Masta1 24.06.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Witam wszystkich forumowiczów!Stoję przed wyborem podłogi, czytam forum muratora i nie mogę wyrobić sobie zdania co do materiału z którego ją wykonam. Na początku brałem pod uwagę panele. Jednakże 3/4 postów negatywnie się do nich odnosi. Mogę wydać do 150 zł za metr kw. podłogi i nie ukrywam że zacząłem skłaniać się ku parkietom, lub lamparkietom.Znalazłem firmę która może ułożyć parkiet z dębu 21 mm grubości w 2 klasie za około 180 zł za metr z materiałem. Dla obniżenia kosztów poszperałem po internecie i znalazłem tzw. "finishparkiet" dębowy o grubości 11 mm który z ułożeniem wyniesie około 120 zł/m kw. Rozważałem też deskę barlinecką, lecz też niezbyt pochlebne opinie zbiera. Mam swiadomość że moje zasoby finansowe jakie mogę przeznaczyć na podłogę są raczej skromne, lecz nie chciałbym wdepnąć w jakiś bubel i po roku, dwóch rozwalać wszystkiego i robić od nowa. Proszę o poradę. Może buk, albo modrzew? Ktoś miał z nimi do czynienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 24.06.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 za 150 zł to mozesz miec deske klejona warstwowo 20 mmz wierzchnia warstwa debu 5 mm szer 20 cm dł 2 m cena deski 105 zł surowa gotowa do montazu i olejowosku lub lakierowania. ,reszta powinna starczyc na olejowosk i montaz.produkuje taka podłoge mozna ja kupic takze wysyłkowo ,mozliwosc wysłania jednej deski z paleta dostepnych wosków i struktur wykonczenia koszt 50 zł deska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 24.06.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Wydaje mi sie ze to nie az tak mala kwota i ja pewnie na Twoim miejscu tez zdecydowalabym sie na deske (paneli wogole nie biore pod uwage a plytki dla mnie za zimne do wnetrza pokoju). U mnie bedzie korek na podlodze-cieply w przeciwienstwie do kafli, ladny,elastyczny, jak warstwa lakieru sie zestarzeje mozna go odnowic ,nie jest gluchy, nie rysuje sie -jak panele, a tanszy od desek (ceny-od 60zl za m2 w gore). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 24.06.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 150 zł za metr podłogi to wcale nie tak mało. Ja jestem zwolenniczką drewna, litego, więc radziłabym ci parkiet. Zwykły tradycyjny parkiet, który będziesz mógł spokonjie po kilkku latach wycyklinowac i odświeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 25.06.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 A jaka ma być docelowo podłoga: jasna czy ciemna??? Bo 150 zł/m2 to sporo pieniędzy i w tej cenie można położyć deski sosnowe/parkiet albo lamparkiet z najlepszą chemią parkieciarską. Jedyna wada: drewno będzie w III klasie (czyli z sękami). P.S. W/g mnie lepiej zaoszczędzić trochę grosza na cenie drewna, niż trochę grosza na jakości lakieru/oleju/kleju. Dlatego taki mam tok rozumowania... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znafca 25.06.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 witam ... dysponujesz sporą kasą więc masz spory wybór panele mógłbyś wybrać gdybys miał budżet ustawiony np do 60 zł/m2 wtedy bierzesz sobie panele 10mm AC5 i po dylemacie od 100 zł/m2 zaczyna się drewienko wiec możliwości masz naprawdę sporo , niestety jednolamelowe wyroby i niektore egzotyki (wenge teak palisander) odpadają jak zakupisz deskę trójwarstwową (np barlinek) to przyklej sobie ją do podłoża zapoznaj się z ofertą KAHRS-a i BALTIC FLOORA bo mają lepszy zamek niż barlinek cena deski 105 zł . - ciekawa propozycja nie rysuje sie -jak panele- tu akurat jest odwrotnie panele laminowane mają najtrwardszą powierzchnię - żywica - by ocalić przed zadrapaniem cieniutką warstwę kolorowego papierku powodzenia w wyborze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masta1 29.06.2007 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam! Dziękuje za wszystkie odpowiedzi! Nie mogłem prędzej odpowiedzieć ponieważ byłem w delegacji. A więc będziemy jednak chyba obstawać przy drewnie litym, jedziemy dzisiaj jeszcze do 2 punktów które oferują parkiety i podłogi z desek. Wyniki odwiedzin w tych firmach podam wieczorem. A co do koloru podłogi, to ma być jasny odcień drewna z "obwódką" ciemniejszego na obwodzie pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 29.06.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Wydaje mi sie ze to nie az tak mala kwota i ja pewnie na Twoim miejscu tez zdecydowalabym sie na deske (paneli wogole nie biore pod uwage a plytki dla mnie za zimne do wnetrza pokoju). U mnie bedzie korek na podlodze-cieply w przeciwienstwie do kafli, ladny,elastyczny, jak warstwa lakieru sie zestarzeje mozna go odnowic ,nie jest gluchy, nie rysuje sie -jak panele, a tanszy od desek (ceny-od 60zl za m2 w gore). Ja u siebie mam korek na podłodze w salonie i w sypialni - dokładniej to panele korkowe. Jeśli chodzi o wygląd i estetykę jest super, jest cichy, ciepły. Natomiast jego wytrzymałość na rysowanie jest ciężka do określenia - moja mała córa wraz z córami szwagra daja mu popalić - a to zabawki upadną a to coś przeciągają - pod tym względem wychodzi całkiem nieźle - po zmyciu wszelkie pociągnięcia zabawowe znikają. Jednak wślizg na kolanach córy szwagra która miała kapcie ze sprzączką zostawił ślad na ponad pół metra . plusem jest to, że widać jedynie pod słońce. Na deskach pewnie by było bardziej widoczne. Tutaj naturalne plamy powoduja zlewanie się wszelkich uszkodzeń - nawet szaleńcze ganianie kota staje się niewidoczne - moze przyzwyczajenie . Wszelkie zagniecena po meblach "wstają" po pewnym czasie. Reasumując - korek owszem ale nie koniecznie do pokoju dziennego..... choć pewnie bym i tak się skusił ponownie p.s do pielęgnacji kupiłem przeznaczony do korka płyn - idealnie schodzą "codzienne" rysy, nie pozostawia smug, myje mopem. Mam jeszcze drugi płym do konserwacji, ale jeszcze nie miałem okazji wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masta1 29.06.2007 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 A jak wygląda kwestia "długowieczności" korka? Czy to podłoga "na lata", czy raczej należy się raczej liczyć ze zrywaniem go i wymianą na nowy po np. 10 latach, przy średnio intensywnym korzystaniu (pokój dzienny). Bo jeśli chodzi o sypialnię to raczej chyba nie należy się obawiać korka? Nie brałem go pod uwagę ze względu na małą grubość paneli korkowych, i wizję wymiany podłogi po kilku latach użytkowania, choć bardzo mi się taka podłoga podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 29.06.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Ciężko powiedzieć czy to długowieczne ... można go "odświeżyć" jak każde drewno w przypadku paneli jest jeszcze lepiej bo mozna zdjąć- panele na klik a nie klejone. Warto by podpytac kogośu kogo jest dłużej - u mnie prawie rok intensywnego użytkowania ( w ciągu dnia dzieci najchętniej tam się bawią z kotem i ogólnie, wyjście na taras -ogród ) i poza "incydentem ze wslizgiem" nic nie widać. U szwagra parkiet dębowy - intensywność podobna - widać rysy ... No jest jeszcze jeden minus - nie można czyścić przy pomocy pary .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masta1 29.06.2007 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Chyba poobjeżdżamy dzisiaj jeszcze punkty w których oferuja podłogę korkową, i zobaczę co mają do zaoferowania. Wyniki podam wieczorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 30.06.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 My kupujemy plyty korkowe klejone i z tego co sie orientowalam, sa w eksploatacji lepsze od paneli korkowych. Ma to chyba cos wspolnego z tym ze na panelach jest tylko jakac cienka warstwa korka a plyta jes cala z korka. Dokladniej o tych roznicach napisze jak wroci maz i mnie "oswieci" Nasz korek bedzie w sumie mial trzy warstwy lakieru wiec mam nadzieje ze buciki ze sprzaczka mu nie straszne! Masta1 Korek, tak jak deski, mozesz bez najmniejszego problemu cyklinowac. Ja osobiscie znam ludzi ktorzy maja cale mieszkanie w korku i to juz ponad 20 lat, nic z nim nie robili i mimo to nie wyglada zle! Wiec przy dzisiejszych mozliwosciach-odpowiednia pielednacja, cyklinowanie co kilka lat uwazam ze moze byc uznany za bardzo trwala podloge. Szymeq A czy moglabym wiedziec jakiego to preparatu uzywasz do mycia? Zawsze to lepiej jak znajomy forumowicz poleci niz obcy sprzedawca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 30.06.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Jeśli chodzi o "długowieczność" korka, to z moich doświadczeń wynika, że po kilku latach należy go odświeżyć. Niestety, nie wiem, jak. Mieliśmy korek w łazience. Przez 7 lat. Przy zlewie był widoczny ślad. Ale łazienka mala i wiadomo, że w takiej ścieżki wydeptują sie szybciej. Dla ciekawych. W nowym domu też będzie korek w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 30.06.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Anisia3 Odswierzyc mozna przez cyklinowanie, a potem tylko nowy lakier i gotowe (jak do lazienki to podobno zalecaja o 1 warstwe lakieru wiecej). Bardzo sie ciesze ze napisalas, bo tez chce dac korek do lazienki ale nie znam nikogo kto ma takie rozwiazanie. Rozumiem ze jestes zadowolona!A moze jakas fotke wkleisz? Wracajac do plyt korkowych to maja one grubosc 4 mm, nie wiem jak to wyglada w przypadku paneli, no i panele sa chyba bardziej gluche. Jak stwierdzil malzonek "panel to jednak panel" ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 30.06.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 79mirka nie wkleję, bo mieszkanie sprzedaliśmy. Teraz koczujemy w wynajetym.Nie wiem czym się różni panel od niepanielu. U nas były takie płyty wielkości małej tablicy korkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 02.07.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 79mirka - płyn do mycia konserwacji kupowałem w "Domu Korkowym" - firmy Wicanders. Jeśłi chodzi o budowe panela to praktycznei cały jest z korka - ma jedynie warstwę nośną - ta co jest listwa na klik z HDF- z góry jest korek i 3 warstwy lakieru a od spodu jest zaimpregnowany korek podkładowy - Jestem wrażliwy na "głuchość" panela i tutaj taki efekt nie występuje. http://www.domkorkowy.com.pl/index.php?go2=wiccork&kl=tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 02.07.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Bardzo ladnie dziekuje za odpowiedzi! Ciesze sie Szymeq ze te panele tak dobrze sie sprawdzaja, ja w zasadzie nie wiem czy w eksploatacji jest jakas roznica miedzy panelem korkowym a plyta ale moj slubny uparl sie na plyte wiec nawet nie dyskutuje Za jakies dwa miesiace bede mogla powiedziec jak sie plyty korkowe sprawdzaja w uzytkowaniu, narazie to tylko teoria! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znafca 02.07.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 witam .... informacji nigdy za wiele My kupujemy plyty korkowe klejone i z tego co sie orientowalam, sa w eksploatacji lepsze od paneli korkowychtylko musisz mieć równiutkie podłoże , muszisz równo przykleić a jak kupisz surową wersję to muszisz dobrze polakierować i wtedy dopiero być może uznasz wyższość parkietu korkowego od paneli korkowych Korek, tak jak deski, mozesz bez najmniejszego problemu cyklinowactu się nie zgodzę jeśli po jakimś czasie użytkowania podłogi korkowej pojawią się ślady eksploatacji np przetarcia lakieru to: 1 jeżeli korek jest pokryty lakierem poliuretanowym to możemy papierem drobnoziarnistym zmatowić powierzchnię i nałożyć nową warstwę lakieru 2 jeżeli korek pokryty jest lakierem ceramicznym trzeba wezwać specjalna ekipę naprawczą .... ale korek z tym lakierem jest dopiero od 2 lat w sprzedaży a i na powłokę jest 15 lat gwarancji więc na razie nie ma się czym martwić dlaczego nie chciałem się zgodzić ? bo zarówno w panelach korkowych jak i parkiecie korkowym wzór czyli wizualna warstwa podłogi ma niecałe pół milimetra !!! a pod nią jest konglomerat korkowy więc nie można takiej podłogi porównywać do desek Ja osobiscie znam ludzi ktorzy maja cale mieszkanie w korku i to juz ponad 20 lat, nic z nim nie robili i mimo to nie wyglada zle! .... i tym pocieszającym cytatem podsumuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79mirka 02.07.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Ja na swoje usprawiedliweinie moge dodac tylko ze jestem absolutnym laikiem w temacie i dopiero od niedawno zainteresowalam sie tematem korka, bo chce polozyc go na caly parter domku; wiec jesli to co mowie czasem mija sie ze stanem faktycznym to z gory przepraszam fachowcow i znaFcow . Gdyby nie ograniczone mozliwosci finansowe pewnie zrobilabym deski, ale jak sie nie ma co sie lubi ... . A akurat wsrod bliskich znajomych mam kilka przykladow korka na podlodze i sa bardzo zadowoleni, wiec stwierdzilam ze to moze byc fajna alternatywa. Niestety, te wspomniane podlogi sa dosc mlode, maja zaledwie po kilka lat, wiec co to pisalam o odnawianiu to tylko zaslyszane gdzies w sklepie informacje. A co do tej podlogi, po 20 latach uzytkowania, to nie wyglada moze rewelacyjnie, ale przez ten czas NIC z nia nie robiono-myta tylko woda z plynem do naczyn, nie konserwowana, nie cyklinowana; biorac to pod uwage to naprawde wyglada dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 04.07.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 ja powiem tak -" Jak sie dba tak sie ma" 79mirka - chcesz dać korek na całości ?? A masz ogrzewanie podłogowe ?? Mi sprzedwaca tłumaczył, że niby spokojnie można. Jednak na zdrowy rozsądek drewno/korek nie jest materiałem dobrze przenoszącym ciepło, pokusił bym się nawet o stwierdzenie, że to izolator cieplny Dlatego też u siebie dałem tylko tam gdzie nie ma "rur w podłodze". I jeszcze czy będziesz dawać korek tez w ganku ?? Tutaj jednak bym zaufał "kamieniowi". Brudne buty, błoto, woda szybko zmienią jedgo ciepły widok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts