natalie05 25.06.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Mam śmiedzący problem. Sąsiad, który hoduje kozy postanowił kilka dni temu usypać pryzmę z obornika kilka metrów od płotu. Teraz siedząc na tarasie mam widok na pryzmę g... i okropny zapach. Czy sąsiad może tak po prostu pod płotem zbierać obornik? Dodam, że ma bardzo dużą działkę, na której nawet uprawia żyto, duża częśc jest odłogiem itd i wg mnie ma sporo miejsca gdzie indziej na ten obornik.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.06.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Obornik W środkowo europejskich warunkach klimatyczno - glebowych nawozy organiczne były przez długie lata podstawowym źródłem składników pokarmowych dla roślin. Obecnie w miarę uzyskiwania coraz większych plonów roślin uprawnych, wyłączne stosowanie nawozów organicznych nie zapewni odpowiedniej masy składników pokarmowych potrzebnych roślinom.Działalność rolnicza, a zwłaszcza produkcji zwierzęcej musi spełniać coraz to surowsze wymagania ochrony środowiska. Pod szczególnym dozorem prawnym jest sposób gromadzenia i przechowywania obornika oraz płynnych odchodów zwierzęcych. Składowanie obornika bezpośrednio na ziemi powoduje przedostanie się wraz z wodą gnojową szkodliwych substancji do wód gruntowych , co zagraża środowisku. Zgodnie z artykułem 18.Dz. U. Nr 89 z dnia 24.10.2000 r. nawozy naturalne w postaci stałej powinny byś przechowywane w pomieszczeniach inwentarskich lub na nieprzepuszczalnych płytach, zabezpieczonych przed przenikaniem wycieku do gruntu oraz posiadających instalację odprowadzającą wyciek do szczelnych zbiorników. W myśl prawa budowlanego pozwolenia na budowę nie wymaga płyta do składowania obornika. Lokalizację płyty obornikowej precyzuje paragraf 10 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki. Wymaga się aby płyty do składowania obornika były oddalone od innych budynków co najmniej:* od osi studni 15m. * od granicy działki 4m. * od otworów okiennych i drzwiowych, pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi na działce sąsiedniej 30m. * od budynków przetwórstwa rolno-spożywczego i magazynów środków spożywczych 50m. * od budynków magazynowych pasz i ziarna 10m. http:// http://www.powiat.mielec.pl/zsrcku/ochrona/obornik.htm* od silosów na zboże i pasze 5m. * od silosów na kiszonki 10m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.06.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 * od granicy działki 4m. To i widać,słychać i czuć..Trzeba wziąć pół litra i odwiedzić sąsiada.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 25.06.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 A ja slyszalem ze 20 metrow od domu... ale te 0,5 l to dobry pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.06.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 A swoją drogą czemu kozioł odżywiający się wszak wonnym zielem na kwitnącej łące tak cholernie capi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 25.06.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Bo jest capem, więc nie ma innego wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 26.06.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 A swoją drogą czemu kozioł odżywiający się wszak wonnym zielem na kwitnącej łące tak cholernie capi? Hormony... wszystko te hormony Bo jest capem, więc nie ma innego wyjścia. Tak gwoli ścisłości jak jest capem to już nie capi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 26.06.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Tak gwoli ścisłości jak jest capem to już nie capi To niekonsekwencja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 26.06.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Tak gwoli ścisłości jak jest capem to już nie capi To niekonsekwencja! Cóż nie pierwsza i nie ostatnia w naszym języku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts