Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podpisanie umowy z zakładem energentycznym

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie podpisania umowy z zakładem energetycznym na dostarczenie prądu.Chodzi mianowicie o to jakie dokumenty oprócz pozwolenia na budowę i aktu notarialnego muszę z sobą zabrać by podpisać stosowną umowę ??

W zasadzie to wszystko co już wymienileś. No może na wszelki wypadek weź z sobą warunki przyłączenia i dowód osobisty ;-)

witam,

w Krakowe wszystko jest mozliwe... moja przygoda z Enionem trwala ponad rok i wreszcie prad mam w domu!!! A i nie wiem jak jest od tego roku (ja umowe o przylacz podpisalam w ubieglym a umowe o dostawe w tym roku), ale nie zgodzilam sie zeby robic ten projekt sama, bo od kwoty jaka pozniej placi sie (jakies chyba 1500 - 1700) nie odejmuja nawet zlotowki!!! A o tym "szybszym" podlaczeniu to przekonana jestem ze jedna wielka bzdura, wszystko zalezy kiedy wystawia cie na przetarg i jaka kwote okresla; W moim przypadku najpierw czekalam blisko 4 miesiace na przetag (bo cytat "ostatnio podpisalismy duzo umow"), pozniej a przetargu dali czas wykonania 2-3 tygodnie (gdzie mimum tydzien podwykonawca czeka na dokumenty od nich + miesiac na zgloszenie do starostwa + ok. 2tygodnie mapki po zrobieniu), a w koncu sama znalazlam sobie podwykonawce juz sie z nim dogadalam.

Powodzenia!!!

widocznie wszystko zależy od szczęścia :)

my podpisywaliśmy umowę przyłączeniową 13 lutego, 13 kwietnia już byliśmy wystawieni do przetargu z terminem wykonania do 25 maja, ale nieco przyspieszyliśmy ten termin kontaktując się z elektrykiem który zgłasza się do przetargów w naszej okolicy (nazwisko dowiedzieliśmy się w Enionie) umówiliśmy się z nim na zamontowanie skrzynek i 1 maja (!!!) przyjechali panowie z ZE odebrać montaż i założyć licznik :D

Czyli na prąd czekaliśmy 2,5 miesiąca od podpisania umowy

A może to ta 13-stka okazała się dla nas szczęśliwa :)

aha, gorgonit, co do dokumentów to do podpisania umowy przyłączeniowej potrzebowaliśmy:

pozwolenie na budowę (prawomocne)

warunki przyłączenia

tytuł prawny do nieruchomości (wypis z księgi wieczystej)

mapę sytuacyjno-wysokościową 1:500

zaświadczenie o nadaniu numeru administracyjnego budynku

dowód osobisty

potem do podpisania umowy o dostarczenie energii:

potwierdzenie zapłaty za przyłączenie

umowę przyłączeniową

oświadczenie elektryka o wykonaniu przyłącza

dowód osobisty

pozdrawiam

m.

Witam

Mam pytanie odnośnie podpisania umowy z zakładem energetycznym na dostarczenie prądu.Chodzi mianowicie o to jakie dokumenty oprócz pozwolenia na budowę i aktu notarialnego muszę z sobą zabrać by podpisać stosowną umowę ??

Przyłączeniową czy na dostarczenie prądu, bo to są dwie różne?

Przyłączeniowa:

- dokument nadania numeru domowi

- wypis i chyba też wyrys z rejestru gruntów żeby mogli sobie popatrzec co to za dzialki i porównac z projektem

- akt notarialny lub inny dowód że można dysponować swoim gruntem

- uzgodniony w ZUDP projekt (ja z tych co wolą sami projektować bo znacznie szybciej)

- jeśli ciągniesz z czyjeś działki zgoda/-y właścicieli gruntów na wejście

- uprawomocnione pozwolenie na budowę (ja tak miałem bo projekty przyłączy miałem dołączone do projektu budowlanego i pozwolenie miałem na budynek z przyłączami i wjazdem z drogi gminnej)

Na dostawę prądu:

- dokument nadania numeru domowi (jest w ZE w pokoju obok, ale co tam, nie?)

- wypis i wyrys z rejestru gruntów (jw)

- akt notarialny lub inny dowód że można dysponować swoim gruntem (a co tam, w sumie szkoda, że nie żądają aktualnego wypisu z KW, prawda?!)

- kopia umowy przyłączeniowej (mają w pokoju obok, ale co tam! śmierć frajerom!)

- dowód zapłaty opłaty przyłączeniowej (to akurat jestem w stanie zrozumieć)

- oświadczenie elektryka o wykonaniu instalacji w budynku (no comments).

No i dokumenty, linie papilarne, siatkówka, rogówka i takie tam.

Drugi f*kany monopol to gazownia, wrrrrrr! :evil: Tu jest jeszcze gorzej, bo nawet nie wiadomo co, kto i kiedy. :evil: :evil: :evil: I załatwienie NICZEGO trwa półtora ROKU!

No...

Ach, gdyby wszystkie media były w gminie.... :roll:

bietka9

Właśnie mąż wrócił od nich - powiedzieli że jeżeli ma projekt przyłącza i złoży go z pozostałymi dokumentami to będzie szybciej.Oni mogą też polecić kogoś,kto taki projekt zrobi (około 1200 - 1500 zł).Nie zleciiliśmy projektu.Czy w Krakowie takie są stawki ?

Jeśli nie masz mapy i nie interesuje cię to to takie są ceny . Jeśli mapkę posiadaszto ceny są sporo niższe. Poprostu zaproponowano ci cene mafijną czyli poleca kumpel kumpla lub siebie samego. Mi to zawsze kojarzy si z zamawianiem taxówki na centralnym w warszawie

Koncern Energetyczny ENERGA Oddział w Kaliszu

(tak dla informacji)

Klient występuję o określenie warunków przyłączenia wypisując stosowny wniosek, do wniosku trzeba załączyć tytuł prawny do obiektu (akt własności, wypis z KW, umowa najmu lub dzierżawy dla obiektów innych niż działka ) oraz mapkę (w RZD Słupca nie musi to być wcale mapka do celów projektowych) Warunki powinny być wydane w terminie 14 dni od złożenia wniosku. Klient otrzymuje Warunki przyłączenia wraz z umową przyłączeniową. Jeśli nie ma zastrzeżeń tyo wypełnia rubryki dotyczące danych osobowych, osoby upoważnionej do kontaktu, podpisuje jako odbiorca i odsyła dwa egz. do zakładu energetycznego. Dyrektor podpisujje umowę której jeden egz. wraz z informacją o numerze konta na który należy wpłacicć 50% opłaty przyłączeniowej. Po wpłaceniu opłaty KE ENERGA wykonuje projekt przyłącza i przeważnie w termonie do 6 miesięcy od uzyskania pozwolenia na budowę linii energetycznej lub od zgłoszenia zamiaru wykonania robót wykonywane jest przyłącze. Póżniej klient otrzymuje informację o wykonaniu prac i konieczości wpłaty drugiej raty opłaty przyłączeniowej.

Od wybudowanego przyłącza do rozdz. budowlanej lub budynku wykonuje sobie ZLZ (tzn wykonuje wybrany przez inwestora wykonawca).

W terminie 14 dni od zakończenia budowy przez KE ENERGA przyłącza należy podpisać umowę o dostarczania energii (przynajmniej do końca czerwca tak będzie bo od 1 lipca totalne zmiany w energetyce - prąd moża kupować od innego dowolnie wybranego dostawcy i tu kolejna zmiana dostawca i operator sieci dystrybucyjnej to nie koniecznia ta sama firma)

Ale wróćmy do umowy

Do podpisania umowy sprzedaży energii potrzebujemy:

- warunki przyłączenia,

- umowę przyłączeniową,

- dowód wpłaty opłaty przyłączeniowej,

- schemat jednokreskowy instalacji zalicznikowej

- protokół z pomiarów instal. zalicznikowej (wypisany przez wykonawcę, który ją wykonywał),

- oświadczenie wykonawcy o wykonaniu instalacji zgodnie ze sztuką (gotowe druki można otzrymać biurze obsługi klienta)

Przy podpisaniu umowy klient jest umawiany na konkretny dzień i godz. na zamontowanie licznika.

Zobaczymy jak to będzie po 1 lipca

Bynajmniej skrzynkę licznikową byś miał za darmo co by starczyło na wyższą opłatę .

eeee, tam, skórka za wyprawkę: gratis skrzynka za wyższą opłatę

a słup jest w linii ogrodzenia (którego notabene jeszcze nie ma :) ) więc różnicy mi to nie robi, nie jestem drobiazgowa :wink: :D

pozdrawiam

m.