prystelka 25.06.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 W miejscowości, w której budujemy dom nie ma kanalizacji.Inwestycja ta jest planowana dopiero na rok 2012 i tymczasowo mieszkańcy posiadają własne szamba.Planowaliśmy zakup przydomowej mini oczyszczalni ścieków (sąsiad posiada od kilku lat i sobie bardzo chwali).Później w zależności od kosztów ewentualnie podłączylibyśmy się do nowo powstałej kanalizacji lub pozostalibyśmy przy swojej oczyszczani.Problem polega na tym,że powiedziano nam iż były oraz obecny wójt zabrania budowania własnych oczyszczani!!Jak myślicie, czy jest to zgodne z prawem? Podejrzewam że gmina obawia się że jak więcej inwestorów pójdzie w to samo rozwiązanie co my, to po prostu budowa kanalizacji nie będzie opłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.06.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 w sewej "głupocie" mogą to zrobić, zależy od wielu aspektówTy się dowiedz u Wójta, a nie "powiedziano nam"no i składasz o pozwolenie do starostwa, nie wójta, nawet jak warunki są jakieś wydane, starosta może wydać pozwolenie (nawet nie zawsze to ktoś czyta) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1847880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.06.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Mogą.w moim PZP jest zapis ze szamba i POS są zabronione i trzeba się wpiąć do kanalizacji. Gmina na pociągnięcie kanalizy nie ma kasy...Bede robil kawalek - 35m na swoj koszt niestety. mógłbym w sumie pisac pisma i czekac - kiedys moze by mi tą kanalize zrobili... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1847981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.06.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Mogą. w moim PZP jest zapis ze szamba i POS są zabronione i trzeba się wpiąć do kanalizacji. Gmina na pociągnięcie kanalizy nie ma kasy... Bede robil kawalek - 35m na swoj koszt niestety. mógłbym w sumie pisac pisma i czekac - kiedys moze by mi tą kanalize zrobili... Zawsze mozna wnioskować o zmianę Planu Zagospodarowania Przestrzennego w razie czego- jest taka możliwość. To że jest plan to nie znaczy że jest dobry dla inwestora bo wg mnie jeśli są dobre warunki dla BOŚ to idiotyzmem jest zabranianie nam wolnego wyboru rozwiązania. A co do tematu. To jak napisano wyżej, i BOŚ nie wymaga PnB tylko zgloszenia, więc nie potrzebujesz pozwolenia, dajesz po zrobieniu projektu do starostwa. Nawet jeśli Ci cofną ze zgloszenia to muszą podać podstawę prawną cofnięcia. A ja osobiście nie znam Prawnie zabraniania bydowy BOŚ (P Bud. nie zabrania i P Wod. też nie), i uważam że to bzdury dla ludzi ktorzy się nie wgłębiają tylko przyjmują to co urzędas powie, ale może ktoś zna jakiś artykul to też poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1848090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 25.06.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Witam Niestety jest to możliwe. Mam ten sam problem, wójt mówi, że w planie zagospodarowania przestrzennego jest napisane tylko szambo (tz. szczelny zbiornik na nieczystości - w tym sformuowaniu moja nadzieja bo to będzie poś ze złożem biologicznym). Jest jednak szansa w starostwie. Muszę złożyć dokumenty i mieć nadzieję, że nikt nie zagłębi się w temat. Ja osobiście nie dam za wygraną, jak trzeba będzie to wybuduje atrapę szamba a po odbiorze budynku poś. Jestem zdeterminowana ponieważ moje działania mają na uwadze ochronę środowiska nie mówiąc o większych kosztach jakie z tego powodu muszę ponieść. Wodę z oczyszczalni mam zamiar wykorzystywać do podlewania ogrodu. Jak ktoś tego nie rozumie to trudno...to nie mój problem. Trzeba zmienić plan zagospodarowania przestrzennego a na to już nikt nie ma ochoty więc trzeba brnąć w to gów...o ale beze mnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1848337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 25.06.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 W mojej wsi posiadanie szamba czy POS jest zalezne od wielkosci dzialki. Zeby byc posiadaczem POS potrzeba 1500 m2 . Zabraklo mi kilka metrow Tak zatwierdzili i tego sie trzymaja , moze u Ciebie jest podobnie , tak sadze , wiele gmin tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1848356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 25.06.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Witam .Ja miałem podobny problem .W planie zagospodarowania przestrzennego był zapis aby ścieki odprowadzić do kanalizacji , a kanalizacji brak więc wystąpiliśmy z pismem do gminy aby wskazała alternatywne rozwiązanie do czasu wybudowania oczyszczalni . Odpisali aby ścieki odprowadzić do szczelnego bezodpływowego zbiornika . No i myśleliśmy że pozostaje nam tylko szambo ale po mimo to złożyliśmy papiery na oczyszczalnię do starostwa i .......nie było sprzeciwu , możemy mieć oczyszczalnię .Moim zdaniem jeżeli w planie zagospodarowania nie ma zapisu zabraniającego budowania POŚ to nikt nam tego zabronić nie może tym bardziej że zbiornik oczyszczalni też jest szczelnym zbiornikiem .A czy bezodpływowym tego nie jestem pewien . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1848413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 25.06.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Zapraszam do poczytania tego wątku :http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91660&highlight=oraz tego :http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70061&highlight=Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1848415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 26.06.2007 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi. Nie damy tak łatwo za wygraną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1850461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.06.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 w moim PZP jest dokladnie napisane że zabronione jest odprowadzanie nieczystosci do zbiornikow bezodplywowych - czy jakoś podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1850634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 26.06.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 n apewno mogą nakazac podłączyć się do kanalizy, gdy będzie.. znam historię 1-rocznego POś Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1850663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.06.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Jeśli jest BOŚ to nie mogą- rozporządzenie o gminach też ich obowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1850677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 27.06.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 A my mieliśmy w warunkach kanalizę, która jest owszem, ale nikt do niej w naszej okolicy nie podłłączony, bo ze względu na ukształtowanie terenu, jest tłoczna i żebu do niej "wtłoczyć" trzeba by przydomową przepompownię, a to też koszt. W związku z tym wystąpiłam do gminy o zmianę warunków na POŚ, a gmina na to, że owszem ale tylko szmbo, bo kasa na kanalizę była z dotacji i nie może byc tak że nikt się doniej nie przyłaczy, a jak wybudują się obok nas sąsiedzi to mamy sobie wspólna przepmpowinę zafundować - np na 4 działki, więc pytam a na czyim terenie ona będzie, a to już nie problem wójta.... może się domyslać polemiki między nami i oczywiście teraz jestm na celowniku... a chciałam ekologicznie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1851090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 27.06.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 W mojej wsi posiadanie szamba czy POS jest zalezne od wielkosci dzialki. Zeby byc posiadaczem POS potrzeba 1500 m2 . Zabraklo mi kilka metrow Tak zatwierdzili i tego sie trzymaja , moze u Ciebie jest podobnie , tak sadze , wiele gmin tak ma. Nie ma takiego przepisu, że działka ma mieć określoną wielkość. Są różne ograniczenia, ale nie powierzchnia działki. Jeżeli w planie zagospodarowania przestrzennego nie zapisali, że nie można budować POŚ, to znaczy, że można. Jeżeli buduje się dom na podstawie warunków zabudowy, to dobrze jest zadbać, aby było zapisane POŚ. Jeżeli nie jest, to można wystąpić o zmianę warunków. Jeżeli wszystkie warunki przewidziane przepisami są spełnione i nie ma kanalizacji, to starosta nie może zabronić, chyba, że są ku temu przesłanki i w decyzji zabraniajacej POŚ uzasani to dokładnie. Wygraliśmy w sądzie administracyjnym sprawę ze starostwem, które w decyzji zabraniajacej nie uzasadnili dostatecznie dlaczego nie wolno nam budować. Jedynym argumentem było, że POŚ "MOŻE" utrudnić zagospodarowanie sąsiednich działek, ale nie podali w jaki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1852856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.06.2007 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Zawsze mozna wnioskować o zmianę Planu Zagospodarowania Przestrzennego w razie czego- jest taka możliwość. To że jest plan to nie znaczy że jest dobry dla inwestora bo wg mnie jeśli są dobre warunki dla BOŚ to idiotyzmem jest zabranianie nam wolnego wyboru rozwiązania. A co do tematu. To jak napisano wyżej, i BOŚ nie wymaga PnB tylko zgloszenia, więc nie potrzebujesz pozwolenia, dajesz po zrobieniu projektu do starostwa. Nawet jeśli Ci cofną ze zgloszenia to muszą podać podstawę prawną cofnięcia. A ja osobiście nie znam Prawnie zabraniania bydowy BOŚ (P Bud. nie zabrania i P Wod. też nie), i uważam że to bzdury dla ludzi ktorzy się nie wgłębiają tylko przyjmują to co urzędas powie, ale może ktoś zna jakiś artykul to też poproszę. Czyli najepiej byłoby w pozwoleniu na budowę zaprojektwać szambo żeby nie było problemu z wydaniem decyzji , a później wystąpić o pozwolenie na POŚ. Ewentualnie równolegle wystąpić z wnioskiem z zmianę Planu Zagospodarowania Przestrzennego, żeby później nie trzeba POŚ likwidować. Nie dotyczy to co prawda mojej działki, ale w Planie Zagospodarowania Przestrzennego jest zapis : "odprowadzenie ścieków do kanalizacji, do czasu jej realizacji zbiorniki bezodpływowe pod warunkiem udokumentowania wywozu do oczyszczalni. Po realizacji kanalizacji zbiorniki należy zlikwidować." Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1852946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.06.2007 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Zawsze mozna wnioskować o zmianę Planu Zagospodarowania Przestrzennego w razie czego- jest taka możliwość. To że jest plan to nie znaczy że jest dobry dla inwestora bo wg mnie jeśli są dobre warunki dla BOŚ to idiotyzmem jest zabranianie nam wolnego wyboru rozwiązania. A co do tematu. To jak napisano wyżej, i BOŚ nie wymaga PnB tylko zgloszenia, więc nie potrzebujesz pozwolenia, dajesz po zrobieniu projektu do starostwa. Nawet jeśli Ci cofną ze zgloszenia to muszą podać podstawę prawną cofnięcia. A ja osobiście nie znam Prawnie zabraniania bydowy BOŚ (P Bud. nie zabrania i P Wod. też nie), i uważam że to bzdury dla ludzi ktorzy się nie wgłębiają tylko przyjmują to co urzędas powie, ale może ktoś zna jakiś artykul to też poproszę. Czyli najepiej byłoby w pozwoleniu na budowę zaprojektwać szambo żeby nie było problemu z wydaniem decyzji , a później wystąpić o pozwolenie na POŚ. Ewentualnie równolegle wystąpić z wnioskiem z zmianę Planu Zagospodarowania Przestrzennego, żeby później nie trzeba POŚ likwidować. Nie dotyczy to co prawda mojej działki, ale w Planie Zagospodarowania Przestrzennego jest zapis : "odprowadzenie ścieków do kanalizacji, do czasu jej realizacji zbiorniki bezodpływowe pod warunkiem udokumentowania wywozu do oczyszczalni. Po realizacji kanalizacji zbiorniki należy zlikwidować." W zasadzie tak jak piszesz bo szambo wymaga Decyzji i PnB a BOŚ musi mieć jedynie mapę do celow proj. czyli ta sama co do pozowolenia ... Hehe ja bym nawet inaczej wykombinowal aby np. ominąć ZUD ponownie z BOŚ. Jak piszesz do PnB dałbym szambo ale wcześniej dając dokumentację na ZUD zrobiłbym taką rzecz: Zaprojektowuję szambo w takiej odległości jak jakiej chcę mieć np. studnię chłonną albo np. jakieś skrzynki rozsączające. Wcześniej na trasie w miejscu gdzie miałbybyć osadnik gnilny (BOŚ) dałbym studnię DN1500 i ... studnia z Szambem tworzy komplet i tak leci na ZUD. ZUD jest po to aby uzgodnić trasę w zakresie kolizji więc potem mozna bez problemu wstawić zamiast kontrolnej- BOŚ`ia a zamiast zbiornika bezodpływowego- studnię chłonna lub skrzynki. W terenie zabudowanym można trasę po ZUD przy wykonawstwię zmienić do bodajże 0,3 m a Ty będziesz miał to samo tylko pozamieniasz urządzenia. Tym sposobem po dostaniu PnB robisz tylko proj. BOŚ i dajesz od razu na zgloszenie. problem jedynie móglby być w nazewnictwie, tzn że na ZUD było szambo a jest teraz w tym miejscu rozsączanie. Dla pewności wtedy wpisujesz na mapie do ZUD że w tym miejscu jest zbiornik bezodpływowy lub zbiornik rozsączający a studnia ta wczesniejsza to studnia kontrolna lub podczyszczająca. Ja bym tak to puścił. Albo inaczej ale musze już wychodzić potem napiszę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1852957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.06.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ... Ja bym tak to puścił.... Lub dając na ZUD wnosisz tylko o uzg. przyłącza kanalizacji sanitarnej a szamba i studni nie opisujesz dokładnie, są jako tylko studnie. ZUD uzgadnia jako przył. kanalizacji sanitarnej i masz luzik, w zgłoszeniu masz projekt BOŚ i załączasz ZUD stary z PnB bo był OK trasa sie nie zmieniła i nawet studnie sa gdzie miały być tyle że na mapie piszesz w projekcie co to dokładnie jest. Nie dotyczy to co prawda mojej działki, ale w Planie Zagospodarowania Przestrzennego jest zapis : "odprowadzenie ścieków do kanalizacji, do czasu jej realizacji zbiorniki bezodpływowe pod warunkiem udokumentowania wywozu do oczyszczalni. Po realizacji kanalizacji zbiorniki należy zlikwidować." Ale nie zabraniają BOŚ dokładnie , poza tym można wg prawa wnioskować o zmianę Planu przestrzennego. Wg mnie jeśli grunt jest spoko to nie mają żadnych podstaw prawnych i technicznych. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1853312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas_k 02.07.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Może któryś z forumowiczów spotkał się już z takim problemem i pomoże mi go rozwiązać. Chodzi o usytuowanie POŚ na dziacei. Otóż jakieś 3 lata temu kupiłem od gminy działkę którą Szanowni Panowie Urzędnicy ze względu na jej dość sporą powierzchnię (47 arów) podzielili na dwie mniejsze działki. Kupiłem zatem obie. Na jednej wybudowałem dom, na drugiej nic nie ma lecz planuję zrobić na niej oczyszczalnie. Obie działki są moje w bezpośrednim sąsiedztwie a dom od sąsiadującej działki stoi w odległości 6,5 m. Z informacji jakie uzyskałem od dostawcy takiej oczyszczalni dowiedziałem się że osadnik gnilny powinien stać w odległości 2 m od granicy działki i do 5 m od domu (w innej firmie wyczytałem natomiast że min.5 m. Uznałem ze odległość posadowienia osadnika która akurat wypada na granicy działki będzie w sam raz. Zresztą obie działki są moje i urzędnicy nie powinni na "chłopski rozum" mieć do tego żadnych zastrzeżeń. Okazało się że jednak mają!! i osadnik muszę umieścić za granicą działki 2 m. W gazetach wyczytałem że z tą odległością nie ma co przesadzać i osadnik gnilny lepiej umieszczać w bliższej odległości a to ze względu możliwość zamarzania odpływu w zimie. Biorąc pod uwagę gabaryty osadnika - jakieś 2,4 m i konieczność zachowania 2 metrowej odległości od granicy wyjdzie na to że osadnik będę miał prawie pod samym domem co nie bardzo mi pasuje.Czy urzędnicy mają rację w tej konkretnej sprawie nie zezwalając mi umieścić osadnika w sposób najbardziej optymalny, który pech chciał znajduje sie na granicy dwóch moich działek.Z góry dziękuję za wszystkie komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1860560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas_k 10.07.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Może któryś z forumowiczów spotkał się już z takim problemem i pomoże mi go rozwiązać. Chodzi o usytuowanie POŚ na dziacei. Otóż jakieś 3 lata temu kupiłem od gminy działkę którą Szanowni Panowie Urzędnicy ze względu na jej dość sporą powierzchnię (47 arów) podzielili na dwie mniejsze działki. Kupiłem zatem obie. Na jednej wybudowałem dom, na drugiej nic nie ma lecz planuję zrobić na niej oczyszczalnie. Obie działki są moje w bezpośrednim sąsiedztwie a dom od sąsiadującej działki stoi w odległości 6,5 m. Z informacji jakie uzyskałem od dostawcy takiej oczyszczalni dowiedziałem się że osadnik gnilny powinien stać w odległości 2 m od granicy działki i do 5 m od domu (w innej firmie wyczytałem natomiast że min.5 m. Uznałem ze odległość posadowienia osadnika która akurat wypada na granicy działki będzie w sam raz. Zresztą obie działki są moje i urzędnicy nie powinni na "chłopski rozum" mieć do tego żadnych zastrzeżeń. Okazało się że jednak mają!! i osadnik muszę umieścić za granicą działki 2 m. W gazetach wyczytałem że z tą odległością nie ma co przesadzać i osadnik gnilny lepiej umieszczać w bliższej odległości a to ze względu możliwość zamarzania odpływu w zimie. Biorąc pod uwagę gabaryty osadnika - jakieś 2,4 m i konieczność zachowania 2 metrowej odległości od granicy wyjdzie na to że osadnik będę miał prawie pod samym domem co nie bardzo mi pasuje. Czy urzędnicy mają rację w tej konkretnej sprawie nie zezwalając mi umieścić osadnika w sposób najbardziej optymalny, który pech chciał znajduje sie na granicy dwóch moich działek. Z góry dziękuję za wszystkie komentarze. Mam już pozwolenie na BOŚ. Trzeba było sie troszkę z nimi pokłucić ale dali zgodę. Nie potrafili podać mi przepisu który by mi tego zabraniał więc się zgodzili ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1873667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 10.07.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Może któryś z forumowiczów spotkał się już z takim problemem i pomoże mi go rozwiązać. Chodzi o usytuowanie POŚ na dziacei. Otóż jakieś 3 lata temu kupiłem od gminy działkę którą Szanowni Panowie Urzędnicy ze względu na jej dość sporą powierzchnię (47 arów) podzielili na dwie mniejsze działki. Kupiłem zatem obie. Na jednej wybudowałem dom, na drugiej nic nie ma lecz planuję zrobić na niej oczyszczalnie. Obie działki są moje w bezpośrednim sąsiedztwie a dom od sąsiadującej działki stoi w odległości 6,5 m. Z informacji jakie uzyskałem od dostawcy takiej oczyszczalni dowiedziałem się że osadnik gnilny powinien stać w odległości 2 m od granicy działki i do 5 m od domu (w innej firmie wyczytałem natomiast że min.5 m. Uznałem ze odległość posadowienia osadnika która akurat wypada na granicy działki będzie w sam raz. Zresztą obie działki są moje i urzędnicy nie powinni na "chłopski rozum" mieć do tego żadnych zastrzeżeń. Okazało się że jednak mają!! i osadnik muszę umieścić za granicą działki 2 m. W gazetach wyczytałem że z tą odległością nie ma co przesadzać i osadnik gnilny lepiej umieszczać w bliższej odległości a to ze względu możliwość zamarzania odpływu w zimie. Biorąc pod uwagę gabaryty osadnika - jakieś 2,4 m i konieczność zachowania 2 metrowej odległości od granicy wyjdzie na to że osadnik będę miał prawie pod samym domem co nie bardzo mi pasuje. Czy urzędnicy mają rację w tej konkretnej sprawie nie zezwalając mi umieścić osadnika w sposób najbardziej optymalny, który pech chciał znajduje sie na granicy dwóch moich działek. Z góry dziękuję za wszystkie komentarze. Mam już pozwolenie na BOŚ. Trzeba było sie troszkę z nimi pokłucić ale dali zgodę. Nie potrafili podać mi przepisu który by mi tego zabraniał więc się zgodzili ) I to mi się podoba , GRATULUJĘ "w mordę urzędnika". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/81511-czy-gmina-mo%C5%BCe-zabroni%C4%87-budowania-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-1873690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts