Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Heban domy z drewna

Recommended Posts

"25.06.2007 ruszam z budową !!!"

Jaki dom - murowany czy drewniany? Z kim budujesz?

Witam!

Dopiero zastanawiamy się nad wyborem firmy (Danmar lub Heban). Ale myslmy o drewnianym. Daj znać jak bedzie szła Ci budowa i którą firme wybrałeś.

• 3 years później...
  • 7 months później...
  • 5 months później...

Ogólnie projekt jest rewelacja. Dziwne może być tylko, że dom ma 1 wejście i albo masz taras od ulicy, albo masz wejście główne od tyłu domu - my mamy tą drugą wersje, czyli dom postawiony tyłem do drogi i dość blisko płotu.

W efekcie za domem mamy taras, wejście i nasz w-przyszłości-piękny-ogród :-) który wciąż jest górą piachu.

Dom jest wystarczającej wielkość, przy czym my mamy 2 pełne łazienki - zrobiliśmy sobie z tego niższego pomieszczenia na piętrze sypialnię i wydzieliliśmy tam niewielką łazienkę z umywalką, wanną i wc. Dla nas Idealny domek, większego bym nie chciał.

Jedyną wadą jest u nas brak piwnicy, bo nie mamy jeszcze garażu wolnostojącego i ciężko jest z łopatami i innym sprzętem.

Co do dewelopera, to ogólnie można się dogadać, ale w niektórych tematach są strasznie niesłowni. 4 miesiące temu obiecali, że utwardzą drogę w ciągu 2 tygodni :-) co oznacza, że po ostatnich deszczach co rano miałem loterię - dotrę do pracy lub nie dotrę...

...ale sporo poprawek zrobili od ręki, także jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy :-)

Edytowane przez Njord

Witaj :)

dotarlem na to forum oczywiscie przez google, researchujac sobie Heban. I oczywiscie mam pytanko... Wlasnie kupuje dom od nich, i chcialem Cie spytac, czy naprawde te domy sa takie energooszczedne? Oczywiscie widzialem sciane i jej przekroj, ale wiesz, ja pracowalem ponad 4 lata w US przy budowie tego typu domow. Oczywiscie tam ocieplenie scian zewnetrznych jest 15sto centymetrowe i tyle, tu wyglada to nieco inaczej. Chce tez spytac o ogolne wrazenia podczas uzytkowania domu na temat solidnosci wykonania, akustyki domu, ewentualnych problemow, a jesli tak, to z czym :) jesli wolisz na priv, to moj mail: [email protected], gg: 3420546. Pozdrawiam :)

• 6 months później...

Tak, te domy są naprawdę Ciepłe.

My ogrzewamy nasz domek prądem. mamy grzejniki elektryczne i podłogówkę.

Generalnie, gdyby nie to, że nam troszkę ciepło ucieka na piętrze, przez jedno małe niedopatrzenie (deweloper naprawi to w tym sezonie) to rachunki były by śmiesznie niskie.

przez 4h nie miałem ogrzewania podczas awarii sieci elektrycznej i nie odpaliłem jeszcze kozy, a temperatura spadła w domu o 1* przy -23*C na zewnątrz.

Gdybym jeszcze wstawił 4-szybowe okna i lepsze drzwi wejściowe mógłbym w ogóle nie kłopotać sie zimą.

My jesteśmy bardzo zadowoleni.