gorgonit 25.06.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 WitamMam pytanie odnośnie podpisania umowy z zakładem energetycznym na dostarczenie prądu.Chodzi mianowicie o to jakie dokumenty oprócz pozwolenia na budowę i aktu notarialnego muszę z sobą zabrać by podpisać stosowną umowę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 25.06.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Witam Mam pytanie odnośnie podpisania umowy z zakładem energetycznym na dostarczenie prądu.Chodzi mianowicie o to jakie dokumenty oprócz pozwolenia na budowę i aktu notarialnego muszę z sobą zabrać by podpisać stosowną umowę ?? W zasadzie to wszystko co już wymienileś. No może na wszelki wypadek weź z sobą warunki przyłączenia i dowód osobisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka9 25.06.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Właśnie mąż wrócił od nich - powiedzieli że jeżeli ma projekt przyłącza i złoży go z pozostałymi dokumentami to będzie szybciej.Oni mogą też polecić kogoś,kto taki projekt zrobi (około 1200 - 1500 zł).Nie zleciiliśmy projektu.Czy w Krakowie takie są stawki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia138 25.06.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 witam, w Krakowe wszystko jest mozliwe... moja przygoda z Enionem trwala ponad rok i wreszcie prad mam w domu!!! A i nie wiem jak jest od tego roku (ja umowe o przylacz podpisalam w ubieglym a umowe o dostawe w tym roku), ale nie zgodzilam sie zeby robic ten projekt sama, bo od kwoty jaka pozniej placi sie (jakies chyba 1500 - 1700) nie odejmuja nawet zlotowki!!! A o tym "szybszym" podlaczeniu to przekonana jestem ze jedna wielka bzdura, wszystko zalezy kiedy wystawia cie na przetarg i jaka kwote okresla; W moim przypadku najpierw czekalam blisko 4 miesiace na przetag (bo cytat "ostatnio podpisalismy duzo umow"), pozniej a przetargu dali czas wykonania 2-3 tygodnie (gdzie mimum tydzien podwykonawca czeka na dokumenty od nich + miesiac na zgloszenie do starostwa + ok. 2tygodnie mapki po zrobieniu), a w koncu sama znalazlam sobie podwykonawce juz sie z nim dogadalam. Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 25.06.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 widocznie wszystko zależy od szczęścia my podpisywaliśmy umowę przyłączeniową 13 lutego, 13 kwietnia już byliśmy wystawieni do przetargu z terminem wykonania do 25 maja, ale nieco przyspieszyliśmy ten termin kontaktując się z elektrykiem który zgłasza się do przetargów w naszej okolicy (nazwisko dowiedzieliśmy się w Enionie) umówiliśmy się z nim na zamontowanie skrzynek i 1 maja (!!!) przyjechali panowie z ZE odebrać montaż i założyć licznik Czyli na prąd czekaliśmy 2,5 miesiąca od podpisania umowy A może to ta 13-stka okazała się dla nas szczęśliwa aha, gorgonit, co do dokumentów to do podpisania umowy przyłączeniowej potrzebowaliśmy: pozwolenie na budowę (prawomocne) warunki przyłączenia tytuł prawny do nieruchomości (wypis z księgi wieczystej) mapę sytuacyjno-wysokościową 1:500 zaświadczenie o nadaniu numeru administracyjnego budynku dowód osobisty potem do podpisania umowy o dostarczenie energii: potwierdzenie zapłaty za przyłączenie umowę przyłączeniową oświadczenie elektryka o wykonaniu przyłącza dowód osobisty pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 25.06.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Witam Mam pytanie odnośnie podpisania umowy z zakładem energetycznym na dostarczenie prądu.Chodzi mianowicie o to jakie dokumenty oprócz pozwolenia na budowę i aktu notarialnego muszę z sobą zabrać by podpisać stosowną umowę ?? Przyłączeniową czy na dostarczenie prądu, bo to są dwie różne? Przyłączeniowa: - dokument nadania numeru domowi - wypis i chyba też wyrys z rejestru gruntów żeby mogli sobie popatrzec co to za dzialki i porównac z projektem - akt notarialny lub inny dowód że można dysponować swoim gruntem - uzgodniony w ZUDP projekt (ja z tych co wolą sami projektować bo znacznie szybciej) - jeśli ciągniesz z czyjeś działki zgoda/-y właścicieli gruntów na wejście - uprawomocnione pozwolenie na budowę (ja tak miałem bo projekty przyłączy miałem dołączone do projektu budowlanego i pozwolenie miałem na budynek z przyłączami i wjazdem z drogi gminnej) Na dostawę prądu: - dokument nadania numeru domowi (jest w ZE w pokoju obok, ale co tam, nie?) - wypis i wyrys z rejestru gruntów (jw) - akt notarialny lub inny dowód że można dysponować swoim gruntem (a co tam, w sumie szkoda, że nie żądają aktualnego wypisu z KW, prawda?!) - kopia umowy przyłączeniowej (mają w pokoju obok, ale co tam! śmierć frajerom!) - dowód zapłaty opłaty przyłączeniowej (to akurat jestem w stanie zrozumieć) - oświadczenie elektryka o wykonaniu instalacji w budynku (no comments). No i dokumenty, linie papilarne, siatkówka, rogówka i takie tam. Drugi f*kany monopol to gazownia, wrrrrrr! Tu jest jeszcze gorzej, bo nawet nie wiadomo co, kto i kiedy. :evil: I załatwienie NICZEGO trwa półtora ROKU! No... Ach, gdyby wszystkie media były w gminie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 25.06.2007 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Dziekuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 26.06.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 bietka9Właśnie mąż wrócił od nich - powiedzieli że jeżeli ma projekt przyłącza i złoży go z pozostałymi dokumentami to będzie szybciej.Oni mogą też polecić kogoś,kto taki projekt zrobi (około 1200 - 1500 zł).Nie zleciiliśmy projektu.Czy w Krakowie takie są stawki ? Jeśli nie masz mapy i nie interesuje cię to to takie są ceny . Jeśli mapkę posiadaszto ceny są sporo niższe. Poprostu zaproponowano ci cene mafijną czyli poleca kumpel kumpla lub siebie samego. Mi to zawsze kojarzy si z zamawianiem taxówki na centralnym w warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarasD 26.06.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Koncern Energetyczny ENERGA Oddział w Kaliszu (tak dla informacji)Klient występuję o określenie warunków przyłączenia wypisując stosowny wniosek, do wniosku trzeba załączyć tytuł prawny do obiektu (akt własności, wypis z KW, umowa najmu lub dzierżawy dla obiektów innych niż działka ) oraz mapkę (w RZD Słupca nie musi to być wcale mapka do celów projektowych) Warunki powinny być wydane w terminie 14 dni od złożenia wniosku. Klient otrzymuje Warunki przyłączenia wraz z umową przyłączeniową. Jeśli nie ma zastrzeżeń tyo wypełnia rubryki dotyczące danych osobowych, osoby upoważnionej do kontaktu, podpisuje jako odbiorca i odsyła dwa egz. do zakładu energetycznego. Dyrektor podpisujje umowę której jeden egz. wraz z informacją o numerze konta na który należy wpłacicć 50% opłaty przyłączeniowej. Po wpłaceniu opłaty KE ENERGA wykonuje projekt przyłącza i przeważnie w termonie do 6 miesięcy od uzyskania pozwolenia na budowę linii energetycznej lub od zgłoszenia zamiaru wykonania robót wykonywane jest przyłącze. Póżniej klient otrzymuje informację o wykonaniu prac i konieczości wpłaty drugiej raty opłaty przyłączeniowej.Od wybudowanego przyłącza do rozdz. budowlanej lub budynku wykonuje sobie ZLZ (tzn wykonuje wybrany przez inwestora wykonawca).W terminie 14 dni od zakończenia budowy przez KE ENERGA przyłącza należy podpisać umowę o dostarczania energii (przynajmniej do końca czerwca tak będzie bo od 1 lipca totalne zmiany w energetyce - prąd moża kupować od innego dowolnie wybranego dostawcy i tu kolejna zmiana dostawca i operator sieci dystrybucyjnej to nie koniecznia ta sama firma)Ale wróćmy do umowyDo podpisania umowy sprzedaży energii potrzebujemy:- warunki przyłączenia,- umowę przyłączeniową,- dowód wpłaty opłaty przyłączeniowej,- schemat jednokreskowy instalacji zalicznikowej- protokół z pomiarów instal. zalicznikowej (wypisany przez wykonawcę, który ją wykonywał),- oświadczenie wykonawcy o wykonaniu instalacji zgodnie ze sztuką (gotowe druki można otzrymać biurze obsługi klienta)Przy podpisaniu umowy klient jest umawiany na konkretny dzień i godz. na zamontowanie licznika. Zobaczymy jak to będzie po 1 lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 26.06.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 A z ciekawości Napiszcie jakie dostaliście warunki przyłącza - bo ja dostałem łączem powietrznym.... Ktoś jeszcze tak dzisiaj robi? Wystąpiłem o zmianę warunków na kabel ziemny - znowu 3 tygodnie czekania i "już" umówiłem się na podpisanie umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 26.06.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 ja też mam powietrzne, ale u mnie słup stoi w rogu działki więc całe przyłącze to zejście kablem w dół do skrzynki, ziemią by nie dało rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 26.06.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Dało by radę zabudować szłącze w ogrodzeniu i do niej doprowadzić można bylo kabel ze złacza. Bynajmniej skrzynkę licznikową byś miał za darmo co by starczyło na wyższą opłatę . Jak ja nie nawidzę tych skrzyneczek na słupach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 26.06.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 A z ciekawości Napiszcie jakie dostaliście warunki przyłącza - bo ja dostałem łączem powietrznym.... Ja sobie zażyczyłem na wniosku podłączenie kablem ziemnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 26.06.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Bynajmniej skrzynkę licznikową byś miał za darmo co by starczyło na wyższą opłatę . eeee, tam, skórka za wyprawkę: gratis skrzynka za wyższą opłatę a słup jest w linii ogrodzenia (którego notabene jeszcze nie ma ) więc różnicy mi to nie robi, nie jestem drobiazgowa pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolecik 26.06.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 A ja przy podpisywaniu umowy nie potrzebowałem pozwolenia na budowę. Potrzebne było dopiero przy podłączeniu prądu (umowa na dostawę).Pozdrawiam,kolecik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts