jędrzej 15.03.2002 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 A jednak obstaję przy tym, że temperatura ściany (powierzcni wewnętrznej) nie musi przekraczać 30 st. Oczywiście temperatura pod płytą g.k będzie większa (a samych rur pewnie ok 55 st. Pewnie spróbuję to zrobić (asekuracyjnie zostawię możliwość podłączenia normalnego grzejnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 18.03.2002 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Poświęciłem się i przeszukałem stare Muratory... W numerze 10/2000 na str 129 jest artykuł o ogrzewaniu ściennym i takie coś jak proponuję też jest tam opisane, ale mało dokładnie (ogrzewanie hipokaustyczne)... tylko kto produkuje elementy grzewcze tego typu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 19.03.2002 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 ok ale koszta połączenia dwóch systemów to trochę kosztuje. Mieszacz z zaworami Heimaiera ... Niepotrzebnie podalem wartosci temperatury. Ja to wyobrazam sobie tak: cieplo pompujesz w sciane a to co z niej wyjdzie w podloge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 19.03.2002 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 no dobra ciepło pompujesz w ścianę ona obniża temperaturę wody o 3 stopnie i to trafia do podłogi która zaczyna tobie przypominać piasek na plaży w południe przy braku chmur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 19.03.2002 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Termostat wylaczy grzanie zanim podloga przypiecze nozki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 19.03.2002 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 tego ci życzę chyba że będzie zimno i wtedy nie wyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cath 23.07.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 bardzo dobrym rozwiązaniem jest ogrzewanie scieinne ciepłowodowe. Polega mniej wiecej ona na tym że elementy grzewcze składające sie w dolnej częsci z wymienika polączonego z ciepłowodami (hermetycznie zamkniętą cieczą roboczą której jest ok 5 cm3 podlegającą przemianą fizycznym - rzeniu i parowaniu)- Ciepłowody nastepnie transportuje i rozpraszają równomiernie ciepło na całej powierzchni ściany.Z tego co wiem na rynku są dwie firmy które oferują tego typu systemy grzewcze. Jednaz nich to Wath, biorąc jednak pod uwagę ddochodzące informacje na jej lekceważaczy stosunek do klienta nie polecam nawiazywania z nią współpracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JozekM66 18.12.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Ogrzewanie ścian, to ciekawy temat przy pompie ciepła. Dla niej najlepsza sprawnośc jest przy jak najniższej temperaturze odbioru ciepła. To wymusza maksymalne zwiekszanie powieżchni grzewczej. Właśnie temat ogrzewania ścian nasunął mi się gdy zaczełem obawiać się, że przy niskiej temperaturze wody w instalacji podłoga nie zdoła ogrzać pomieszczenia do oczekiwnej temperatury. Dalej rozumując, że jeżeli tmperatura ścian i podłogi będzie wynosiła około 25 stopni, to wystarczy aby uzyskać temp powietrza około 22 stopni, bo będą jeszcze straty przez okna, sufit i spowodowane wymianą powietrza. Gdy mamy tylko ogrzewaną podłogę, to trzeba temperaturę wody podnieść do około 32-35 stopni i mamy gorąco w nogi oraz nieco mniejszą sprawność pompy ciepła. Czy warto ponieść większe nakłady i oprócz podłogówki zastsować ogrzewanie ścian. Myślę o wmurowaniu w ściany plastikowych rurek. Nie wiem jaką długość powinny mieć obwody grzejne ścian i podłogi.Chciałbym, aby ktoś z większą wiedzą uzupełnił temat i poprawił błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.12.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61467&highlight=ogrzewanie+%B6ciennehttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33873&highlight=ogrzewanie+%B6ciennehttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=36273&highlight=ogrzewanie+%B6cienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.10.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 W moim domu na parterze mam we wszystkich pomieszczeniach poza spiżarnią ogrzewanie podłogowe. Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience, nawet przy niewielkim rozstawie rurek. Dlatego Na dwóch ścianach łazienki zamocowałem rurki pex-al-pex 16/2mm, takie same jak w ogrzewaniu podłogowym przykrywając je maszynowym tynkiem gipsowym. Otrzymałem stosunkowo tanie dogrzanie pomieszczenia łazienki, w której temperatura jest wyraźnie wyższa niż w pozostałych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience Jaką powierzchnię ma ta łazienka i jakie są wymiary okna? Napisz tez czy rurki w podłodze i na ścianie to ta sama pętla czy masz 2 oddzielne? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.10.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience Jaką powierzchnię ma ta łazienka i jakie są wymiary okna? Napisz tez czy rurki w podłodze i na ścianie to ta sama pętla czy masz 2 oddzielne? Pozdr. 3,7m2 powierzchni. Łazienka jest bez okna, ma tylko naświetle z luksferów, ale umieszczone w ściance wewnętrznej. W łazience właściwie nie mam odrębnej pętli ogrzewania podłogowego - przechodzą przez nią pętle ogrzewające inne pomieszczenia. Na ogrzewanie ścienne wykonałem osobną pętle z odpowietrzeniem z najwyższym punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Nie rozumiem zatem dlaczego nie uzyskałeś odpowiedniej mocy z pętli w podłodze, chyba że rurki nie są na całej jej powierzchni ze względu na szafkę,brodzik czy wannę! Jeśli tak jest to mam pytanko? Czy jeśli dam rurki nawet pod wannę to czy nie oddadzą one żadnej mocy do pomieszczenia? Mnie się wydaje że dla prawidłowo zrobionej podłogówki wanna czy szafka nie stanowi większego oporu, ciepło to promieniuje ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.10.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Nie rozumiem zatem dlaczego nie uzyskałeś odpowiedniej mocy z pętli w podłodze, chyba że rurki nie są na całej jej powierzchni ze względu na szafkę,brodzik czy wannę!Teoretycznie można było dać w łazience osobną pętle ogrzewania podłogowego i przy podwyższeniu temperatury na zasilaniu uzyskać w pomieszczeniu wyższą temperaturę. W takim przypadku musiałbym przydławić pozostałe pętle ogrzewania. Ponieważ podłogówkę ogrzewam pompą ciepła zależy mi na niskiej temperaturze podłogówki (daje to wyższe COP pompy). Dlatego wygodniejsze było rozwiązanie z ogrzewaniem ściennym. Rozważałem też zastosowanie grzejnika - suszarki w łazience, jednak rozwiązanie z ogrzewaniem ściennym wyszło taniej (poniżej 200 zł, nie licząc włożonej własnej pracy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.10.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 U nas na parterze i w obu łazienkach ogrzewanie podłogowe, a w pokojach ścienne. Na specjalnych listwach są przymocowane rurki (z tworzywa tak jak do podłogówki, ale o trochę mniejszym przekroju). Ściana jest zatynkowana, tynk zawiera domieszkę włókien, które zapobiegają pękaniu ściany pod wpływem napeżeń spowodowanych ciepłem. Zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie, bo sprawdziło się u naszych znajomych (jedni użytkują to już 11 lat). Regulacja temperatyry osobna do każdego pomieszczenia, tak jak przy podłogówce (siłownik na rozdzielaczu i termostat w pokoju). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 26.10.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Fajnie, że w temacie ogrzewania ściennego odezwał się ktoś, kto stosuje je w praktyce. Cieszynianko jakie są koszty takiego ogrzewania? Czy kształtują się one podobnie jak przy ogrzewaniu podłogowym? Czy takie ogrzewanie montowała Wam jakaś konkretna firma, którą możecie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 26.10.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 W łazience właściwie nie mam odrębnej pętli ogrzewania podłogowego - przechodzą przez nią pętle ogrzewające inne pomieszczenia. Na ogrzewanie ścienne wykonałem osobną pętle z odpowietrzeniem z najwyższym punkcie. Mam pytanie HenoK, Czy to odpowietrzenie jest konieczne, czy nie da się ściennego odpowietrzyć w inny sposób ? Też chcę zrobić trochę ściennego i nie za bardzo uśmiecha mi się robić odpowietrzenia. Jeśli to nie problem, to moze coś więcej napiszesz w jaki sposób wykonałeś to odpowietrzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek.K 26.10.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Gdzieś czytałem że do pewnej średnicy (chyba 12mm) rurki się nie zapowietrzają. Nie znam się na tym ale powinny wiedzieć takie rzeczy firmy oferujące ogrzewanie ścienne. Ja się tym zajmę dopiero w przyszłym roku więc teraz konkretnych informacji czy linków nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.10.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Gdzieś czytałem że do pewnej średnicy (chyba 12mm) rurki się nie zapowietrzają. Nie znam się na tym ale powinny wiedzieć takie rzeczy firmy oferujące ogrzewanie ścienne. Ja się tym zajmę dopiero w przyszłym roku więc teraz konkretnych informacji czy linków nie mam. dobrze czytałeś ale te 12 mm to średnica zewnętrzna w środku do fi 10 mm śmiało można nic nie odpowietrzać, ale instalator powinien wiedzieć jak odpowietrzyć i rurę fi 16 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.10.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Fajnie, że w temacie ogrzewania ściennego odezwał się ktoś, kto stosuje je w praktyce. Cieszynianko jakie są koszty takiego ogrzewania? Czy kształtują się one podobnie jak przy ogrzewaniu podłogowym? Czy takie ogrzewanie montowała Wam jakaś konkretna firma, którą możecie polecić? Koszty podobnie jak przy podłogówce. Robił nam to nasz instalator, do Ciebie za duża odległość, żebym Ci go posłała. Myślę, że na pewno znajdziesz w swoim regionie firmę, która się tym zajmuje. Spróbuj wybrać się na targi budowlane w Twoim rejonie, z pewnością będą tam jacyś wykonawcy. Dobrze jest poprosić wykonawcę o skontaktowanie z klientem, u którego robił taką instalację. Jeśli ma czyste sumienie i dobrze wykonuje swoją robotę, to na pewno Cię z którymś ze swoich klientów umówi na zasięgnięcie języka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts