Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja kanałów wentylacyjnych od rekuperatora

Recommended Posts

Chciałbym zasięgnąć Państwa opinii na temat izolacji kanałów wentylacyjnych.

Kanały od rekuperatora mam rozprowadzone po poddaszu nieużytkowym. Są to rury aluminiowe (chyba nazywa się to spiro) z około 2 cm izolacją z wełny mineralnej.

Nieużytkowej części poddasz nie chcę ocieplać. Wykonawca nie daje mi gwarancji wydajnego działania odzysku ciepła w przypadku gdy poddasze na którym są kanały nie będzie ocieplone, a kanały będą izolowane tylko 2 cm wełny.

1. Jak gruba powinna być w takim przypadku izolacja? Na stronie rekuperatory.pl przeczytałem, że 15 cm. A tak grubej wełny nawet nie produkują (chodzi o wełnę do ocieplania kanałów z folią aluminiową z jednej strony).

2. Jak wykonać taką izolację, aby zabezpieczyć wełnę przed pyleniem?

Stropy zwykle są ocieplane. Połóż te rury na ociepleniu i odżałuj wełny na "dywanik" do ich okrycia z wierzchu.

Zazwyczaj wełna "50" zawinięta na rurze spiro i dociśnięta folią stretch rozwiązuje problem.

Adam M.

Proponował bym owinać wełną luźną 20cm do okoła,delikatnie nie ściskając za bardzo i następnie aby się tzrymało folią typu stretch lub inna folią i delikatnie sznurkiem.

Prowadzenie rur w dociepleniu stropu to nie jest najlepsze rozwiązanie.

jakby nie było mostki temiczne powstają. Nawiew, wywiew powiedzmy że ma około 16-22 stopni, ale czerpnia, znacznie poniżej zera, wyrzutania zalezy od sprawności wymiennika,ale też może byc poniżej zera w przypadku wymiennika sprawniejszego.

W ociepleniu stropu się nie raczej da. Rury wentylacyjne idą prostopadle do krokwi. Dlatego gdyby chcieć położyć rury w ociepleniu stropu będą przeszkadzać jętki (czy tam kleszcze). Pozostaje więc owinięcie watą i zabezpieczenie jej jakąś folią, być może stretch.

Rury na poddaszu będą tylko do nawiewu i wyciągu. Czerpnia, wyrzutnia, rekuperator będą na parterze.