Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka odległość lasu od granicy działki ?

root

Recommended Posts

Witam.

Czy jest jakiś przepis regulujący odległość drzew (właściciel - lasy państwowe) od granicy mojej działki ?? Mam dom zbudowany przez dziadków 1m od granicy działki, a zaraz za ogrodzeniem las. Czy mogę wyegzekwować wycinkę od nadleśnictwa, argumentując np. zagrożeniem w czasie burz i zacienieniem mojego domu ? :-?

Czy las może rosnąć bezpośrednio za płotem ? Czy jest jakaś minimalna odległość ?

Będę wdzięczny za pomoc

ROOT

Witam.

Czy jest jakiś przepis regulujący odległość drzew (właściciel - lasy państwowe) od granicy mojej działki ?? Mam dom zbudowany przez dziadków 1m od granicy działki, a zaraz za ogrodzeniem las. Czy mogę wyegzekwować wycinkę od nadleśnictwa, argumentując np. zagrożeniem w czasie burz i zacienieniem mojego domu ? :-?

Czy las może rosnąć bezpośrednio za płotem ? Czy jest jakaś minimalna odległość ?

Będę wdzięczny za pomoc

ROOT

Aż sobie pozwolę zadać pytanie z "drugiej strony".

Co było najpierw - las czy twój dom?? :o

Niestety, ale pytanie jest o tyle zasadne, że dom stawiany był w momencie, kiedy las już był (maly, ale był), więc wiadomo było, że urośnie i będzie przysłaniał okna.

I bez krzty złosliwosci - skoro las był i przeszkadza tobie, to Lasy Państwowe mogą stwierdzić, że "przesuń dom skoro chcesz las mieć dalej".

Istnieje co prawda szansa, ale raczej nie na wycinkę, tylko przecięcie.

Z prawnego punktu widzenia nie powiedziałbym że coś zdziałasz - ale zawsze pozostaje próba rozmowy z nadleśniczym. Wspólnymi siłami może coś wymyślicie.

W moim przypadku działka przylega do małego lasku i muszę zachować 12 metrów.

Zauwaz że kolega pytaczy to Lasy muszą zachowac odległość, a nie on.