Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Benedykt 2- dla budujących i chcących budować:)

Recommended Posts

Ok, no to na razie kuchnia, bo wjechały dziś blaty. Resztę aż wstyd pokazywać, bo jest tak straszny bałagan. Co nie posprzątamy to ktoś nowy wchodzi, coś wierci, obcina, szlifuje i jest tak jak było przed sprzątaniem. Także nie zrobimy sobie dziś miłej niespodzianki i nie spędzimy pierwszej nocy w domu. Ze 2-3 dni będziemy sprzątać.

Kuchnia na razie w bałaganie i kompletnie pusta, ale zarysy widać:

http://lh3.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZb88ZaH1gI/AAAAAAAAATw/kVLxConDWvw/s720/P1030795.JPG

http://lh6.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZb9DkS5MDI/AAAAAAAAAUc/Nml7j7X9MCQ/s512/P1030804.JPG

http://lh4.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZb8vjL_JcI/AAAAAAAAAS4/0GekBi0aEmo/s512/P1030786.JPG

http://lh3.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZb81SDr3WI/AAAAAAAAATQ/9RRvOhxK0BU/s720/P1030789.JPG

http://lh5.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZb84jgElwI/AAAAAAAAATg/T75K_taw78M/s720/P1030791.JPG

http://lh5.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZb9FZV5X1I/AAAAAAAAAUk/rlI1PM8u2lY/s720/P1030805.JPG

http://lh3.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZb8_KnUAwI/AAAAAAAAAUE/hjXkZgAMfDM/s512/P1030798.JPG

Wiem, że na razie strasznie pusto wygląda, ale jak wjedzie tam czarna lodówka i okap nad płytę, a do tego bateria do zlewu i rolety w oknach to będzie chyba ok.

Jednego tylko trochę żałuję, teraz zrobiłabym czarną szklaną blendę zamiast tych jasnych kafli, które są zbyt mdłe do tej kuchni.

No.....to taki malutki przedsmak efektu końcowego:)

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękujemy bardzo. Lodówka już stoi od dziś na miejscu, wszystkie sprzęty już uruchomione, tylko gaz nam się skończył i jest zimno w domu niemiłosiernie, a kolejki po gaz takie, ze zamówiony wczoraj będzie dopiero jutro.

Wczoraj udało się już trochę posprzątać w domu, wiec moze jutro pierwsza noc?? Eh, przekładamy z dnia na dzień:)

Wybaczcie te braki zdjęciowe, ale do wczoraj musiałam oddać pracę mgr a poza tym od 2 dni trwają prace przeprowadzkowe (mamy całe 50 metrów od domu starego do domu nowego, huehue). Bo dziś oficjalnie PIERWSZA NOC W DOMU!!!!!!!!!! Pusto jeszcze kompletnie, nie posprzątane do końca, ale i tak już od dziś na swoim!!!!!!!!!Jutro od rana pstrykam zdjęcia!!!!Obiecuję :oops:

• 2 weeks później...

Eh....no mieszkamy mieszkamy, tylko tyle mamy roboty ze sprzątaniem, wieszaniem grzejników, umywalek i innych badziewi a ja w dodatku jeszcze ze składaniem pracy magisterskiej, że nawet nie miałam kiedy się złapać za zdjęcia. A jak postanowiłam, że kilka pstryknę bo akurat jest już w miarę posprzątane- to nam się zepsuł aparat:)Złośliwość rzeczy martwych to fakt a nie mit. Strasznie chciałabym pstryknąć i pokazać drzwi wewnętrzne bo jesteśmy strasznie zadowoleni z tej firmy (ta sama co od drzwi zewnętrznych) i chciałam ją polecić tym, którzy jeszcze mają zakup drzwi przed sobą. Dodatkowo dopiero od 3 dni mamy internet w domu i to na kabelku, więc moge korzytstać jak Pan domu nie patrzy:wink:

Poza tym niestety skończyły nam się fundusze, bo w lipcu klon się pojawi i trzeba go w coś ubrać, kupić jakiś wózek i inne takie, co to strasznie są śliczne i słodkie ale kosztują tyle co drugi dom :lol: w związku z czym mieszkamy na starych gratach. W salonie miała stanąć piękna kanapa i dwa fotele obrotowo- rozkładane- marzenie!- stanęła kanapa z Ikei i dwa jakieś cosie, zastępujące fotele. Wygląda to wszystko dość zabawnie bo salon wielki a mebelki małe. W sypialni stoi tylko łóżko i nawet nie ma ani jednego żyrandola w całym domu- gołe żarówki. Ale to też ma swój urok, będziemy kończyć krok po kroku.

Co do kuchni to jestem nią zachwycona. Jest niesamowicie wygodna, można w niej gotować nawet w kilka osób nie depcząc sobie po palcach- tylko utrzymanie w niej czystości wymaga poświęcenia jej kilku minut dziennie. Jeszcze się nam wszystko strasznie kurzy i na tych czarnych blatach i frontach bardzo to widać. Wykonanie też rewelacja. I teraz, jak już staneła w niej lodówa i inne sprzęty to naprawdę jest fajnie.

Meble robiła nam firma mojego brata http://www.klik.org.pl, którą oczywiście bardzo polecam, bo naprawdę się sprawdzili. Jakby się nie sprawdzili to bym ich nie poleciła :wink: Wszystkie szuflady chodzą idealnie, fornir pierwsza klasa, wszystko równiutko itd.

Jeśli chodzi o sprzęty to tez wybór był trafiony w każdym przypadku:

Zmywarka Electroluxa zmywa świetnie i jest cichutka. Piekarnik AEG tez rewelacja, choć na razie grzałam w nim tylko bułeczki na śniadanie. Lodówa Whirlpoola fantastyczna, tylko oczywiście nieco hałasuje bo i no frost i filtry powietrza i sobie co jakiś czas kilka kostek lodu robi i nimi potem hałasuje, ale już się zdążyłam przyzwyczaić.

Wiem, że mnie za te zdjęcia to na stosie spalicie, ale naprawdę nie robię tego specjalnie :oops: Jak tylko postawimy aparat na nogi to zamieszczę tu mnóstwo zdjęć!!!!

Wystawa jest, ale malutka i nie prezentuje ich możliwości, no ale zrobienie super wystawy to super koszty, a oni sa mała firmą i wolą inwestować w jakość kuchni klientów niż w wystawę....no i chyba się z nimi zgadzam. Natomiast maja próbniki każdego materiału jakim dysponują, także żadnego forniru czy kamienia nie zamawia się w ciemno. Ja najpierw obejrzałam i pomacałam :wink: milion fornirów, aż zdecydowałam się na nasz, który okazał się oczywiście najdroższa opcją jaka mają- Palisander modyfikowany pół mat z dopasowaniem słoi:)Hue hue. Uwielbiam go, o każdej porze dnia zmienia delikatnie kolor w zależności od nasilenia światła....i jest taki milusi w dotyku. Polecam. Blat to kwarc, jestem w miarę zadowolona, chociaż z tego co firma od blatów mówiła to się nastawiłam że w ogóle piłą łańcuchową mogę kroić na niej chleb a jej nic nie ruszy.....niestety rusza ją.....ale i tak kroję na deskach, a wygląda cudnie- ma połysk, ale nie taki chamski, lekko przytłumiony. Bardzo fajny blat tylko utrzymanie go....eh. Czarne fronty to oczywiście lakier w połysku.

ja czekam z niecierpliwością na zdjęcia drzwi wewnętrznych, bo jesteśmy własnie na etapie wyboru, choć z zakupem musimy jeszcze poczekać, bo inne pilniejsze sprawy :cry:

sen z oczu spędzaja mi tez kolory farby do salonu, chyba to jest dla mnie najtrudniejsza decyzja jaka do tej pory musiałam podjąć :o

• 2 weeks później...

RenataS i Dagne mam ważne pytanie. Gdzie kupowaliście okna do swoich Benków? Z tego co widziałem na zdjęciach to nie macie "przewiązek" w oknach balkonowych giętych. RenataS, zostawiliście oryginalną szerokość okna w sypialni (2,20 m)? Z tego co nam powiedziano to po pewnym czasie takie okno może "siadać". Jaki macie profil okien?

Dodatkowo, czy macie rolety, jeśli tak to jakie?

Sami jesteśmy dopiero na etapie fundamentów i chcemy jak najwięcej rzeczy przewidzieć na początku.

Pozdrawiam

Jarek

RenataS i Dagne mam ważne pytanie. Gdzie kupowaliście okna do swoich Benków? Z tego co widziałem na zdjęciach to nie macie "przewiązek" w oknach balkonowych giętych. RenataS, zostawiliście oryginalną szerokość okna w sypialni (2,20 m)? Z tego co nam powiedziano to po pewnym czasie takie okno może "siadać". Jaki macie profil okien?

Dodatkowo, czy macie rolety, jeśli tak to jakie?

Sami jesteśmy dopiero na etapie fundamentów i chcemy jak najwięcej rzeczy przewidzieć na początku.

Pozdrawiam

Jarek

ja mam okna Urzędowskiego profil JU-68, ale dystrybutora, u którego kupowaliśmy nie polecam, szerokośc okna w dużej sypialni jest oryginalna. jak na razie wszystko z oknem jest ok, owszem jeden z drystrybutorów jak był na pomierze to mówił, że może występować taki problem, ale skoro dają na okno gwarancję to znaczy jest można takie wykonać, regulowane były już drzwi na taras i drzwi do pomieszczenia ogrodniczego, a pozostałe sa ok, rolet nie mamy i nie wiem jeszcze czy będziemy mieć, w projekcie są co prawda Integro, ale do okien z łukami nie da się ich zastosować, to jeden z kilku błędów w projekcie - papier wszystko przyjmie ;)

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiamy się właśnie nad zmianą szerokości okna z 2,20 do 1,80.

Co do rolet na oknie łukowym to znalazłem na forum wątek jak je wykonać. Wielu forumowiczów mówiło o nadprożach prefabrykowanych łukowych z firmy Ziegel http://www.zfe-ziegel.com/products.php

Co do innych błędów w projekcie to jestem na etapie korespondencji z właścicielem biura. Niepokoi mnie kilka spraw ( niedozbrojenie pewnych elementów, zbyt mało żeber rozdzielczych w stropie Teriva nad garażem), ale może napiszę o nich jak się wszystko wyjaśni.

• 1 month później...

Witam,

Mam do sprzedania projekt domku BENEDYKT II !!!

Projekt jest bez żadnych zmian otrzymany w marcu z Mgprojekt .

Chcieliśmy wybudowac dom według tego projekt ale niestety jesteśmy zmuszeni skorygowac nasze plany i postawic nieco mniejszy domek. Na zwrot projektu badź wymiane jest juz za późno dlatego go sprzedajemy.

kontakt - [email protected]

i strona na allegro http://www.allegro.pl/item622724836_projekt_benedykt_ii.html