JoShi 13.08.2007 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 A jak i w czym zrobić stronę? Jak znasz html to możesz nawet w windowsowym notatniku ja napisać. Oczywiście można użyć worda, ale wyjdzie gniot nie mający nic wspólnego ze standardami www. Sprawdź, może pajączek ciągle jeszcze jest darmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 17.10.2007 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 ojej, trochę czasu minęło, a ja po wywołaniu tematu nieładnie zamilkłam..Ale powód był - przeczytałam książkę jak stworzyć stronę www.I teraz już wiem, już mam zrobioną - i mam ją u siebie na kompie.Ale tu zaczęły się schody, bo nie wiem co dalej, jak ją umieścić w sieci. Coś mi sie o uszy obiło, ze muszę wykupić domenę (bardzo bym chciała mieć taki adres .pl, i już prawie opłaciłam coś koło 100pln rocznie chyba na wp, a mnie przerzuciło do jakiejś strony po angielsku, coś tam hosting i że muszę za to zapłacić następne coś ok. 500pln.I ja juz nie wiem ile to mnie będzie w sumie kosztowało (rocznie, jednorazowo?) i w ogóle za co ja mam płacić i komu (a może można to mieć za darmo ?) i jak to wszystko (to zainstalowanie tej strony) technicznie mam zrobić. Czy ktoś mógłby w punktach po kolei wyłożyć co mam z tymi moimi plikami zrobić...Ja wiem - pełna kompromitacja, ale siostrzeniec zażądał ode mnie kasy za pomoc i stwierdziłam, ze nie poddam sie tak łatwo i jeszcze mu pokarzę....HEEELP!K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.10.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Jeśli masz internet, to może masz neostradę i wtedy możesz to mieć za darmo ale adres nie będzie piękny. Za co płacić? 1. Za dwie rzeczy. Za przydzielenie adresu (opłata co pół roku) dla NASK, instytucji, która kontroluje przydział domen. 2. Za miejsce na dysku jakiegoś serwera na którym można trzymać pliki strony www (opłata najczęściej raz w roku) dla dowolnie wybranej firmy prowadzącej hosting. Tak naprawdę opłatę za adres czyli domenę można uiścić za pośrednictwem firmy hostingowej w której się ma wykupione miejsce na serwerze. Ja korzystam z dwóch firm: http://www.nazwa.pl (bardzo dobra obsługa ale niezbyt tania), http://www.ibc.pl (tańsza, ale obsługa gorsza). Żadnej nie reklamuję tylko podaję jako przykłady. Na tych stronach można również sprawdzić, czy wybrany adres czyli domena jest wolny i zarejestrować go a potem opłacić pierwszy okres. Jeśli masz neostradę, to szczegółową informację możesz znaleźć na stronie http://www.neostrada.pl po zalogowaniu się swoim ID. Jak umieścić stronę w sieci? Jak masz juz domenę i wykupione miejsce na dysku to wystarczy skorzystać z ftp. Firma hostingowa, która to miejsce na dysku Ci sprzeda musi podać Ci parametry do logowania przez ftp i wtedy możesz sobie skopiować pliki strony na udostępniony serwer. Oni skonfigurują to odpowiednio tak, aby po wywołaniu Twojej domeny te właśnie pliki się uruchomiły. I tak to wygląda w dużym uproszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 18.10.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 A czy nie lepiej założyć bloga? Blog to niekoniecznie blogasek jak na onecie piszą nastolatki, może być to porządny blog tematyczny z artykułami na przykład o budownictwie. I na można też na blogu zarobić. Strona moja. Domena kosztuje faktycznie grosze w promocji, ale za przedłużenie nie więcej jak 120-150 PLN rocznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jose33 06.11.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Zaletą strony w formie blogu jest to że można ją stworzyć i utrzymywać za darmo.Ostatnio http://www.blogger.com zaczął działać także w języku polskim,można tam zmontować całkiem przyjemną stronę także zainteresowanych tam własnie odsyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts