Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odgromy domku jednorodzinnego wolnostojącego - POMOCY

Ardius

Recommended Posts

Mam pytanie. Zastanawiam się właśnie nad położeniem instalacji odgromowej w domku jednorodzinnym wolnostojącym, który właśnie buduję. Jestem już na etapie dachu. I narazie zatrzymałem się na tym etapie, bo zastanawiam się czy jest sens kłaść instalację odgromową, gdyż w pobliżu ( ok. 100m od budynku) biegnie trasa kolejowa. A z tego co słyszałem, to jeśli są pioruny, to w wyniku tego, że w sieci kolejowej biegną bardzo wysokie napięcia, to one głównie ściągają na siebie wszystkie pioruny.

Więc moje pytanie brzmi tak - czy jest sens kładzenia instalacji odgromowej, na dachu domku jednorodzinnego, jeśli w pobliżu biegnie sieć kolejowa ??

Proszę o jak najszybszą odpowiedź.

P.S. Mieszkam w południowo-zachodniej Polsce, i średnia występowania burz w mojej okolicy jest dosyć duża (ok 25-30 dni w ciągu roku, gdzie średnia w reszcie części kraju wynosi 20 dni w ciągu roku).

Pozdrawiam

Andrzej P.

hmmm. z tym pytaniem to raczej do sił wyższych... np do Zeusa

statystycznie... jak masz 30 burz w roku... i niech tylko 20 x walnie w czasie jednej burzy to masz 600 piorunów w roku...

i co z tego wynika..... ze 600 x uderzy w trakcję... a może ani raz??

zapytaj w ubezpieczeniach.... jeżeli ubezpieczą dom od zniszczenia porunem, a nie bedą wymagali piorunochronów, to się ubezpieczysz, i będzie git...

Teoretycznie masz racje, powinno walnąć w trakcję.... ale to też zależy od wielu czynników... ludzie też rózne bzdury gadaja... że jak rozmawiasz przez telefon komórkowy to tez jesteś bardziej narazony na uderzenie pioruna.. /bo pole magnetyczne..0.5.W/... hehe...

sralis mazgalis.... rzuć monetą i tyle... albo masz szczęscie, albo nie