Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaczynają się u mnie kombinacje z kotłownią. Będzie kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem 100 litrów. Będzie to prawdopodobnie zasobnik Biawar. W miejscu pomieszczeniu gospodarczym, w którym zaplanowałem całą instalację zrobiło się kurcze jakoś ciasnawo i zastanawiam się nad zastosowaniem zasobnika wiszącego. Wisiałby on na ścianie nosnej z BK24cm. Sam zasobnik wazy wg danych producenta około 30 kg, plus woda 100 litrów daje około 130 kg. Czy bez obaw można coś takiego wieszać na ścianie z BK24 ? Jak to wtedy solidnie i pewnie powiesić? Po drugiej stronie tej ściany jest garaż więc może być chyba nawet na przelot skręcone.

Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwesti ?

Z góry dzięki.

https://forum.murator.pl/topic/81542-zasobnik-wisz%C4%85cy/

Zaczynają się u mnie kombinacje z kotłownią. Będzie kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem 100 litrów. Będzie to prawdopodobnie zasobnik Biawar. W miejscu pomieszczeniu gospodarczym, w którym zaplanowałem całą instalację zrobiło się kurcze jakoś ciasnawo i zastanawiam się nad zastosowaniem zasobnika wiszącego. Wisiałby on na ścianie nosnej z BK24cm. Sam zasobnik wazy wg danych producenta około 30 kg, plus woda 100 litrów daje około 130 kg. Czy bez obaw można coś takiego wieszać na ścianie z BK24 ? Jak to wtedy solidnie i pewnie powiesić? Po drugiej stronie tej ściany jest garaż więc może być chyba nawet na przelot skręcone.

Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwesti ?

Z góry dzięki.

Ja wieszam 150l podgrzewacz (50kg sam bojler) na BK 400. Kotwy specjalne do BK, długie na 30cm (ściana 36,5). Wisi na 4 szt., ale 2 z nich są w wieńcu. Miałem problemy z ich dokręceniem (kluczem!), więc nie ma mowy o jakichkolwiek problemach. Jeśli masz BK 24cm, to spokojnie utrzyma, tylko kwestia doboru kołków. Jeśli zastosujesz odpowiedni typ (długa strefa rozporowa) i długość np. 20-22cm, to obejdzie się bez przewiercania na wylot.

https://forum.murator.pl/topic/81542-zasobnik-wisz%C4%85cy/#findComment-1848987