kgasiorowska 25.06.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Czy ktos z Was budowal dom z austriackiego pustaka EDER? Czy jwg Was jakosciowo ta cegla jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wecek 15.08.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Witam. Super cegła. Porównywalna z Winerbergiem. Mam już parter wymurowany. Budowlańcy byli b. zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgasiorowska 15.08.2007 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 my juz mamy caly domek z tej cegly i faktycznie jest super , ale do wienebergera bym jej nie porownala, ktoru jest krzywy, zwlaszcza ten niemiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitekk 27.08.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Powiem Ci tak Pracuję jako specjalista od spraw jakości w tej branżyPomimo że z Wienebergerem mam dużo do czynienia i z niego budowałem widziałem pustaki Eder. Polecam ,są lepsze. Pustak jest na górze i dole szlifowany przez co lepiej pasuje do siebie także na spoiwie pionowej pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martak80 19.10.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam! Polecam wszystkim cegly EDER! Maz wybudowal dom z tych pustakow. Jestesmy bardzo zadowolenii. Ceny sa bardzo przystepne. Jakosc bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geronimo78 04.02.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam, jestem ciekaw czy ten EDER to tak jak porotherm też jest cegłą poryzowaną? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgasiorowska 04.02.2008 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 tak jest poryzowany a w porownaniu z porothermem wypada o niebo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geronimo78 05.02.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Bardzo dziękuję za informację. Po przyjżeniu się ederowi wybrałem na ściane nośną model: 2822 Thermopor T N+F 24,0 / 37,2 / 23,8 i do tego ocieplenie. Mam jednak pewne obawy po przejżeniu niemieckiej strony www edera, tam ta cegła jest opisana jako "Innenmauerwerk" czyli 'nie znam niemieckiego za dobrze' do stosowania wewnątrz). Co o tym myśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgasiorowska 06.02.2008 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Nie jestem pewna jaki model my mielismy, ale te o ktorych Ty piszesz sa do scian wewnetrznych a sa jeszcze Außenmauerwerk i te sa do scian zewnetrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geronimo78 07.02.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Nie jestem pewna jaki model my mielismy, ale te o ktorych Ty piszesz sa do scian wewnetrznych a sa jeszcze Außenmauerwerk i te sa do scian zewnetrznych. Zgadza się w folderze są, ale gorzej z dostępnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 15.08.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Jeśli chodzi o jakość cegły EDER to jestem pod wrażeniem.- jest prosta- nie jest popękana- nie kruszy się przy przenoszeniu- dobrze się ją obrabia a tak to wygląda w praktyce:http://pszczelidom.republika.pl/FORUM/sciany.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgasiorowska 16.08.2009 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Tez mamy zbudowany dom z tej cegly. Jest super i gdybysmy kiedykolwiek jeszcze sie budowali to tylko z tej cegly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarro01 21.09.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 A gdzie takie pustaki można dostać w okolicach Warszawy? Bo z tego co widzę, to w PL jest 2 przedstawicieli EDERa: w Toruniu i w Lubinie, pewnie koszty transportu stamtąd byłyby porażające... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGATII 22.10.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 na Małopolskę - AGAT II i DREWBUD w Krakowie przy Balickiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CR 23.03.2010 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 (edytowane) Co do cegły EDER to faktycznie jest ona klasą samą w sobie nie ma porównania co do innych i klasą izolacyjności i jakością wykonania.Dom budowany w pełnym systemie EDER nie wymaga ocieplania styropianem, co obniża koszty budowy domu, zaś ściany mogą być natychmiast tynkowane. A dzięki doskonałej jakości wykonania cegieł nośnych i działowych oraz pustaków i belek stropowych EDER, wnętrza domu nie trzeba wykańczać płytami gipsowo-kartonowymi, tylko od razu można je tynkować i następnie malować, co obniża koszty wykańczania wnętrz. Sama budowa zwłaszcza z cegieł szlifowanych jest szybka, eliminuje się dzięki temu betoniarki, zaprawy i wnoszenie potem zaprawy na wyższe kondygnacje, do tego EDER oferuje pełen system budowy wraz ze stropami, kształtaki do wykonania wieńca oraz innych elementów typu nadproża, są również dostępne nadproża gotowe. Mury z cegieł EDER posiadają współczynnik przenikania ciepła (W/m²K): od U=0,16 W/m²K! do U=0,28 W/m²K! a tym samym nie wymagają ocieplania styropianem, od razu można tynkować i mamy oddychającą ścianę jednowarstwową o doskonałej termoizolacyjności, a koszt 1m² ściany jest podobny do koszów wykonania muru np. gr. 24 cm plus docieplenia go styropianem (w zależności od grubości i jakości styropianu to 1m² ściany jednowarstwowej może być tańszy). Ceramiczne produkty innych firm nawet nie zbliżają się do takich wartości. Jednym słowem to jest zupełnie nowa technologia budownictwa w porównaniu z powszechną ciągle jeszcze w Polsce machaniną kielnią i narzucaniem zaprawy ile wlezie i murowaniem byle czym, a potem docieplanie ścian tonami styropianu, by w zimie rodzina nie pozamarzała, a koszty ogrzewania nie zjadły wszystkich pieniędzy w portfelu. Zainteresowanych zapraszam na nasza stronę: http://www.cegly-eder.pl/ Kontakt na mail: [email protected] Edytowane 21 Czerwca 2010 przez C***R Chcę udzielić komuś informacji jeśli będzie zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CR 04.06.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 (edytowane) Bardzo dziękuję za informację. Po przyjżeniu się ederowi wybrałem na ściane nośną model: 2822 Thermopor T N+F 24,0 / 37,2 / 23,8 i do tego ocieplenie. Mam jednak pewne obawy po przejżeniu niemieckiej strony www edera, tam ta cegła jest opisana jako "Innenmauerwerk" czyli 'nie znam niemieckiego za dobrze' do stosowania wewnątrz). Co o tym myśleć? Bo w Niemczech z reguły nikt nie buduje tak jak w Polsce. U nas ludzie się uparli i budują zewnętrzne ściany grubości 24 cm plus docieplenie styropianem. W Niemczech z cegieł takiej klasy jak EDER to ściany zewnętrzne budowane są z pustaków grubości: 50, 49, 44, 36,5 cm i ich się NIE DOCIEPLA, bo ich współczynnik izolacyjności jest niższy niż ścian u nach budowanych czyli docieplanych styropianem. Niestety u nas ludzie są uparci i myślą, że wiedzą lepiej niż sam producent, bo im mister powiedział ("panie ja panu postawię chałupkę jak ta lala"), bo sąsiad tak ma bo oni wiedzą lepiej itp. Ludzie wolą wydać jeszcze drugie tyle na OCIEPLENIE, niż wybudować porządną doskonale izolująca ścianę z cegieł na ścianę zewnętrzną specjalnie zaprojektowanych. Dziwne, że nikt się tu nie zastanowił dlaczego cegły wewnętrzne mają takie duże wymiary i trzeba je docinać... Odpowiedź jest prosta: cegły 24 cm mają już specjalne wymiary przystosowane tylko do ścian wewnętrznych, gdyż w ścianach wewnętrznych jest mało otworów (poza sporadycznie drzwiowymi) czyli ściany wewnętrzne są zwykle pełne, bo między pokojami poza drzwiami nie ma okien, toteż budując z nich ściany zewnętrzne trzeba je docinać na budowie, bo są za długie, tymczasem w ścianach zewnętrznych mamy wiele otworów okiennych i kilka drzwiowych i już samo to powoduje, że powstają duże straty materiałowe. Pozdrawiam Edytowane 17 Czerwca 2010 przez C***R , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JJFF 28.08.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Myslelismy o domu kanadyjskim (czas budowy) i energooszczednosc, ale ta cegła nas zainteresowała.Czy taki dom (murowany) może od razu być wykańczany, nie musi wyschnąć? Jak to jest?Czy jest realna szansa by od wylania findamentów do wprowadzenia sie i stanu pod klucz zmieścić sie w max 9mcy?Jak znaleźć dobrą firmę budowlaną, która nie spartaczy roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RGG 16.09.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Myslelismy o domu kanadyjskim (czas budowy) i energooszczednosc, ale ta cegła nas zainteresowała. Czy taki dom (murowany) może od razu być wykańczany, nie musi wyschnąć? Jak to jest? Czy jest realna szansa by od wylania findamentów do wprowadzenia sie i stanu pod klucz zmieścić sie w max 9mcy? Jak znaleźć dobrą firmę budowlaną, która nie spartaczy roboty? Witaj. Nie wiem jaki duży dom chciecie wybudować (mkw, kondygnacje, itp). Teoretycznie przy średniej wielkości budynkach, sprawnych ekipach, zgranych dostawach i akceptowalnej pogodzie, jest możliwe wybudować dom w 9 m-cy. A propos pustaków: dostarczono nam JOPEK - budowlańcy byli zadowoleni. Z naszej strony: cena dobra, niższa od EDER czy POROTHON, parametry nie gorsze lub lepsze od wcześniej wspomnianych. Zakup robiliśmy poprzez firmę, która organizuje dostawy materiałów na place budów (klasyczne hurtownie miały wyższe ceny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 09.10.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 My też mamy domek wybudowany z Edera. Jesteśmy zadowoleni, cegła równa i dobrej jakości. Sami budowlańcy nam ją polecili.http://img832.imageshack.us/img832/3197/pic02835.jpgUploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mou 24.01.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witaj. Nie wiem jaki duży dom chciecie wybudować (mkw, kondygnacje, itp). Teoretycznie przy średniej wielkości budynkach, sprawnych ekipach, zgranych dostawach i akceptowalnej pogodzie, jest możliwe wybudować dom w 9 m-cy. A propos pustaków: dostarczono nam JOPEK - budowlańcy byli zadowoleni. Z naszej strony: cena dobra, niższa od EDER czy POROTHON, parametry nie gorsze lub lepsze od wcześniej wspomnianych. Zakup robiliśmy poprzez firmę, która organizuje dostawy materiałów na place budów (klasyczne hurtownie miały wyższe ceny). No co za bzdura. Jak RGG nie zna właściwości pustaków to niech się nie wypowiada !! Każdy doświadczony budowlaniec potwierdzi jakiej jakości jest Jopek czy Leier ( obecnie bardzo słabe). Często w paletach dostarczanych na budowę dużo jest potłuczonych pustaków. Jakość i parametry fatalne. I tutaj Eder wygrywa na rynku. Eder jest lepszy od Wienerbergera, tylko mniej rozreklamowany... Poniżej przedstawiam również informację o właściwościach poszczególnych produktów. Jest to ważne, ponieważ im lepsze ( czyli niższe) współczynniki przenikania ciepła ma pustak, tym mniej wyda się później na ogrzewanie domu ! EDER: Współczynnik przenikania ciepła U=0,80 W/m²K http://polski.ziegel-eder.de/cegla/blt/2842.pdf Wienerberger: Współczynnik przenikania ciepła U=1,03 W/m²K http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1083059796022&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1119356883967 Leier: (najgorsze współczynniki pustaka) Współczynnik przenikania ciepła U=1,25 W/m²K http://www.leier.pl/tarnow/katalog/3113_thermopor_25.php Jopek nawet nie podaje swoich danych o właściwościach pustaka. Ciekawe dlaczego… Proponuję jeszcze lepsze rozwiązanie, tzn pustak szlifowany. Krótki film instruktażowy : http://mobaupolska.pl/materialy_do_pobrania/eder_pustak.AVI Ściany tak budowane są jeszcze cieplejsze. W przypadku pustaków szlifowanych również EDER ma znacznie lepsze właściwości. W przypadku pustaków szlifowanych klej wliczony jest w ceną pustaka. Pracę na budowie idą szybciej, przez co koszty postawienia ściany są mniejsze. Przede wszystkim późniejsza oszczędność na ogrzewaniu oraz lepszy wartości w paszporcie energetycznym !!! Dla porównania dane poniżej: EDER: Współczynnik przenikania ciepła U=0,65 W/m²K http://polski.ziegel-eder.de/cegla/blt/1942.pdf Wienerberger: Współczynnik przenikania ciepła U=0,95 W/m²K http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1233250439516&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1119356883967 Jedynie pustak szlifowany EDER posiada perfekcyjny system deklowania powierzchni pustaka, dzięki temu ściana posiada lepsze współczynniki i jest cieplejsza.. Wienerberger posiada stary system na zaprawę klejową i podobnie jak system dryfix powoduje niekorzystne przemieszczanie się powietrza w ścianie. Jeżeli ktoś jest zainteresowany najlepszym pustakiem to mogę polecić największego przedstawiciela w Polsce. Moje GG: 2520882 Trzeba budować energooszczędne domy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts