Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator-wentylacja mechaniczna

Artur Kot.

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie budowy domu tzn fundamentow :) .

Czy moglby sie ktos podzielic ze mna swoimi doswiadczeniami z mechaniczna wentylacja.

Interesuje mnie, czy zmiany wentylacji w projekcie musza byc zatwierdzone przez Nadzor Budownictwa. Czy tez moze to zrobic projektant we wlasnym zakresie i nie wymagane sa inne pozwolenia lub zatwierdzenia.

Proslibym zebyscie sie ze mna podzielili opina na temat takiej wenylacji, bo

w reklamach wszystko fajnie wyglada. Mam obawy, ze szczegolnie w nocy bedzie slychac szum powietrza. Jak macie namiary na dobrych fachowcow z okolicy Szczecina.

Jak ktos jest ze Szczecina, to chetnie bym obejrzal jak to wyglada fizycznie.

Pozdrawiam

Moj adres: [email protected]

Witam.

Czy moglby sie ktos podzielic ze mna swoimi doswiadczeniami z mechaniczna wentylacja.

Interesuje mnie, czy zmiany wentylacji w projekcie musza byc zatwierdzone przez Nadzor Budownictwa. Czy tez moze to zrobic projektant we wlasnym zakresie i nie wymagane sa inne pozwolenia lub zatwierdzenia.

w reklamach wszystko fajnie wyglada. Mam obawy, ze szczegolnie w nocy bedzie slychac szum powietrza. Jak macie namiary na dobrych fachowcow z okolicy Szczecina.

Pozdrawiam

witaj, też jestem tu nowy. i ten temat próbowałem zgłębić. od razu ostrzegam zaczytasz się na śmierć.

proponuję temat "rekuperator tymi ręcami robiony" i kilka innych.

na pewno znajdziesz wykonane modele, poszperaj tylko po lokalnych firmach dystrybutorach. Koło Warszawy np. zbudowali domy modelowe i tam toto widziałem. Z oglądu: wielkie, imponująca machina z rurami jak w Petrochemii i hałasuje nie mocniej od wentylatora w mojej kuchni.

moje wnioski z kilku nocy czytania FORUM:

zalety:

- odzyskuje dużo ciepła,

- filtruje

- wietrzy a nie ziębi

wady:

- drogie (chociaż to dla niektórych zaleta bo można się pochwalić)

- wymaga mnóstwa obsługi, szczególnie wymiany filtrów

- nie rozwiązany problem tzw. "starej klimatyzacji" czyli w rurach tworzy się nowe życie,

Wniosek, jak będę miał kasę zrobię na pewno, ale takie, w którym będę mógł co jakiś czas wymienić 100% rur i wyczyścić w 100% urządzenia.

wady:

- nie rozwiązany problem tzw. "starej klimatyzacji" czyli w rurach tworzy się nowe życie,

Wniosek, jak będę miał kasę zrobię na pewno, ale takie, w którym będę mógł co jakiś czas wymienić 100% rur i wyczyścić w 100% urządzenia.

A gdzie takie mądrości przeczytałeś? Co poza wymianą filtrów trzeba robić? I kto stwierdził jakiś "nowe życie" w rurach i skąd niby miałby się tam wziąć?

Po pozwoleniu na budowe też możesz dołożyć w Starostwie projekt zmian w wentylacji tylko podejmij decyzje czy tak czy nie bo szkoda jest budować kominy a potem je zaślepiać i zakładać wentylacje mechaniczną

Mój dom ze względu na przewody wentylacyjne musiał zostać podniesiony o 30 cm (tylko parter zamiast 2.60 będzie 2.90 żeby schować pod podwieszanym sufitem) na papierze było łatwo gorzej w fazie budowy nanosić takie zmiany

Mój dom ze względu na przewody wentylacyjne musiał zostać podniesiony o 30 cm (tylko parter zamiast 2.60 będzie 2.90 żeby schować pod podwieszanym sufitem) na papierze było łatwo gorzej w fazie budowy nanosić takie zmiany

Dobry pomysł :).

wady:

A gdzie takie mądrości przeczytałeś? Co poza wymianą filtrów trzeba robić? I kto stwierdził jakiś "nowe życie" w rurach i skąd niby miałby się tam wziąć?

zasadniczo to ja jestem entuzjastą, tylko nie będzie mnie stać.

a mądrości to są mądrości ludowe zawarte przede wszystkim w wątku "rekuperator tymi ręcami zrobiony" przeczytałem to w całości bo ciekawe.

obsługa mam na myśli samoobsługę to rzeczywiście głównie filtr (przyznasz, że to kawał roboty) poza tym pilnowanie reszta aparatury też wymaga wglądu.

ważniejszy problem to mikroby i owadziarnia, która żyje w tym urządzeniu i nie ma tego jak usunąć bo żyje zamknięta i żywi się kurzem.

myślałem, żeby ten element (rury) zrobić wymienny - łatwy dostęp, zaglądam jak wyglądają w środku, i decyzja wywalać stare wstawiać nowe.

Hehehe...

Zadnych robale etc. tam nie bedzie. Zbyt duzo i ciaglego powietrza jest wentylowane zeby cokolwiek tam zylo, poza tym sa to rury z jakas tam ochrana (czyms imregnowane od srodka,tak jak do centralnego odkurzacza). Nic nie ma prawa sie dziac. Zadnej dodatkowej obslugi nie potrzebujesz,no chyba ze kupujesz urzadzenie jakies badziewne, filtry wymienic raz na 6 m-cy to nie jest wielka robota. Filtry chronia tez przed owadami, spoko bedzie. Jedynie to cena moze byc nieciekawa i to wszystko. Pamietaj ze kominy wentylacji grawitacyjnej trzba czyscic i kontrolowac,potrzebny kominiarz a tutaj wystarczy raz na jakis czas po prostu oglad i wsio. Dostep jest duzo lepszy niz do komina,centrala powinna byc w miejscu dostepnym.

Pzdr.

Witam.

Pozdrawiam

Witaj, u nas w domu may już rozprowadzone kanały-zobacz w dzienniku.

Nie wymaga to pozwolenia ,na etapie budowy stanu surowego zlikwidowaliśmy jeden komin(z wentylacja grawitacyjną) został komin do kominka oraz do pieca CO.Centrala ma sie znajdować na poddaszu nieuzytkowym-firma twierdzi,że nie będzie szumu.

Całość na nasz dom dom ma kosztować coś ok.11,4 tyś.Rozłożone jest to na 2 etapy płatności-1-rozprowadzenie kanałów 2- już przed zamieszkaniem po zainstalowaniu centrali.

Kanały rozprowadzane były przed tynkami,zajęło to jeden dzień.W stropach robione były przewierty.

Zdecydowaliśmy się na rekuperację licząc na odzysk ciepła ale też dla lepszego komfortu życia,lepszej wentylacji domu.Mamy nadzieję,że się sprawdzi.

Pozdrawiam Bogusia

a mądrości to są mądrości ludowe zawarte przede wszystkim w wątku "rekuperator tymi ręcami zrobiony" przeczytałem to w całości bo ciekawe.

obsługa mam na myśli samoobsługę to rzeczywiście głównie filtr (przyznasz, że to kawał roboty) poza tym pilnowanie reszta aparatury też wymaga wglądu.

ważniejszy problem to mikroby i owadziarnia, która żyje w tym urządzeniu i nie ma tego jak usunąć bo żyje zamknięta i żywi się kurzem.

W tym wątku znalazleś coś o mikrobach i owadziarni?!?!? Jezu...

OWADZIARNI?!?!?!?! :o :o :o

W tym wątku znalazleś coś o mikrobach i owadziarni?!?!? Jezu...

OWADZIARNI?!?!?!?! :o :o :o

generalnie jestem za, powala mnie przede wszystkim cena kilkunastu tysięcy zet. a co do reszty, to może poczytam jeszcze... tematem pokrewnym jest DGP, który mimo pewnych niedogodności będziemy instalować.

p.s. odezwę się na większym wątku o rekuperatorach jak już trochę więcej będę wiedział.

Centrala ma sie znajdować na poddaszu nieuzytkowym
Czy to poddasze będzie ocieplone? Jeśli tak, to w jaki sposób?

Jak ruru przebiegają, czy też na poddaszu?

W jaki sposób będzie ocieplona centrala? Ile będzie grubości ocieplenia na centrali i jak się to ma do odzysku ciepła lub jej utratu w siarczystą zimę?

Poważnie pytam.

.

Widzę że lubisz pisać i odpowidać sobie na pytania.Napisałem że jest to adekwatne do klimatyzatora ale znacznie droższe.

Popieram. Trzeba liczyć, liczyć... i kierować się rozsądkiem i przede wszystkim wielkością budżetu. Szukałem jakiegoś obejścia kosztów dla rekuperacji, nawet trafiłem na stronę, gdzie ktoś robi rekuperatory z materiału coś w rodzaju worków od odkurzacza. Ale to też kilka tysięcy. I mnóstwo obsługi. Odpuszczam. Zaczekajmy jak stanieją tak samo jak każda nowinka.

Ale to też kilka tysięcy.

Prawda.

I mnóstwo obsługi.

Fałsz.

No dobra, wygrałeś. Ale w takim razie daj mi namiar na taki maleńki tani minirekuperatorek, który zainstaluję sobie w łazience, który mi udowodni, że muszę kupić całą tą machinę, którą widziałem namacalnie w "moim przyszłym" domu w wiosce budowlanej w Urzucie

:D

E tam, wygrałem. Wygrali Ci, którzy uzyskali wiarygodne informacje i podejmą decyzję na podstawie faktów, a nie mitów.

Nic Ci nie udowodni, że "musisz" mieć taką machinę. Bo nie musisz. Możesz chcieć (ja chce), a możesz nie chcieć. Jak z większością rzeczy na tym świecie bywa są za, są i przeciw. Kwestia tego, co dla Ciebie ważne.

A takie minirekuperatorki istnieją - rekuperują z jednego pomieszczenia tylko. Nie pamiętam już jak się to nazywa, ale kiedys znalazłem podczas wędrówek po necie.