Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obornik

Recommended Posts

Mam śmiedzący problem. Sąsiad, który hoduje kozy postanowił kilka dni temu usypać pryzmę z obornika kilka metrów od płotu. Teraz siedząc na tarasie mam widok na pryzmę g... i okropny zapach. Czy sąsiad może tak po prostu pod płotem zbierać obornik? Dodam, że ma bardzo dużą działkę, na której nawet uprawia żyto, duża częśc jest odłogiem itd i wg mnie ma sporo miejsca gdzie indziej na ten obornik.

Pozdrawiam

Obornik

W środkowo europejskich warunkach klimatyczno - glebowych nawozy organiczne były przez długie lata podstawowym źródłem składników pokarmowych dla roślin. Obecnie w miarę uzyskiwania coraz większych plonów roślin uprawnych, wyłączne stosowanie nawozów organicznych nie zapewni odpowiedniej masy składników pokarmowych potrzebnych roślinom.

Działalność rolnicza, a zwłaszcza produkcji zwierzęcej musi spełniać coraz to surowsze wymagania ochrony środowiska. Pod szczególnym dozorem prawnym jest sposób gromadzenia i przechowywania obornika oraz płynnych odchodów zwierzęcych. Składowanie obornika bezpośrednio na ziemi powoduje przedostanie się wraz z wodą gnojową szkodliwych substancji do wód gruntowych , co zagraża środowisku. Zgodnie z artykułem 18.Dz. U. Nr 89 z dnia 24.10.2000 r. nawozy naturalne w postaci stałej powinny byś przechowywane w pomieszczeniach inwentarskich lub na nieprzepuszczalnych płytach, zabezpieczonych przed przenikaniem wycieku do gruntu oraz posiadających instalację odprowadzającą wyciek do szczelnych zbiorników. W myśl prawa budowlanego pozwolenia na budowę nie wymaga płyta do składowania obornika.

Lokalizację płyty obornikowej precyzuje paragraf 10 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki.

Wymaga się aby płyty do składowania obornika były oddalone od innych budynków co najmniej:

* od osi studni 15m.

* od granicy działki 4m.

* od otworów okiennych i drzwiowych, pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi na działce sąsiedniej 30m.

* od budynków przetwórstwa rolno-spożywczego i magazynów środków spożywczych 50m.

* od budynków magazynowych pasz i ziarna 10m.

http:// http://www.powiat.mielec.pl/zsrcku/ochrona/obornik.htm

* od silosów na zboże i pasze 5m.

* od silosów na kiszonki 10m.