Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba oszaleję....

Xena z Xsary

Recommended Posts

A ja już nie mam nawet siły żeby szaleć :cry:

Właśnie wykiwał nas drugi wykonawca od ociepleń poddasza i założenia płyt KG. Nazywa się Antoni WójciK i działa na terenie gminy Babice Stare (przede wszystkim) Czekaliśmy na niego 3 m-ce. Tydzień temu zadzwoniłam do niego, żeby uściślic termin rozpoczęcia prac, sympatycznie sobie pogadaliśmy, i miał na drugi dzień oddzwonić, kiedy przyjdą. I od tej pory ślad po nim zaginął. Nie odbiera telefonów, nie dzwoni.

Nie mamy wykonawcy, jest środek sezonu, pozostałe prace też musza być przesunięte, tylko do kiedy? Aż znajdę następnego wykonawcę, a na pewno nie będzie to wcześniej niż jesienią.

Tragedia :cry:

Myślę, że teraz wykonawcy powinni płacić zadatek, że przyjdą w terminie, tylko kto ich do tego zmusi :cry:

pozdrawiam

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na parterze w warstwie wylewki lub pozimie 0

na pietrze - w podlodze lub pod stropem

kanalize zrobilam wlasnymi ręcyma

no wlasnie woda tez nie powinna byc cholerka trudna - gorzej lutowanie miedzi na co

hydraulicy widze bardzo lubia AluPex, nie chca robic w miedzi

a co jest lepsze dla uzytkownika?

Ja całość robiłem własnymi ręcyma (H2O, CO, kanaliza ;-)). Wodę mam w rurach zgrzewanych (chyba PP) i robi się to całkiem zgrabnie. Niestety jest to deczko bardziej skomplikowane od składania rur kanalizacyjnych. Nie widziałem inst wodnej w PEX-ach ale nie jestem fachowcem. Z miedzi - raczej przerost formy nad treścią.

Szkoda że to tak daleko ode mnie bo może wspólnie w kilka dni dalibyśmy radę. Może jakiś inny forumowicz się nad Tobą zlituje?

• 2 weeks później...
A ja już nie mam nawet siły żeby szaleć :cry:

Właśnie wykiwał nas drugi wykonawca od ociepleń poddasza i założenia płyt KG. Nazywa się Antoni WójciK i działa na terenie gminy Babice Stare (przede wszystkim) Czekaliśmy na niego 3 m-ce. Tydzień temu zadzwoniłam do niego, żeby uściślic termin rozpoczęcia prac, sympatycznie sobie pogadaliśmy, i miał na drugi dzień oddzwonić, kiedy przyjdą. I od tej pory ślad po nim zaginął. Nie odbiera telefonów, nie dzwoni.

Nie mamy wykonawcy, jest środek sezonu, pozostałe prace też musza być przesunięte, tylko do kiedy? Aż znajdę następnego wykonawcę, a na pewno nie będzie to wcześniej niż jesienią.

Tragedia :cry:

Myślę, że teraz wykonawcy powinni płacić zadatek, że przyjdą w terminie, tylko kto ich do tego zmusi :cry:

pozdrawiam

pierwsze karton gipsy robiłem sam (nawet nie wiedziałem wtedy, że zwykły śmiertelnik może kogoś wynająć oprócz taksówkarza!!!)

pardon, nie robiłem sam, była ze mną żona i dziadek z babcią pod siedemdziesiatkę. Gipsy wiszą do dziś. Naprawdę spróbować warto dla samej radochy, gdzieś w ostatnim pokoju. Najpierw pójść do sąsiada albo znajomego albo zaprosić, żeby pokazał i naprawdę nie sztuka.

Np. moja żona stała ze mną i słuchała jak tłumaczy w hydraulicznym instalację wody. I co? Pogoniła mnie od tej pracy, żem niby niedokładny i tylko podawałem materiał. Następnym ciosem poszła terakota. I to wszystko słaba kobieta, a co dopiero gdy ludzi kupa.

Pomimo, że teraz mógłbym wynając ludzi, to myślę, że z wiekszości zrezygnuję. Nikt tak nie sp...przy roboty jak ja sam. Możesz spytać mojej żony.

I pamiętaj, każdy może dziś założyć firmę i doprowadzić kupę ludzi do rozpaczy.

uff. nie musieliście tego czytać. tak chciałem właściwie to z siebie wyrzucić.

tylko tyle, ze jest w esyfloresy co 45cm....

Znaczy rozstaw 45 cm? Trochę "niegęsto". Masz tam jeszcze jakiś grzejnik :wink: ? Ale tak na poważnie: zagęszczanie rurek wcale nie musi dać pozytywnego efektu. Jeżeli wężownica jest zbyt długa to stawia duży opór i żeby zmusić wodę do płynięcia nią trzeba przydławiać inne obwody.

Jak ma się Twoja Xsara? Moja po 107 kkm zaczyna się domagać doinwestowania. Cuś mi piszczy z okolic sprzęgła.

helo piejar

no tak jakby mam i to dwa całe szczescie tu sie wykazałam przytomnoscia umysłu i kazdy ma po 2.5kw takze ta podlogowka to taki wieesz

foch bardziej niz podlogowka...

sprzegielko? ja wymienilam po 136000 bo ewidentnie juz sie nie dalo jezdzic

natomiast przy 120000 chyba rozrzadzik co?

poza tym ja swoja xsare uwielbiam

Jak nie zalane to może powinien poprzekładać. Będziesz miała z jednej strony gorącą podłogę, a z drugiej zimną. W M. było że zaczynamy układać dookoła od zewnątrz i chyba ma to taki sens, żeby najcieplejsza część rurki była przy ścianach, a najniższa temperatura wody na środku pomieszczenia.

Ale to tylko tak se klikam. Byś musiała znaleźć właściwy wątek.