Sasha 26.06.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Czy myślisz, że ja płaciłbym ten podatek? Jestem pewien, że nie. Wyprowadziłbym się z Polski na Cypr i tam zaczął płacić podatki. Proste i skuteczne. No to w czym problem ? Są państwa, gdzie podatki są jeszcze niższe niż na Cyprze. Tyle, że pewnie sprzedając cały swój majątek w Polsce miałbyś problem, aby tam urządzić się w podobnym standardzie. Ale tam nie prawie cały rok jest ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 26.06.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 No z tym nie zamierzam dyskutować bo co racja to racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 26.06.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 " Ekstrapodatek dla najbogatszych, o którym mówi premier Jarosław Kaczyński, to podatek katastralny" Ja bym na razie się nie ekscytował, bo niewiele wiemy o tym podatku. Po pierwsze, czy jest on płacony jednorazowo, czy każdego roku? Jeśli to drugie, to raczej nie może być to 1-2 proc. jak pisze się dziś w mediach - posiadanie byle mieszkania w mieście spowodowałoby konieczność opłat, których większość ludzi nie byłaby w stanie znieść. Po trzecie, czy dotyczy całej wartości nieruchomości, czy wartości powyżej określonego progu (jak to było np. w przypadku podatku od spadku i darowizn). Pytań jest jeszcze więcej i dopóki nie będzie szczegółów (a obawiam się, że prędzej czy później podatku tego nie unikniemy), to nie ma co panikować... Idea była taka- katastralny ma zastąpić podatek od nieruchomości, a ten płacony jest co roku i od całej wartości a nie powyżej. Fakt, nie da się szybko takiego podatku wprowadzić. Najpierw musi by kataster- czyli ewidencja nieruchomości (a przy bałaganie w księgach wieczystych to wszystkiego najlepszego), wycena nieruchomości. To trochę potrwa. Chyba, że powstanie kolejny bubel legislacyjny. Byle jak, byłe szybko. A takiej pewności nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 26.06.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Chyba, że powstanie kolejny bubel legislacyjny. Byle jak, byłe szybko. A takiej pewności nie ma. wg mnie tak się właśnie stanie - czyli tradycyjnie po polsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 26.06.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Ludzie bogaci podatków nie placą. Podobno tylko ok. 300.000 podatników płaci 40% podatek od dochodów, co by znaczyło, że są to najbogatsi ludzie w Polsce, co jest oczywistą nieprawdą i wiem co piszę. Paradoksalnie w Polsce podatek dochodowy płacą uczciwie emeryci i pracownicy budżetówki. Może i pracownicy dużych firm prywatnych. Tak samo będzie i z nowym podatkiem. Ludzie naprawdę bogaci poradzą sobie i z tym podatkiem. Zgadzam się z Markiem takie podatki zawsze biją w najbiedniejszych, bogaci coś tam płacą ale mają na to swoje sposoby inne , takie podatki tylko pogłębiają przepaśc między społeczeństwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 26.06.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Jeszcze o sprawiedliwości .... Najsprawiedliwszy podatek to podatek "od głowy" .... np. 200 PLN /mies/os. i nie ma zmiłuj się !!! (wiem, zaraz zostanę obrzucany kamieniami). Czy idąc do sklepu płacimy za dany towar zależnie od tego ile zarabiamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysieK 27.06.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Ten podatek może urealnić prowadzenie biznesu. Obecnie jest tak, że cegielnia od wiaty, pod którą suszy cegły, płaci taki sam podatek co właściciel hotelu w centrum (taka sama stawka za m2). Porównajcie stawki podatku od mieszkania i garażu, nic nie stoi na przeszkodzie władzy, aby je zrównać. Oczywiście w górę. "Nie ma takiej niegodziwości, której nie dopuściłaby się władza, jeżeli zabraknie jej pieniędzy." Niestety rządzą socjaliści (obojętnie jakby się sami nazwali) i będą wyższe podatki. Rysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 27.06.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 nie wprowadza tego podatku - nikt ani zadna partia lba pod topor nie podlozy i petli na szubienicy sobie nie zalozy - tak samo jak nie rusza KRUS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2007 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 21.12.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 M@riusz_Radom ty masz chyba jakiś kompleks z powodu twojego 100m2 domu zwanego przez Ciebie KURNIKIEM i chciałbyś aby wszyscy którzy się budują decydowali się na MAX taki jak Ty. Wywnioskowałem to z głoszonych przez Ciebie postulatów: - ten kto ma duży dom to jest bogaty i może, a nawet powinien płacić duży podatek, tu cytuje: "a ja mam malutki domek więc będę płacił mało" (tu z zaznaczeniem że oczywiście stać mnie na dwa razy większy ale z powodu owego podatku mam tylko 100m2) - twój cytat" taki podatek to najsprawiedliwsza rzecz o jakiej słyszałem" Ja uważam to za BZDURY, dlaczego: - 90% osób buduje dom na max. swoje możliwości, zarówno kredytowe jak i dochodowe - podatek taki jeśli już byłby wprowadzony, to będzie on naliczany od wartości nieobciążonej tzn.: wartość nieruchomości - kredtyty na jakie jest obciążona nieruchomość - oczywiście będzie można korzystać z ulg dotyczących tego podatku bo inaczej mógłby załamać bardzo łatwo gospodarkę I reasumując to właśnie ty możesz płacić najwięcej za swój 100m2 domek czego Ci życzę. (dlaczego: brak kredytu, duże zdolności podatkowe, małe koszty utrzymania domu, itp. czynniki) taki kij w mrowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coci 22.12.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Ktos to juz tutaj pisal:zastanow sie na kogo glosujesz=jakie podatki przyjdzie ci zaplacic po przejeciu steru przez owa partie=ile pieniedzy wyciagna/ukradna ci z portfela.Zasada jest dosc prosta: wiecej socjalizmu=wiecej podatkow/zlodziejstwa(z czegos trzeba utrzymywac leni,malkontentow i pijakow).Bajka o mrowce i koniku polnym to nie bajka tylko zycie...niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts