pomalowaliśmy na biało to nie będzie kurzu jest parkiet i w garażu też już skończone płytki dzisiaj tylko fugują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 12.02.2009 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 agnie-cha Jeśli chodzi o ten korytarz między kuchnią a gabinetem i ten przy schodach to nic nie zmienialiśmy. Nie mamy piwnicy a mamy tony gratów więc szafy musiały zostać. Oto lista kilku zmian z których jesteśmy bardzo zadowoleni: 1. podcień na tarasie zabudowany, więc powstał duży bardzo ustawny salon2. w kuchni wyjście na taras- już wiem że będzie to rewelacja latem przy grillowaniu. Taras jest z boku domu na całej jego długości więc jest też przy kuchni. Obok drzwi znajdzie się malutki stolik na poranną kawkę na słoneczku:)3. połączenie kotłowni z pomieszczeniem urzytkowym- powstaje duża kotłownio pralnia z miejscem na sporą szafę na przetwory i środki do czyszczenia.4. likwidacja tej krótkiej ścianki między salonem a kuchnią- kuchnia się powiększa wizualnie, jest bardzo ustawna i jasna. Sporo miejsca na barek. 5. Podniesienie ścianki kolankowej- mnóstwo miejsca w pokojach na górze 6. Likwidacja tego łuczku przy schodach na górze- w projekcie podłoga przy zwieńczeniu schodów idzie łukiem do ściany, my zrobiliśmy na prosto, bo jak była na skos to zabierała kawał korytarza, poza tym gięta barierka byłaby droższa hm..... to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts