Ardius 24.06.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Mam pytanie. Zastanawiam się właśnie nad położeniem instalacji odgromowej w domku jednorodzinnym wolnostojącym, który właśnie buduję. Jestem już na etapie dachu. I narazie zatrzymałem się na tym etapie, bo zastanawiam się czy jest sens kłaść instalację odgromową, gdyż w pobliżu ( ok. 100m od budynku) biegnie trasa kolejowa. A z tego co słyszałem, to jeśli są pioruny, to w wyniku tego, że w sieci kolejowej biegną bardzo wysokie napięcia, to one głównie ściągają na siebie wszystkie pioruny. Więc moje pytanie brzmi tak - czy jest sens kładzenia instalacji odgromowej, na dachu domku jednorodzinnego, jeśli w pobliżu biegnie sieć kolejowa ?? Proszę o jak najszybszą odpowiedź. P.S. Mieszkam w południowo-zachodniej Polsce, i średnia występowania burz w mojej okolicy jest dosyć duża (ok 25-30 dni w ciągu roku, gdzie średnia w reszcie części kraju wynosi 20 dni w ciągu roku). Pozdrawiam Andrzej P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 24.06.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 hmmm. z tym pytaniem to raczej do sił wyższych... np do Zeusa statystycznie... jak masz 30 burz w roku... i niech tylko 20 x walnie w czasie jednej burzy to masz 600 piorunów w roku... i co z tego wynika..... ze 600 x uderzy w trakcję... a może ani raz?? zapytaj w ubezpieczeniach.... jeżeli ubezpieczą dom od zniszczenia porunem, a nie bedą wymagali piorunochronów, to się ubezpieczysz, i będzie git... Teoretycznie masz racje, powinno walnąć w trakcję.... ale to też zależy od wielu czynników... ludzie też rózne bzdury gadaja... że jak rozmawiasz przez telefon komórkowy to tez jesteś bardziej narazony na uderzenie pioruna.. /bo pole magnetyczne..0.5.W/... hehe...sralis mazgalis.... rzuć monetą i tyle... albo masz szczęscie, albo nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardius 25.06.2007 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Uwaga!! Mała poprawka. Zmieżyłerm że trakcja jest ok. 12 metrów od domu I co w tym przypadku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 27.06.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 To stawiaj ekran...akustyczny.pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.06.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Uwaga!! Mała poprawka. Zmieżyłerm że trakcja jest ok. 12 metrów od domu I co w tym przypadku?? Wysadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 30.06.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 witam Polecam lekturę fachowego portalu http://www.ise.pl/forum/viewforum.php?f=29 oraz Prof. Sowy http://www.ochrona.net.pl/ miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardius 01.07.2007 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 No dzięki. Już się biorę za czytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.07.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Uwaga!! Mała poprawka. Zmieżyłerm że trakcja jest ok. 12 metrów od domu I co w tym przypadku?? Wysadzić A jak partyzanci się wkurzą za odbieranie im chleba i wyjdą z lasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardius 02.07.2007 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Hehe . No git. Ale instalacje chyba jednak zrobię. Lepiej mieć niż nie mieć, Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.07.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Hehe . No git. Ale instalacje chyba jednak zrobię. Lepiej mieć niż nie mieć, Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdro. I OTTO chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts