root 26.06.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Witam. Czy jest jakiś przepis regulujący odległość drzew (właściciel - lasy państwowe) od granicy mojej działki ?? Mam dom zbudowany przez dziadków 1m od granicy działki, a zaraz za ogrodzeniem las. Czy mogę wyegzekwować wycinkę od nadleśnictwa, argumentując np. zagrożeniem w czasie burz i zacienieniem mojego domu ? Czy las może rosnąć bezpośrednio za płotem ? Czy jest jakaś minimalna odległość ? Będę wdzięczny za pomoc ROOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 26.06.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Jeśli nie ma w planach zagospodarowania przestrzennego, to minimalna granica wynika z przepisów przeciwpożarowych. Są one dość skomplikowane (zależne m.in. od materiału budowlanego). Dla normalnych domów (nie drewnianych) wynosi chyba 6 metrów, o ile pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 26.06.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Witam. Czy jest jakiś przepis regulujący odległość drzew (właściciel - lasy państwowe) od granicy mojej działki ?? Mam dom zbudowany przez dziadków 1m od granicy działki, a zaraz za ogrodzeniem las. Czy mogę wyegzekwować wycinkę od nadleśnictwa, argumentując np. zagrożeniem w czasie burz i zacienieniem mojego domu ? Czy las może rosnąć bezpośrednio za płotem ? Czy jest jakaś minimalna odległość ? Będę wdzięczny za pomoc ROOT Aż sobie pozwolę zadać pytanie z "drugiej strony". Co było najpierw - las czy twój dom?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 26.06.2007 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 najpierw był dom... i małe sosenki i dąbki dookoła... teraz jest las... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.06.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Czyli najpierw był las Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 26.06.2007 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Sorki, ale jakie to ma znaczenie dla sprawy co było pierwsze ?? Pytanie w tym kontekście bez sensu... Proszę o konkretną pomoc i nie wydaje mi się że jeśli jest na to jakiś przepis, to zależy on od tego co było pierwsze na tym terenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.06.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Pytanie było wbrew pozorem sensowne. Twój dziadek postawił dom metr od lasu. Czy to wina Lasów Państwowych?A las może rosnąć za płotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 26.06.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 W moim przypadku działka przylega do małego lasku i muszę zachować 12 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 27.06.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Niestety, ale pytanie jest o tyle zasadne, że dom stawiany był w momencie, kiedy las już był (maly, ale był), więc wiadomo było, że urośnie i będzie przysłaniał okna. I bez krzty złosliwosci - skoro las był i przeszkadza tobie, to Lasy Państwowe mogą stwierdzić, że "przesuń dom skoro chcesz las mieć dalej". Istnieje co prawda szansa, ale raczej nie na wycinkę, tylko przecięcie. Z prawnego punktu widzenia nie powiedziałbym że coś zdziałasz - ale zawsze pozostaje próba rozmowy z nadleśniczym. Wspólnymi siłami może coś wymyślicie. W moim przypadku działka przylega do małego lasku i muszę zachować 12 metrów. Zauwaz że kolega pytaczy to Lasy muszą zachowac odległość, a nie on. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts