bartekz 06.07.2003 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Witam wszystkich Czy ktoś myślał jak ominąć czekający nas 22% VAT na materiały budowlane? Ja sobie wymyśliłem że założę swoją firmę, zbuduję dom kupując materiłały budowlane z VAT-em 22% a później jako firma sprzedam samemu sobie jako osobie prywatnej dom z 7% Vat. Czy myślicie że taki numer przejdzie? Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 07.07.2003 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Hm, pomysł niegłupi, jak przejdzie, to idę w twoje ślady. Pozdrawiamkrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.07.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Witam wszystkich Czy ktoś myślał jak ominąć czekający nas 22% VAT na materiały budowlane? Ja sobie wymyśliłem że założę swoją firmę, zbuduję dom kupując materiłały budowlane z VAT-em 22% a później jako firma sprzedam samemu sobie jako osobie prywatnej dom z 7% Vat. Czy myślicie że taki numer przejdzie? Pozdro! Pamiętaj tylko o jednym. Jeżeli raz zaczniesz płacić podatek VAT (a jeśli sobie sprzedasz z VAT-em 7% to musisz go zapłacić), to będziesz go płacił do końca życia - nie możesz prowadzić żadnej działalności gospodarczej bez płacenia VAT (nie w każdej sytuacji jest to korzystne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 07.07.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Przemyśl to jeszcze sobie; oprócz VAT-u weź pod uwagę:- musisz zatrudnić jakiś pracowników do budowy domu bo sam nie dasz rady a więc ty jako firma zatrudnisz pracowników - ZUS i pdof (ewentualnie podwykonawcy wtedy to by odpadało - ale powinni byc to vatowcy- ty płacisz pdof od swoich przychodów (więc będzie wyższy ale też mozliwa strata - zwiększą ci sie koszty)- ceny twoich usług które swiadczysz jako firma nie moga być niższe niz przeciętne ceny stosowane w twojej miejscowości- chyba nie można zastosować w takim przypadku klauzuli obejścia prawa podatkowego (art. 24 Ordynacji podatkowej)- koszty rejestracji , księgowości etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.07.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 No i jeszcze obligatoryne odprowadzenie składki na ubezpieczenie zdrowotne właściciela firmy (w przyszłum roku 8,25% od dochodu) kwota minimalna na dzień dzisiejszy 135,17 zł miesięcznie. A jeśli nie jesteś nigdzie indziej zatrudniony to także :261,02 zł (tj. 19,52%) na ubezpieczenie emerytalne 173,84 zł (tj. 13%) na ubezpieczenia rentowe 32,76 zł (tj. 2,45%) na ubezpieczenie chorobowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankats 07.07.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Z tymi kosztami to nie przesadzajmy. Jeśli sam poprowadzisz sobie książkę i nie będziesz cząsto zmieniał danych (każda zmiana, np. adres = 50 zł). Tylko Zus dodatkowy, z którego nic nie masz (zdrowotne, ale nie dają w zamian nawet dodatkowej plomby), a który odpisujesz od podatku doch. (prawie cały).A co do Vatu przez całe życie, to w zeszłym roku bardzo obniżyli kwotę od której obowiązkowo stajesz się vatowcem. Przy nawet niskich dochodach z działalności od razu w nią wpadasz. I na plus, że np. Vat z rachunków za komórkę odpisujesz. Zerknij na rubrykę "netto" - tyle będą Cię kosztować rzeczy, które uda Ci się wrzucić w koszty działalności.Na minus, że to upierdliwe. Co miesiąc papierki...Mam działalność, bo mi się opłaca, ale naprawdę tego nie lubię.Ale sprzedaż mat. budowlanych sobie na pewno nie przejdzie, bo działalność by była na Twoje nazwisko (osoba fizyczna). Ale już komuś z rodziny możesz na pewno! Znajomy po założeniu firmy kupił (w celu generacji kosztów) od narzeczonej wszystkie swoje aparaty fot. i komputer! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts