Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie ?cienne

Recommended Posts

A jednak obstaję przy tym, że temperatura ściany (powierzcni wewnętrznej) nie musi przekraczać 30 st. Oczywiście temperatura pod płytą g.k będzie większa (a samych rur pewnie ok 55 st.

Pewnie spróbuję to zrobić (asekuracyjnie zostawię możliwość podłączenia normalnego grzejnika)

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

bardzo dobrym rozwiązaniem jest ogrzewanie scieinne ciepłowodowe. Polega mniej wiecej ona na tym że elementy grzewcze składające sie w dolnej częsci z wymienika polączonego z ciepłowodami (hermetycznie zamkniętą cieczą roboczą której jest ok 5 cm3 podlegającą przemianą fizycznym - rzeniu i parowaniu)- Ciepłowody nastepnie transportuje i rozpraszają równomiernie ciepło na całej powierzchni ściany.

Z tego co wiem na rynku są dwie firmy które oferują tego typu systemy grzewcze. Jednaz nich to Wath, biorąc jednak pod uwagę ddochodzące informacje na jej lekceważaczy stosunek do klienta nie polecam nawiazywania z nią współpracy

• 3 years później...

Ogrzewanie ścian, to ciekawy temat przy pompie ciepła. Dla niej najlepsza sprawnośc jest przy jak najniższej temperaturze odbioru ciepła. To wymusza maksymalne zwiekszanie powieżchni grzewczej. Właśnie temat ogrzewania ścian nasunął mi się gdy zaczełem obawiać się, że przy niskiej temperaturze wody w instalacji podłoga nie zdoła ogrzać pomieszczenia do oczekiwnej temperatury. Dalej rozumując, że jeżeli tmperatura ścian i podłogi będzie wynosiła około 25 stopni, to wystarczy aby uzyskać temp powietrza około 22 stopni, bo będą jeszcze straty przez okna, sufit i spowodowane wymianą powietrza. Gdy mamy tylko ogrzewaną podłogę, to trzeba temperaturę wody podnieść do około 32-35 stopni i mamy gorąco w nogi oraz nieco mniejszą sprawność pompy ciepła. Czy warto ponieść większe nakłady i oprócz podłogówki zastsować ogrzewanie ścian. Myślę o wmurowaniu w ściany plastikowych rurek. Nie wiem jaką długość powinny mieć obwody grzejne ścian i podłogi.

Chciałbym, aby ktoś z większą wiedzą uzupełnił temat i poprawił błędy.

• 1 year później...
W moim domu na parterze mam we wszystkich pomieszczeniach poza spiżarnią ogrzewanie podłogowe. Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience, nawet przy niewielkim rozstawie rurek. Dlatego Na dwóch ścianach łazienki zamocowałem rurki pex-al-pex 16/2mm, takie same jak w ogrzewaniu podłogowym przykrywając je maszynowym tynkiem gipsowym. Otrzymałem stosunkowo tanie dogrzanie pomieszczenia łazienki, w której temperatura jest wyraźnie wyższa niż w pozostałych pomieszczeniach.

Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience

Jaką powierzchnię ma ta łazienka i jakie są wymiary okna?

Napisz tez czy rurki w podłodze i na ścianie to ta sama pętla czy masz 2 oddzielne?

Pozdr.

Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience

Jaką powierzchnię ma ta łazienka i jakie są wymiary okna?

Napisz tez czy rurki w podłodze i na ścianie to ta sama pętla czy masz 2 oddzielne?

Pozdr.

3,7m2 powierzchni. Łazienka jest bez okna, ma tylko naświetle z luksferów, ale umieszczone w ściance wewnętrznej.

W łazience właściwie nie mam odrębnej pętli ogrzewania podłogowego - przechodzą przez nią pętle ogrzewające inne pomieszczenia. Na ogrzewanie ścienne wykonałem osobną pętle z odpowietrzeniem z najwyższym punkcie.

Nie rozumiem zatem dlaczego nie uzyskałeś odpowiedniej mocy z pętli w podłodze, chyba że rurki nie są na całej jej powierzchni ze względu na szafkę,brodzik czy wannę!

Jeśli tak jest to mam pytanko?

Czy jeśli dam rurki nawet pod wannę to czy nie oddadzą one żadnej mocy do pomieszczenia? Mnie się wydaje że dla prawidłowo zrobionej podłogówki wanna czy szafka nie stanowi większego oporu, ciepło to promieniuje ,,, :roll:

Nie rozumiem zatem dlaczego nie uzyskałeś odpowiedniej mocy z pętli w podłodze, chyba że rurki nie są na całej jej powierzchni ze względu na szafkę,brodzik czy wannę!
Teoretycznie można było dać w łazience osobną pętle ogrzewania podłogowego i przy podwyższeniu temperatury na zasilaniu uzyskać w pomieszczeniu wyższą temperaturę. W takim przypadku musiałbym przydławić pozostałe pętle ogrzewania. Ponieważ podłogówkę ogrzewam pompą ciepła zależy mi na niskiej temperaturze podłogówki (daje to wyższe COP pompy). Dlatego wygodniejsze było rozwiązanie z ogrzewaniem ściennym. Rozważałem też zastosowanie grzejnika - suszarki w łazience, jednak rozwiązanie z ogrzewaniem ściennym wyszło taniej (poniżej 200 zł, nie licząc włożonej własnej pracy).

U nas na parterze i w obu łazienkach ogrzewanie podłogowe, a w pokojach ścienne. Na specjalnych listwach są przymocowane rurki (z tworzywa tak jak do podłogówki, ale o trochę mniejszym przekroju). Ściana jest zatynkowana, tynk zawiera domieszkę włókien, które zapobiegają pękaniu ściany pod wpływem napeżeń spowodowanych ciepłem. Zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie, bo sprawdziło się u naszych znajomych (jedni użytkują to już 11 lat). Regulacja temperatyry osobna do każdego pomieszczenia, tak jak przy podłogówce (siłownik na rozdzielaczu i termostat w pokoju).

:wink:

• 2 weeks później...

Fajnie, że w temacie ogrzewania ściennego odezwał się ktoś, kto stosuje je w praktyce. Cieszynianko jakie są koszty takiego ogrzewania? Czy kształtują się one podobnie jak przy ogrzewaniu podłogowym?

Czy takie ogrzewanie montowała Wam jakaś konkretna firma, którą możecie polecić?

W łazience właściwie nie mam odrębnej pętli ogrzewania podłogowego - przechodzą przez nią pętle ogrzewające inne pomieszczenia. Na ogrzewanie ścienne wykonałem osobną pętle z odpowietrzeniem z najwyższym punkcie.

Mam pytanie HenoK,

Czy to odpowietrzenie jest konieczne, czy nie da się ściennego odpowietrzyć w inny sposób ?

Też chcę zrobić trochę ściennego i nie za bardzo uśmiecha mi się robić odpowietrzenia. Jeśli to nie problem, to moze coś więcej napiszesz w jaki sposób wykonałeś to odpowietrzenie.

Pozdrawiam :)

Gdzieś czytałem że do pewnej średnicy (chyba 12mm) rurki się nie zapowietrzają. Nie znam się na tym ale powinny wiedzieć takie rzeczy firmy oferujące ogrzewanie ścienne. Ja się tym zajmę dopiero w przyszłym roku więc teraz konkretnych informacji czy linków nie mam.

dobrze czytałeś :lol: :lol:

ale te 12 mm to średnica zewnętrzna

w środku do fi 10 mm śmiało można nic nie odpowietrzać,

ale instalator powinien wiedzieć jak odpowietrzyć i rurę fi 16 mm

Fajnie, że w temacie ogrzewania ściennego odezwał się ktoś, kto stosuje je w praktyce. Cieszynianko jakie są koszty takiego ogrzewania? Czy kształtują się one podobnie jak przy ogrzewaniu podłogowym?

Czy takie ogrzewanie montowała Wam jakaś konkretna firma, którą możecie polecić?

Koszty podobnie jak przy podłogówce. Robił nam to nasz instalator, do Ciebie za duża odległość, żebym Ci go posłała. Myślę, że na pewno znajdziesz w swoim regionie firmę, która się tym zajmuje. Spróbuj wybrać się na targi budowlane w Twoim rejonie, z pewnością będą tam jacyś wykonawcy. Dobrze jest poprosić wykonawcę o skontaktowanie z klientem, u którego robił taką instalację. Jeśli ma czyste sumienie i dobrze wykonuje swoją robotę, to na pewno Cię z którymś ze swoich klientów umówi na zasięgnięcie języka.

Pozdrawiam

:wink: